X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Izzo
    • 2014
    • 6

Problem z Heliosem

Witam,
    nie wiem czy to dobre miejsce natomiast nic nie szkodzi zapytać.
    Niedawno wpadł mi w ręce Helios 58/2, szału nie ma natomiast skoro go już mam chciałbym z niego skorzystać, natomiast pojawił się pewien problem.
    Nie wiem jak będzie działać z body bo nie mam jeszcze przejściówki natomiast jak kręcę pierścieniem przysłony to reaguje w od 2/f do 4/f późniejsze kręcenie nie zmienia otworu.
    Stąd moje pytanie, czy będzie działać na pełni z body, czy to jakaś usterka, a jeśli usterka czy da się to jakoś naprawić?

Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
  • FOTO-PAN
    Uzależniony
    • 2013
    • 513

Odp: Problem z Heliosem

co do przymykania przysłony nie ma znaczenia czy będzie podpięty pod body czy nie jeśli nie działa to nie działa to manualny obiektyw

Komentarz

• Sezamek
      Początki nałogu
      • 2012
      • 397

Jaki Helios? nie czasem 44-2 (bez żadnego M)? One mają preselekcyjną przesłonę,

u góry masz wąski pierścień preselekcji a pod nim domykanie (płynne), jeśli pierścienia preselekcji nie da się dalej przesunąć to obiektyw jest uszkodzony lub zasyfiony.
      FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Izzo
        • 2014
        • 6

Wiem że manualny, ale czytałem o jakimś bolcu który się wciska i myślałem że to dzieje się podczas połączenia z body

Helios 44m-4 2/58, pierścień przysłon i pierścień ostrości, bynajmniej takie odkryłem
        aa no i da się przesunąć od 4f do 16f natomiast listki już się nie schodzą
        Ostatnio edytowany przez Izzo; 51717.

Komentarz

• Sezamek
          Początki nałogu
          • 2012
          • 397

Ten Helios ma bolec a przynajmniej powinien mieć (tata sobie go wcisnął na stałe). CO się dzieje jak ustawisz np. f/11 i wciśniesz bolec do końca (paznokciem - ma się schować w obiektywie)?

Tak powinien wyglądać - widać bolec
          Ostatnio edytowany przez Sezamek; 47255.
          FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Izzo
            • 2014
            • 6

bolec nie chce wejść, tzn nie da się do gładko wcisnąć

Komentarz

• Sezamek
              Początki nałogu
              • 2012
              • 397

Czy obiektyw nosi ślady rozkręcania? Jak źle poskładałem sobie Voigtlandera to też się podobnie działo. Jak Ci się chce i masz trochę zdolności manualnych i malutkich śrubokrętów to możesz zobaczyć co mu dolega
              FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Izzo
                • 2014
                • 6

śruby wyglądają na fabryczne, rozkręcić mogę ale chodzi o to że nie wiem jak zrobić by działało

Komentarz

• Sezamek
                  Początki nałogu
                  • 2012
                  • 397

Najpierw trzeba ustalić przyczynę niesprawności, może faktycznie to mechanizm przesłony albo po prosty ta wajcha, którą porusza bolec w jakiś sposób się skrzywiła. Tak czy inaczej rozebrać trzeba. Obstawiam właśnie wypadnięcie wajchy bolca. Ja zbytnio tłumaczyć nie potrafię a sam zawsze rozbieram na czuja

https://www.youtube.com/watch?v=1plF-nWROL4 nie oglądałem ale może Ci się przyda
                  Ostatnio edytowany przez Sezamek; 47255.
                  FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Izzo
                    • 2014
                    • 6

ok, dzięki to czeka mnie zabawa jak zrobię dam znać czy pomogło

a jeszcze takie pytanie, o co chodzi z tym że nie ostrzą na nieskończoności?
                    Ostatnio edytowany przez Izzo; 51717.

Komentarz

• Sezamek
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 397

W Nikonach np. potrzeba przejściówki z soczewką bo odległość ostatniej soczewki od matrycy jest mniejsza niż obiektywów dedykowanych. U Canona ta odległość jest większa i nie ma potrzeby stosowania soczewek w przejściówkach. Dlatego mogłeś się spotkać z takim pojęciem. Swoją drogą obiektywy M39 (np. z FEDa 5) w Canonie mają taką samą przypadłość a więc nie ostrzą na nieskończoność po zastosowaniu redukcji gwintowej M39->M42 i podłączeniu za pomocą przejściówki M42->EOS do body. Maksymalna odległość ostrzenia jaką mi się ze starym Industarem na M39 uzyskać to jakieś 15cm
                      Poszukaj w googlach lens flange
                      FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Tom77
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2874

Zamieszczone przez Izzo
                        Witam,
                        nie wiem czy to dobre miejsce natomiast nic nie szkodzi zapytać.
                        Niedawno wpadł mi w ręce Helios 58/2, szału nie ma natomiast skoro go już mam chciałbym z niego skorzystać, natomiast pojawił się pewien problem.
                        Nie wiem jak będzie działać z body bo nie mam jeszcze przejściówki natomiast jak kręcę pierścieniem przysłony to reaguje w od 2/f do 4/f późniejsze kręcenie nie zmienia otworu.
                        Stąd moje pytanie, czy będzie działać na pełni z body, czy to jakaś usterka, a jeśli usterka czy da się to jakoś naprawić?

Z góry dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam
                        Przymknij ile się da i zobacz czy na listach przesłony nie ma oleju. ten model łatwo rozebrać a wyczyszczenie listków nawet z jednej strony pomaga na niesprawności przesłony.

Komentarz

• Izzo
                          • 2014
                          • 6

Nie widzę plam oleju, ale chyba i tak będę musiał go rozebrać

Komentarz

• v.1958
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 231

a nie ma na obiektywie przełącznika a/m?
                            jeśli jest to na "m" przysłona powinna się przymykać zgodnie z kółkiem nastaw...

Komentarz

• Sezamek
                              Początki nałogu
                              • 2012
                              • 397

Ten model nie ma przełącznika.
                              FF + trzydziestka piątka

Komentarz

Pracuję...