X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5117

To już chyba dziwne.
    A w jakim trybie robisz fotki oraz co masz ustawione C.Fn.9?
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Demonos
      Początki nałogu
      • 2011
      • 251

Ale, co dziwne? Że w M blokada ekspozycji nie działa? A co chcesz zablokować, skoro i tak manualnie wszystko ustawiasz i masz "zablokowane" wartości czasu i przysłony na sztywno Ew. możesz chcieć ISO zablokować, jak używasz Auto, ale po co wtedy bawić się w M? :-)
      1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• kraktus
        Bywalec
        • 2007
        • 105

Zamieszczone przez Bangi
        A w jakim trybie robisz fotki oraz co masz ustawione C.Fn.9?
        W zasadzie tylko na "M" czasem TV lub AV.
        Ustawienie to
        2:AF/Blokada AF , bez blokady AE i w tym ustawieniu też nie działa blokada nawet na AV, P czy TV. Musi być na 0:AF/blokada AE.
        Ostatnio edytowany przez kraktus; 10270.
        ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

No to nie wiem jak się do tego odnieść. Ja nie mam takich problemów. Wydaje mi się, że na M to rzeczywiście może nie działać, bo niby po co skoro ekspozycja i tak jest zablokowana przez użytkowanika na szytwno (w końcu taki tryb).
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• kraktus
            Bywalec
            • 2007
            • 105

Dzwoniłem ponownie do Serwisu i chyba po 1 listopada wyślę im jednak body do przeglądu.
            Robiłem ostatnio zdjęcia na urodzinach i zamiast na osobie ostrość wyszła na torcie :sad:
            Ustawiłem na twarzy, zablokowałem AF obniżyłem kadr i co cała seria zdjęć nieostrych tam gdzie miały być ostre. AF ustawiony na ONE SHOT odległość około 2.20m.
            Znalazłem ciekawy program Breeze Browser Pro w którym można odczytać odległość ostrzenia od przedmiotu itd. ale dystans odczytuje tylko z plików RAW
            tyle że raczej nie ma co mu wierzyć w prawidłową odległość w przypadku pomyłki AF:razz:
            ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

Zamieszczone przez kraktus
              (...) obniżyłem kadr (...)
              to akurat wyjaśnia dlaczego wyszły nieostre... :cool:
              przemyśl na spokojnie tą całą sytuację fotograficzną
              ja również przerabiałem ten problem na początku swojej przygody z lustrzanką... (w kompakcie tak się nie działo)
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• kraktus
                Bywalec
                • 2007
                • 105

Kolega mnie chyba nie zrozumiał:razz: Wszystko co robię jest przemyślane nie strzelam na ślepo.
                Bawię się fotografią od około 30 lat więc wiem (chyba?) na czym to polega i nie jest to mój pierwszy aparat czy lustrzanka
                Ale do rzeczy: obniżyłem kadr bo zamiast przestawiać punkty AF w body prędzej zrobię to w ten sposób że ostrze na obiekcie lekko obniżam i fota. Pomijam fakt że w ten sposób omijam szeroki punkt AF (po podobno jest większy od kółka który widzimy w wizjerze) żeby mi nie złapał na przykład świeczek a zresztą sam obiektyw ma sporą głębie ostrości przy f/5,6 aby takie przesunięcie nie miało wpływu na ostrość akurat twarzy.

a tutaj wyszło dobrze ciekawe bo zdjęcie zrobione pionowo .

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Ale do rzeczy: obniżyłem kadr bo zamiast przestawiać punkty AF w body prędzej zrobię to w ten sposób że ostrze na obiekcie lekko obniżam i fota
                  Bangi ma rację.Taka technika skutkuje na ogół nieostrością "akurat twarzy".
                  Wystarczy porównać zdjęcia wykonywane bez przekadrowywania.
                  Zawsze używam własciwego lub najbliższego punktu AF.

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5117

No właśnie, nie widzę innego wytłumaczenia tej sytuacji, no chyba, że rzeczywiście ta pucha jest jakoś mega ferelna...
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• kraktus
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 105

Kurcze. to nie jest tak duże przesunięcie kadru żeby nagle zamiast twarzy były ostre świeczki myślę że tort był około 20 cm bliżej mnie. W ostatnim linku robiłem tak samo tylko w pionie i twarz jest ostro. Wcześniej miałem 400d i też tak robiłem i nie było problemów :-(

Komentarz

• kraktus
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 105

Zrobiłem mały test dotyczący przekadrowania:
                        pierwsze zdjęcie jest robione w ten sposób że łapie ostrość wyżej i obniżam kadr a na drugim wybieram górny punkt AF . Ja tu nie widzę żadnej różnicy a starałem się zachować podobną ogniskową i odległość jak przy torcie

porównanie

porównanie

i porównanie

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Dla mnie prawe ostrzejsze.I gołym okiem i dobra lupą.Nie chce byc inaczej.

Komentarz

• kraktus
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 105

Może minimalnie jest ale co nie zmienia faktu że na przykład zegarek ostry się nie zrobił

Komentarz

• janmar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3468

Na zegarku nie ostrzyłeś.IMHO sprzęt jest ok.

Komentarz

• chasm
                                Coś już napisał
                                • 2011
                                • 76

Poza tym, jeśli nie zmieniając ustawienia, położenia itp. kilka razy będziesz ostrzył to pewnie za którymś razem ustawi ostrość inaczej, a potem znów podobnie jak wcześniej...
                                Mnie się to zdarza.

Komentarz

Pracuję...