W tym wypadku to ja bym nic nie kupował tylko poczytał i porobił trochę zdjęć wszelkiej maści dla nauki. Sprzęt, czyli body z kitem wystarczy. jak się człowiek trochę nauczy to się zorientuje co mu nie leży w sprzęcie. Ale najpierw trzeba umieć poprawnie zrobić w miarę ostrą i naświetloną jak trzeba fotkę. Bez urazy oczywiście, ale to czas na naukę a nie zakupy.
X
-
EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM -
-
polecam 50 /1.8 jak najbardziej
kupiłem i jest zupełnie inny komfort robienia zdjeć w ciemnych miejscach
a do tego poczytaj książke Ekspozycja bez tajemnic Bryan-a Peterson-a
ja niedawno kupiłem i naprawdę super lektura na początek
, co prawda miałem już jakieś pojęcie o fotorgrafii przed zakupem, ale ta książka pozwoliła mi na zupełnie inne spojrzenie na temat i dowiedizałem się wiele ciekawych rzeczy :cool:,
no i na koniec moja ostatnia uwaga, którą pewnie wyszyscy potwierdzą - BEZ ŚWIATŁA CUDÓW NIE MA
Komentarz
-
Dzięki wszystkim za rady
. Tak jak większość z Was radzi, zacznę od książek a potem będzie czas na zakupy
Canon 500D + KIT, Velbon DF60
Pkt 8 regulaminu forumKomentarz
-
Koledzy dali Ci naprawde dobre rady.
Nie ma w nich nic złośliwego,co nieraz się zdarza na tym forum
Skorzystaj z nich
Ja jestem amatorem,ale też ośmiele się Ci coś poradzić
Czytaj polecone lektury,czytaj mądre portale gdzie są mądre porady
I rób jak najwięcej zdjęć.
Teoria jest bardzo potrzebna,ale teoria podparta praktyką jest o wiele lepsza.
W erze aparatów cyfrowych robienie zdjęć jest bardzo tanie.
Rób je,oglądaj z uwagą i wypatruj ewentualnych błedów
Pomyśl jak można ekspozycje ulepszyć,jak ciekawiej wykonać skomponować kadr.
Myśle,ze po jakimś niewielkim czasie,gdy zaczniesz już coś w tym widzieć,to zauważysz czego nie możesz wykonać posiadanym sprzętem i co warto nabyć.
Ostrzegam Cię przed błędami,które ja popełniłem.
Żle robiłem,że najpierw zanim wyjąłem pierwszy aparat z pudełka poświęciłem czas (2 miesiące) tylko na teorie.Szkoda że nie połaczyłem od razu teorii z praktyką. Byłoby szybciej lepiej i bardziej jasno zrozumieć wykłady.
Ale najwiekszy błąd i największe głupstwo popełniłem, gdy zacząłem kupować szkła na jakie mnie było akurat stać,a nie te których mi było brak
I tak szybko stałem się "dumnym" choć winno być durnym posiadaczem bardzo rozbudowanej szafki z obiektywami typu KIT itp
Dziś wiem ze lepiej kupić jeden obiektyw dobry niż pięć kiepskich
Nie powielaj moich błędów
Zycze szybkego poznaniea tajników fotografi i mnóstwa udanych zdjęć
Oczywiście pamietaj,że moje rady sa radami amatora.
Tylko amatora
.Zaawansowany NIE FANATYK !!!
2x dSLR ()Komentarz
-
...
Uważam, że jesli dojdziesz do takiego etapu, że będziesz umiał logicznie i w miarę technicznie odpowiedzieć sobie na pytanie "Dlaczego już ten obiektyw mi nie wystarcza?" to będzie dobry moment żeby kupić coś nowego. Na razie czytaj, ale przede wszystkim rób zdjęcia, ale z głową, obserwując to, co robi aparat i jakie różnice dają poszczególne ustawienia.40D + BG-E2N + Tamron 17-50 f/2.8 + Helios 58 f/2.0 + wielki zapałKomentarz
Komentarz