X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tlustyx
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1304

Odp: Problem z Heliosem

Zamieszczone przez Sezamek
    W Nikonach np. potrzeba przejściówki z soczewką bo odległość ostatniej soczewki od matrycy jest mniejsza niż obiektywów dedykowanych. U Canona ta odległość jest większa i nie ma potrzeby stosowania soczewek w przejściówkach. Dlatego mogłeś się spotkać z takim pojęciem.
    Chyba nie tak do końca jest jak piszesz. W Canonach też występuje problem ostrzenia na nieskończoność, a wynika on z tego, iż obiektyw jest odsunięty od body o grubość zewnętrznego pierścienia przejściówki. W zależności od konstrukcji obiektywu i przejściówki problem może, lecz nie musi występować.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Sezamek
      Początki nałogu
      • 2012
      • 397

Dziekuje za sprostowanie, nigdy sie nie spotkalem z wymienionym przez Ciebie przypadkiem a troche tych m42 przerabialem wiem, ze niektore moga haczyc o lustro we FF

Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalka
      FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• mwitek
        Uzależniony
        • 2011
        • 501

Moim zdaniem powinieneś to olać, bo jestem przekonany że i tak większość zdjęć będziesz robił na pełnej dziurze. Podpowiada mi to własne doświadczenie z M42
        maciejwitkowski.wordpress.com - www
        facebook.com/mwitkowskifoto -fb
        instagram.com/mwitkowski_foto -insta
        flickr - cośtam jeszcze

Komentarz

• tomphoto
          Początki nałogu
          • 2007
          • 428

chyba że zamierza krajobrazy, panoramy. Powalczyć można, dużo instrukcji w necie można znaleźć
          http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

Pracuję...