X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Heilsberg
    Początki nałogu
    • 2009
    • 274

W tym wypadku to ja bym nic nie kupował tylko poczytał i porobił trochę zdjęć wszelkiej maści dla nauki. Sprzęt, czyli body z kitem wystarczy. jak się człowiek trochę nauczy to się zorientuje co mu nie leży w sprzęcie. Ale najpierw trzeba umieć poprawnie zrobić w miarę ostrą i naświetloną jak trzeba fotkę. Bez urazy oczywiście, ale to czas na naukę a nie zakupy.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

I jeszcze jedno, jeśli chcesz robić zdjęcia po ciemku (takie jak to które pokazałeś) to kup sobie statyw. Nowe szkiełko, tak jak napisali koledzy, niewiele Ci na tym etapie rozwoju fotograficznego da, a statyw owszem.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5117

polecam 50 /1.8 jak najbardziej
        kupiłem i jest zupełnie inny komfort robienia zdjeć w ciemnych miejscach
        a do tego poczytaj książke Ekspozycja bez tajemnic Bryan-a Peterson-a

ja niedawno kupiłem i naprawdę super lektura na początek , co prawda miałem już jakieś pojęcie o fotorgrafii przed zakupem, ale ta książka pozwoliła mi na zupełnie inne spojrzenie na temat i dowiedizałem się wiele ciekawych rzeczy :cool:,
        no i na koniec moja ostatnia uwaga, którą pewnie wyszyscy potwierdzą - BEZ ŚWIATŁA CUDÓW NIE MA
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• bolek1985
          • 2010
          • 7

Dzięki wszystkim za rady . Tak jak większość z Was radzi, zacznę od książek a potem będzie czas na zakupy
          Canon 500D + KIT, Velbon DF60
          Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• artd4
            Początki nałogu
            • 2007
            • 307

Koledzy dali Ci naprawde dobre rady.
            Nie ma w nich nic złośliwego,co nieraz się zdarza na tym forum
            Skorzystaj z nich
            Ja jestem amatorem,ale też ośmiele się Ci coś poradzić
            Czytaj polecone lektury,czytaj mądre portale gdzie są mądre porady
            I rób jak najwięcej zdjęć.
            Teoria jest bardzo potrzebna,ale teoria podparta praktyką jest o wiele lepsza.
            W erze aparatów cyfrowych robienie zdjęć jest bardzo tanie.
            Rób je,oglądaj z uwagą i wypatruj ewentualnych błedów
            Pomyśl jak można ekspozycje ulepszyć,jak ciekawiej wykonać skomponować kadr.
            Myśle,ze po jakimś niewielkim czasie,gdy zaczniesz już coś w tym widzieć,to zauważysz czego nie możesz wykonać posiadanym sprzętem i co warto nabyć.
            Ostrzegam Cię przed błędami,które ja popełniłem.

Żle robiłem,że najpierw zanim wyjąłem pierwszy aparat z pudełka poświęciłem czas (2 miesiące) tylko na teorie.Szkoda że nie połaczyłem od razu teorii z praktyką. Byłoby szybciej lepiej i bardziej jasno zrozumieć wykłady.

Ale najwiekszy błąd i największe głupstwo popełniłem, gdy zacząłem kupować szkła na jakie mnie było akurat stać,a nie te których mi było brak
            I tak szybko stałem się "dumnym" choć winno być durnym posiadaczem bardzo rozbudowanej szafki z obiektywami typu KIT itp
            Dziś wiem ze lepiej kupić jeden obiektyw dobry niż pięć kiepskich
            Nie powielaj moich błędów
            Zycze szybkego poznaniea tajników fotografi i mnóstwa udanych zdjęć
            Oczywiście pamietaj,że moje rady sa radami amatora.
            Tylko amatora
            .
            Zaawansowany NIE FANATYK !!!
            2x dSLR ()

Komentarz

• pawel291
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 21

...

Uważam, że jesli dojdziesz do takiego etapu, że będziesz umiał logicznie i w miarę technicznie odpowiedzieć sobie na pytanie "Dlaczego już ten obiektyw mi nie wystarcza?" to będzie dobry moment żeby kupić coś nowego. Na razie czytaj, ale przede wszystkim rób zdjęcia, ale z głową, obserwując to, co robi aparat i jakie różnice dają poszczególne ustawienia.
              40D + BG-E2N + Tamron 17-50 f/2.8 + Helios 58 f/2.0 + wielki zapał

Komentarz

Pracuję...