X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArN_Pń
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 35

Jaki film?

Ostatnio zająłem się*średnim formatem barwnym.
    Używam negatywu Fuji Reala 100, ale efekty nie są zadowalające - zdecydowanie wolę*Kodaki - ale, miałem doczynienia tylko z tymi małoobrazkowymi
    Więc pytanie - jaki byłby najlepszy negatyw średnioformatowy barwny do krajobrazu oraz natury? Najlepiej taki o ciepłych barwach oraz dużej rozpiętości i ostrości
  • tomaszt81
    Bywalec
    • 2009
    • 100

z kolerem mam male doswiadczenie. Mialem odpowiednik portra ale wywolali mi jakas przeterminowana chemia i porysowali jak swiniaka, nie bede robil antyreklamy i nie powiem gdzie. Po pierwsze, miej pewnosc ze negatyw jest dobrze wywolywany (pewnie o przeterminowana chemie i amatorow nie trudno teraz) po drugie sam proces skanowania tez ma niemale znaczenie. W koncu po trzecie, poprzegladaj flickr'a i sam zobaczysz jakie efekty daja negatywy. Sproboj portra np. Poza tym, czemu nie slajd? I wtedy velvia

Komentarz

• ArN_Pń
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 35

tomaszt81,
      o jakość wywołania się nie martwię - C-41 w domu robi swoje
      Skanowanie to największa bolączka powstawania zdjęcia barwnego - u mnie w mieście jest bardzo mało osób, które dobrze skanują - właściwie, to ani jednej.
      Ale gdyby trafiło mi się*jakieś piękne ujęcie to byłbym skłonny wysłać to na bębna
      Slajdu nie spróbuję, bo mam nieprzystosowany aparat Ekspozycję*ustawiam na oko.
      Dlatego został tylko negatyw
      Po cichu kibicuję Ektarowi i Portrze, ale wolę*bardziej doświadczonych zapytać...

Komentarz

• ArekLodzPl
        Początki nałogu
        • 2008
        • 346

no raczej skłaniałbym się ku Provii lub Velvii - to są negatywy z serii profesjonalnej. Reala jest raczej amatorska

Komentarz

• tomaszt81
          Bywalec
          • 2009
          • 100

velvia i provia to nie negatwy a reala i owszem. Zainwestuj zatem w swiatlomierz i poprzegladaj flickr, mozna uzyskac niezle wyniki nie tylko z bebnowych.

Komentarz

• ArN_Pń
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 35

Jednak wolałbym negatyw

Komentarz

• malkontent
              Początki nałogu
              • 2007
              • 299

Zamieszczone przez ArN_Pń
              Ostatnio zająłem się*średnim formatem barwnym.
              Używam negatywu Fuji Reala 100, ale efekty nie są zadowalające - zdecydowanie wolę*Kodaki - ale, miałem doczynienia tylko z tymi małoobrazkowymi
              Więc pytanie - jaki byłby najlepszy negatyw średnioformatowy barwny do krajobrazu oraz natury? Najlepiej taki o ciepłych barwach oraz dużej rozpiętości i ostrości
              Kodaki zawsze ocieplały barwy - przynajmniej na slajdach.
              Reala bardzo wiernie oddaje barwy i z dawnych lat pamiętam, że najlepsze efekty dawała przy wołaniu na maszynach Fuji Frontier z wykorzystaniem chemii Fuji.
              Spróbuj ze slajdami, provia jako uniwersalny, chociaż wpadający w niebieski przy pochmurnym niebie, lub velvia do krajobrazu - oddanie zieleni. Kodak dla kolorków.
              Ja ze slajdów lubiłem Agfę RSX 50 i 100 oraz Fomę R100 - niestety ten dostępny tylko na małym obrazku.

Komentarz

• tomaszt81
                Bywalec
                • 2009
                • 100

Winters wiem, ze robi na portra 160vc, co prawda to wielki ale... http://danwintersphoto.com/#/P%20L%2...20I%20E%20W/23

Komentarz

• ArN_Pń
                  Dopiero zaczyna
                  • 2010
                  • 35

Malkontent, jak wspomniałem - wolę negatyw
                  Wołam w chemii Tetenala.

Komentarz

• zieloo
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 189

ArN_Pń: spróbuj EKTAR.
                    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
                    http://kolumba5.tv

Komentarz

• jac123
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 60

Ho, ho Fuji Ci nie pasuje do krajobrazu? A co konkretnie Cię razi w tym negatywnie?
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Aha, a zdjęcie to powstaje na papierze. Skanowanie to raczej tylko zapis cyfrowy.
                      Ostatnio edytowany przez jac123; 5096. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ArN_Pń
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 35

jac123, nie pasują mi zimne kolory.
                        W małym obrazku na Kodakach zawsze wszystko wychodziło ciepłe, na Fujikach zimne.
                        Tutaj widzę*jest tak samo.

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

Spróbuj Ektar-a 100. Do nie dawna dostępny był jeszcze ProFoto 100 (bardzo fajny, ciepły, negatyw do krajobrazu) ale nie ma go już nawet na allegrze.
                          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• ArN_Pń
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 35

Wszyscy tego Ektara polecają
                            Z chęcią*spróbuję przy następnym zamówieniu, teraz muszę*wykorzystać*Portrę 400VC - jedyny film ŚF dostępny w zwykłym sklepie :/

Komentarz

• rbit9n
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 223

haj!
                              przy ektarze pilnuj prawidłowej ekspozycji. on niestety kiedy jest niedoświetlony lubi wpadać w niebieską dominantę. podobnie zachowuje się w cieniach. tak bywa, niby negatyw, a wymaga dokładnego naświetlania jak slajd.
                              jest to mój podstawowy negatyw kolorowy, więc możesz mi wierzyć.
                              pozdrawiam!
                              Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Komentarz

Pracuję...