X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thunber
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 29

problem canon 1000d

mam problem z canonem 1000d dziś byłem w studio.. zrobiłem kapkę zdjęć i po przybliżeniu było mydło!! przełożyłem obiektyw do 550d zrobiłem to samo ujęcie.. i idealnie ostre..co może być przyczyną mydła i braku ostrości w tym przypadku?!
  • gerbil
    Bywalec
    • 2009
    • 115

Złe wyostrzenie w czasie sesji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Swoją drogą, odrobina interpunkcji jeszcze nikomu nie zaszkodziła...
    Ostatnio edytowany przez gerbil; 29024. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• thunber
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 29

za to czytanie ze zrozumieniem się u Ciebie kłania..

Komentarz

• gerbil
        Bywalec
        • 2009
        • 115

Zawsze byłem z tego dobry i tym razem też się nie mylę. Z całkowitym przekonaniem odrzucasz możliwość błędów AF w 1000d?

Komentarz

• thunber
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 29

no właśnie nie?! nie mam zielonego pojęcia z czego to wynika.. na bank nie z obiektywu.. ale żeby był aż taki błąd.. niee jak był nowy ostrzył znakomicie.. może zaparowane lustro lub matryca..?! nie mam pojęcia..

Komentarz

• gerbil
            Bywalec
            • 2009
            • 115

Weź aparat i zrób na spokojnie kilka zdjęć. Obstawiam, że przypadkowo zmieniłeś coś w ustawieniach, np. wydłużyłeś czas i zdjęcia wyszły poruszone, co teraz wygląda jak nieostrość. Ciężko cokolwiek powiedzieć znając tak mało szczegółów i nie widząc żadnych przykładów. Póki co wykluczam awarię.

Komentarz

• pawelmarek.wojcik
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 22

zaparowane lustro przeszkadza Ci tylko w dobrym wykadrowaniu, nie przeszkadza to w ustawieniu ostrości, a zapewne obiektyw zaparowany nie był, bo jeżeli napisałeś, że na drugim korpusie Ci wyostrzył.
              Może to jest wina przekazu na stykach miedzy aparatem a obiektywem. Czasami wystarczy styki w aparacie przedmuchać i już powinno być cacy.
              Zresztą to może też być jakiś bardziej złożony problem. Ja miałem kilka razy w rękach 1000d i osobiście nigdy nikomu już bym nie polecał kupna takiego aparatu. No chyba, że używasz go bardzo mało i nie zajeżdżasz go męczarniami w czasie zmiennych warunkach atmosferycznych. Jeżeli możesz robić na 550 to rób na nim a 1000d oddaj młodszemu bratu lub siostrze
              Canon 40d+BG-E2N, Canon 17-40 f/4 L USM, Canon 70-200 f/2.8 L USM, 580EX II i z Canon Shoe Cord OC-E3

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez pawelmarek.wojcik
                zaparowane lustro przeszkadza Ci tylko w dobrym wykadrowaniu, nie przeszkadza to w ustawieniu ostrości,
                Mylisz się. Zaparowane lustro jak najbardziej może być przyczyną problemów z AF. Wszak lustro przepuszcza część światła właśnie w kierunku sensorów AF.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• thunber
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 29

a jak je wyczyścić..?!

Komentarz

• gerbil
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 115

Samo zaparowało, samo odparuje. Nie sądzę, żeby to był powód. Zrobiłeś testy na spokojnie?

Komentarz

• thunber
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 29

tak.. ale ponowie je z zresetowanymi nastawami.. i stykami przemytymi alkoholem

Komentarz

• gerbil
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 115

Czas na przykłady. Technikiem nie jestem, ale wrzuć i może wspólnie coś wymyślimy. Robiłeś na auto? Wrzuć linki do całych zdjęć.

Komentarz

• thunber
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 29

mając 1000 d nie znaczy że jestem żółtodziobem... nie robiłem na auto ..foce na manualu..

Komentarz

• gerbil
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 115

Nie interesuje mnie jaki jest Twój stopień zaawansowania. Po tym co piszesz mogę jedynie stwierdzić, że musisz nauczyć się współpracy i rozumienia czego ludzie od Ciebie chcą. Kilka razy prosiłem, żebyś wrzucił sample, które mogłyby pomóc w identyfikacji problemu... Nic. Powodzenia w szukaniu przyczyny.

Komentarz

• thunber
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 29

Aparat: Canon Model: Canon EOS 1000D Przysłona: f/5.0 Ogniskowa: 43.0mm Naświetlanie: 1/200s ISO: 400

Aparat: Canon Model: Canon EOS 1000D Przysłona: f/8.0 Ogniskowa: 122.0mm Naświetlanie: 1/160s ISO: 100
                              Ostatnio edytowany przez thunber; 35202. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...