X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bolek1985
    • 2010
    • 7

Problem z Canon'em 500d

Cześć, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc się przywitam
    A więc tak jak w temacie, mam problem z aparatem.
    W sobotę kupiłem nową 500-kę razem z obiektywem który był w zestawie EF-s 18-55mm 1:3.5-5.6 II i nie wiem dlaczego robi zdjęcia niskiej jakości. Nawet w jakości 15M. Załączam fotę zrobioną dziś.
    ZDJĘCIE
    Niektóre telefony robią lepsze foty.
    Nie wiem czy to wina obiektywu czy aparatu.
    Od razu dodam, że jestem początkujący, ale ustawienia chyba są OK. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
    Canon 500D + KIT, Velbon DF60
    Pkt 8 regulaminu forum
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

czas naświetlania: 1/15s
    przysłona: f/3.5 czyli obiektyw w pełni otwarty
    ISO: 1600

Zdjęcie jest poruszone (czas naświetlania 1/15 s), wykonane przy niedomkniętej przysłonie (obiektyw 18-55 nie jest królem optyki, na pełnym otworze przysłony nie jest zbyt ostry) i w dodatku na ISO 1600, gdzie obrazek będzie już miał widoczne szumy. Ponadto foto jest niedoświetlone a ostrość wygląda na ustawioną na któryś z elementów drugiego planu (przy f/3.5 głębia ostrości jest dość mała, nawet na ogniskowej 18 mm)
    Tak wykonane zdjęcie nie ma prawa wyglądać dobrze. Zawinił nie sprzęt tylko jego operator :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• bolek1985
      • 2010
      • 7

O dzięki za szybką odpowiedź Czyli tą moją 500-tką da się robić przyzwoite zdjęcia? :P jak widać będę musiał zacząć od podstaw fotografii A i jeszcze jedno pytanko. Mógłby mi ktoś doradzić za jakim obiektywem ( w przyzwoitej cenie 300-600zł) mógłbym się rozglądać?
      Canon 500D + KIT, Velbon DF60
      Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

W tej cenie to za EF-S 18-55/3.5-5.6 IS i EF 50/1.8.

Komentarz

• Andrus
          Początki nałogu
          • 2005
          • 269

Zamieszczone przez bolek1985
          Mógłby mi ktoś doradzić za jakim obiektywem ( w przyzwoitej cenie 300-600zł) mógłbym się rozglądać?
          rozgladnij sie najpierw za ksiazkami
          | galeria | portfolio |

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

Przy odrobinie szczęścia Canon 28/2.8 - nie za jasny, ale bardzo dobry.

P.S.
            Tego szczęścia trzeba trochę więcej niż odrobinę :-D
            Jestę fotografę
            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• artd4
              Początki nałogu
              • 2007
              • 307

Zamieszczone przez jacek_73

P.S.
              Jacek _73 .Ty mówisz o całym obiektywie, czy bez soczewek?

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              aaa nie zauważyłem,że przedział cenowy jest do 600zł
              Ostatnio edytowany przez artd4; 13641. Powód: Automerged Doublepost
              Zaawansowany NIE FANATYK !!!
              2x dSLR ()

Komentarz

• jacek_73
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2587

O proszę nawet jest aktualnie do kupienia. Czasami pojawiają się w korzystnej cenie. Co prawda nie każdego interesuje bo ciemne (jak na stałke), bo niezbyt cichy AF...

rozgladnij sie najpierw za ksiazkami
                Polecam książkę Bhaktivedanta Swami Prabhupada pt. "Doskonałe pytania, doskonałe odpowiedzi", ale to poza tematem (tego wątku i fotografii w ogóle).

Pozdrawiam.
                Jestę fotografę
                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• zaitsev
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1660

Zamieszczone przez jacek_73

P.S.
                  Po co to? Wyrzucenie pieniędzy w błoto. Już lepiej pozbierać parę miesięcy i kupić Tamrona 17-50/2.8. Albo Canona 50/1.8 lub tele Canona 70-210/3.5-4.5. Zależy do czego. Ale na początek faktycznie raczej należy zacząć od podstaw fotografii i dużo, dużo praktyki.

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Ta stalka to nie jest chyba najlepszy wybór dla początkującego użytkownika. 18-55 IS warto kupić bo, przy jednoczesnej sprzedaży 18-55 II, można za niewiele ponad stówkę mieć odczuwalnie ostrzejszy obiektyw, który dodatkowo ma stabilizację, pozwalająca zrobić ostre zdjęcie przy 1/15. Przy pomocy 50/1.8 zaś niejeden użytkownik tego forum uczył się portretować i na pewnym etapie po prostu warto sobie ten obiektyw sprawić.

Komentarz

• Ember
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 31

"Dozbieraj" to chyba najlepsza porada, ale tak to mozna w nieskonczonosc. Ja bym kupil
                      50 f/1.8 można sie wiele nauczyć przy pomocy tego szkła a za reszte kilka książek o fotografii aby było sie z czego uczyć
                      pkt. 8. regulaminu

Komentarz

• filemoon
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 225

Co was tak wzielo. Niech sie chlopak nauczy robic tym co ma - potem niech mysli o innym jak juz bedzie wiedzial jaki

Kup narazie ksiazke i pstrykaj zdjecia a potem sie pomysli.

Komentarz

• Ember
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 31

Wiesz to jest to oczym pisałem:P 50 1.8 nie zawadzi, a i na książki zostanie
                          pkt. 8. regulaminu

Komentarz

• pan_natan
                            • 2010
                            • 10

Dokładnie najpierw poczytaj i popstrykaj tym co masz, jak się postarasz i ogarniesz temat to i kitem zrobisz bardzo fajne foty.

A jak w przyszłości się będziesz rozglądał za obiektywem to nie 50 mm, bo w przypadku 500d będzie to jakieś 80 mm i będziesz musiał dosyć daleko stanąć by zrobić zwykły portret.
                            lepiej jakaś stalka 28 lub 35. 35 f2.0 można kupić za 1000 zł nówkę sztukę, a za 700-800 używkę na gwarancji.

Komentarz

• filemoon
                              Bywalec
                              • 2010
                              • 225

Ja tam nie mam nic przeciwko ogniskowej 80 (a w zasadzie 85) do portretow

Powtarzam kupic ksiazke - i uzywac co sie ma (jak juz to sie ogarnie to sam bedziesz wiedzial jaki obiektyw ci sie przyda).

Lepszy obiektyw zrobi ci takie same marne zdjecia bo to ne obiektywy zdjecia robia ;>

Komentarz

Pracuję...