X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gerbil
    Bywalec
    • 2009
    • 115

Te samlpe nie potwierdzają problemu, który opisałeś. Na miniaturkach nie widać żadnego mydła...

Komentarz

• thunber
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 29

na ostatnim jest .. zaś ostrość zostawia wiele do życzenia.. to kolejny problem ostrość i mydło..

Komentarz

• Szati
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 23

Hm pierwsze zdjęcie nie opisuje problemu podanego w pierwszym pości.. Używasz przysłony f.8 łał Stary podziwiam. Jednak zdjęcie wcale nie jest zmydlone. może nie widzę tego bo jest małe,ale cieżko jest uzyskać jakie kolwiek GO w f/8 więc może dlatego nie zauważasz,że zdjęcie jest ostre,bo ono jest ostre w cały kadrze.

400 iso to sporo chyba jak na canona 1000d. Czemu tak poza tym go odradzacie? Myślałem o nim jako drugie pudło,bo nie mam zbyt wiele kasy a czasem przydał by mi się w jakiś uroczystościach. Czemu nie?

Komentarz

• filemoon
          Bywalec
          • 2010
          • 225

Zdjecia strasznie "zmydlone" - cos jest nie tak z twoim ..... no wlasnie z czym ....

Po pierwsze nie dawaj prosze "znaczkow" bo nic z nich nie wynika. Po drugie robiles je w RAW czy JPG? W czym nie robiles udostepnij laskawie zdjecie prosto z puszki. Jak robiles od razu do JPG nikt sie smiac nie bedzie.

Po trzeie skoro jeden aparat jest ok a inny nie na tym samym szkle, to zrob zdjecia ze statywu temu samemu obiektowi (moze sprobuj linijke) zobacz czy ostrzy gdzie ma ostrzyc. Wrzuc wtedy oba sample i sa tacy co popatrza i cos wypatrza z tego.

Prawda ze proste?

Komentarz

• pawelmarek.wojcik
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 22

faktycznie zgodze się z przedmówcami, te sample nie przedstawiają Twojego problemu. Pierwsze zdjęcie: widać po dłoniach, że zdjęcie ostrość ma, może nie wyostrzyłeś na oczy, ewentualnie modelka w chwili wyzwalania migawki się poruszyła? Nie wiem nie wnikam.
            Drugie zdjęcie: nie mam bladego pojęcia gdzie tam dopatrzyłeś się mydła, bo jak dla mnie to go tam po prostu nie ma, chyba że rozmycie płaszczyzny nieostrości wynikającej z tego że to zdjęcie ma małą głębię ostrości i zakrawa o makro pomyliłeś z tym owym mydłem.
            Wrzuć najgorsze zdjęcie jakie zrobiłeś z tego aparatu z tym obiektywem i może jakieś większe ewentualnie wykadrowanie 100%.
            Wtedy będziemy mieli możliwość zobaczenia Twojego opisanego w pierwszym poście problemu.
            Canon 40d+BG-E2N, Canon 17-40 f/4 L USM, Canon 70-200 f/2.8 L USM, 580EX II i z Canon Shoe Cord OC-E3

Komentarz

• szymanek1986
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 30

A może w ustawieniach stylu masz podkręconą ostrość w 550D.Ja w swoim aparacie mam ustawione na 5 ,na standardzie jest jak dla mnie za miękko.
              “Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło.”
              EOS 50D+17-40 L +24-105 L+70-200 4.0 L+EXTENDER 1,4+METZ AF50

Komentarz

Pracuję...