Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Nabylem wczoraj szklo EFs 17-55 IS 2.8 (uzywka, allegro). Wizualnie z zewnatrz szkla i obudowa ok. Pokretlo zoom ok, focus szybki.
Jest to moje pierwsze szklo z USM. Inne szkla to: Kit (18-55 IS) oraz EF 50 II 1.8 (plastik). Body 450D.
Problem jaki ma, to jakosc zdjec. Strzelilem podobne zdjeice (to samo ujecie) tym 2.8 IS i kitem, no i nie widze jakiejs roznicy w kontrascie. Na krawedzi zdjec jakies abberacje?
Jesli chodzi o wizulane wraznie - jesli porownam do EF 50 - to nie jestem zadowolny.
Pytanie: Jak sprzadzic, jakie wykonac testy aby upewnic sie, ze obiektyw nie jest wadliwy? Moze jakis test? Jakis program?
Moze ktos jest z Olsztyna (warmia) kto ma takie szklo i moglibysmy sie spotkac?
Generalnie wydalem 2.400, widzialem w necie zdjecia zrobione tym szklem i jakos nie jestem zadowolony z inwestycji. Jak sprawdzic taki obiektyw?
Najlepiej wrzuć tu kilka zdjęć wykonanych na ISO100, z wyłączoną stabilizacją, f2.8, różne ogniskowe. Na odległość trudno stwierdzić, co może być nie tak. Miałem to szkło przez rok, trochę zdjęć wykonałem, więc będę miał jakiś punkt odniesienia. Pozdrawiam.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
hmm.. wrzuć przykładowe zdjęcia... Ja odczułem duża różnicę w jakości ale też nie popadajmy w skrajności. Przy idealnych lub bardzo dobrych warunkach każde szkło zrobi poprawne zdjęcie.
17-55 ma dużo wyższa rozdzielczość co jest zauważalne przy dużo pixelowych matrycach. Proste porównanie, zrób zdjęcie kitem osoby oddalonej nieco, i takie samo ujęcie 18-55. Zauważysz, że na 17-55 będziesz miał więcej szczegółów na twarzy modela. Szkło świetnie radzi sobie w gorszych warunkach oświetlenia. Np. w Kościele, ja fociłem bez lampy i mimo, że mój 500D nie jest najlepszym aparatem przy takich warunkach, to jednak przy ISO 800 i 1600 miałem znacznie zauważalnie więcej szczegółów niż na 18-55, którym robiłem wcześniej zdjęcia w podobnym miejscu... Ma to duże znaczenie, gdyż przy odszumieniu gubisz nieco detali co ma ogromne znaczenie na efekt końcowy.
Co jest wada tego szkła to wpadajace światło boczne, ze względu na duża soczewkę... Wtedy koniecznie należy założyć osłone przeciwsłoneczna, ktora eliminuje te niedogodność w 100%.
Co do aberracji, to jestem zdziwiony, gdyż 18-55 aberruje zauważalnie natomiast przy 17-55 to zjawisko praktycznie nie występuje..
Co podejrzewam to filtr UV, który może byc kiepskiej jakości.. Zrób testy ściagajac filter..
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Do flankerp:
Nie mam zadnego filtra. Jesli chodzi o abberacje, to wiesz ... takie lekko kolorwe rozmycia na krawedzi ... ale moge sie mylic.
Sa RAWy, zrobie kazde zdjecia jakie zasugerujecie aby stwierdzic, czy ja sie nie znam i szko jest OK, czy szklo ma wade.
Tak jak pisalem - jestem bardzo zadowolny EF 50 II 1.8 i moze mam za duze oczekiwania ...
Widzę, że af jest raczej celny, aberracje w normie, akurat to szkło nie należy do czołówki w tym zakresie. Kontrast też ok. Ostrość? Mój egzemplarz był jednak ostrzejszy, używałem go na 20D. Nie wiem na ile wpływ na to ma gęstość matryce ( 8Mpx do 12Mpx). Może to wina szyby przez którą robione były zdjęcia. Nie twierdzę jednak, że to mydlany egzemplarz. Pozdrawiam.
Aha, nie widziałem u siebie dużej różnicy ( lub prawie wcale) w stosunku do 50 1.8, które też miałem.
Mam wraznie, ze AF nie zawsze trafia. Ma tryf "AF one shot" ustawiony centralnie. AF na obiektywie, IS off.
Celuje dokladnie w ten sam punkt i raz jest ok, a raz nieostre.
Tubus ktory sie wysuwa ma drobniutki luz. Tzn. moge lekko go przesunac w lewo, czy prawo. To jest maly luz - moze 0.1 mm ale maly jest.
Pokretlo zooma chodzi a lekkim wyczuwalnym oporem.
Jesli jest ktos z Olsztyna obeznan z takim sprzetem, prosze o kontakt.
ten obiektyw pozwala na manualne ostrzenie bez koneiczności wyłaczania silnika dlatego możesz śmiało ruszać pierścieniem ostrości, bez ryzyka uszkodzenia (oczywiście nie wtedy kiedy akurat silnik kręci )
Środkowy punk pomiaru w Twoim aparacie jest czulszy dla obiektywów 2.8 i mniej więc precyzja ustawienia ostrości jest dużo lepsza niż przy 18-55. Musisz potestować. Przy przysłonie 2.8 głębia ostrościu jest płytka, dlatego każdy bład będize bardizej widzialny. Jeżeli np. 18-55 ma 5.6 na 17-55 możeszs nadal mieć 2.8... Przy 5.6 głębia ostrościu jest głębsza dlatego nawet jak minimalnie nie trafisz nie zauważysz tego.. Wydaje mi się, że to może być przyczyna w Twoich zdjęciach...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Pozdrawiam kolegę z Olsztyna jeśli chodzi o zdjęcia w internecie to może być też tak, że np. są obrabiane, robione z filtrem polaryzacyjnym, dokładnie komponowane itp. Zdjęcie robione na szybko może nie oddać możliwości tego obiektywu Myślę, że jak trochę zdjęć porobisz, to zauważysz różnicę i będziesz zadowolony
Jesli chodzi o ten 17-55 to oczekiwalem ze bedzie duza roznica pomiedzy kitem a nim. Oczekiwalem ostrosci jaka udaje mi sie wycisnac z 50 mm II 1.8 np takie jak tutaj -> LINK
No nic, dzieli za info, uspokoiliscie mnie ze szklo raczej nie ma wiekszych problemow. Dzieki!
Jesli chodzi o ten 17-55 to oczekiwalem ze bedzie duza roznica pomiedzy kitem a nim. Oczekiwalem ostrosci jaka udaje mi sie wycisnac z 50 mm II 1.8 np takie jak tutaj -> LINK
Tak offtopicznie trochę: jak już zamazujesz część znaków na tablicy rejestracyjnej, to zamaż też na naklejce na szybie
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Komentarz