X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArN_Pń
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 35

rbit9n, mimo naświetlania na oko udaje mi się zrobić to poprawnie, czasem (sporadycznie) prześwietlę - myślę, że z niedoświetleniem nie będzie problemu Dzięki za zwrócenie uwagi

Komentarz

• jac123
      Coś już napisał
      • 2006
      • 60

Ja tego Ektara nie polecam, miałem ale jakiś taki dziwny i mniej tolerancyjny niż właśnie Fuji. Wg mnie jesteś po prostu przyzwyczajony do kolorów Kodaka, ja natomiast Fuji uznam za raczej neutralny, a Kodak własnie mi nie odpowiada za te cieplutkie kolorki, chociaż pewnie w niektórych sytuacjach jest bardziej odpowiedni.

Komentarz

• ArN_Pń
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 35

Spróbowałem Ektara i przyznam, że jestem rozczarowany efektami...
        Reala ma dużą*rozpiętość*tonalną (w porównaniu do cyfrówki - bardzo dużą), a "pazurki" pokazuje dopiero przy ciepłym świetle (czyli tym krajobrazowym) - niedawno ją tak sprawdziłem - ależ ja głupi ;-)
        Portra 400VC jest ciut bardziej kontrastowa i nasycona od Reali.
        A nasz Ektar co? - mała rozpiętość*tonalna, zbyt duży kontrast i przesycone barwy...
        I przyznam, że film ten jest także pechowy - ileż ja paralaksy przy nim naprodukował!

Komentarz

• FotofabrykA
          • 2009
          • 8

Jeśli chcesz bardziej nasycone kolorki to jak poprzednicy polecam portrę vc. Natomiast piękne stonowane barwy daje portra nc. Polecam bardzo. Bardzo dobrze również się
          skanuje.

Rafał
          Ostatnio edytowany przez Vitez; 18.

Komentarz

• ArN_Pń
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 35

Na razie wybiorę pomiędzy Portrą 160VC a Realą ;-)
            Może nawet strzelnę jakieś porównanie ;-)

Komentarz

• siudym
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2254

Dopytam dla 100% pewnosci - Portra 160VC jest pod C-41 ??

Komentarz

• ArN_Pń
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 35

Oczywiście! Każdy negatyw barwny jest pod C-41.
                Ciekawe, czy są*inne procesy niż tenże (nie mówię tu o jakiś*kinematograficznych czy orwowskich).

Komentarz

• rbit9n
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 223

Zamieszczone przez ArN_Pń
                  Spróbowałem Ektara i przyznam, że jestem rozczarowany efektami...
                  Reala ma dużą*rozpiętość*tonalną (w porównaniu do cyfrówki - bardzo dużą), a "pazurki" pokazuje dopiero przy ciepłym świetle (czyli tym krajobrazowym) - niedawno ją tak sprawdziłem - ależ ja głupi ;-)
                  Portra 400VC jest ciut bardziej kontrastowa i nasycona od Reali.
                  A nasz Ektar co? - mała rozpiętość*tonalna, zbyt duży kontrast i przesycone barwy...
                  I przyznam, że film ten jest także pechowy - ileż ja paralaksy przy nim naprodukował!
                  albo go źle naświetliłeś, albo źle zeskanowałeś. ten negatyw to wymagająca sztuka, ale wierz mi, że potrafi się odwdzięczyć.

reala na bank jest mniej nasycona. niestety skanów nie mam w sieci.
                  Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Komentarz

• kogut
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 132

Może nie stricte krajobrazy, ale możesz sobie zobaczyć jak się zachowuje ten negatyw w różnych warunkach oświetleniowych http://dusinski.com/personal/portfolio.php (wszystko co w kolorze to portra 160/400vc)
                    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Komentarz

• ArN_Pń
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 35

Dobra tam - Reala ma dużą*rozpiętość, odpowiednie nasycenie i kontrast, wystarczyło trochę*lepiej poznać*ten materiał ;-) No i kolejna zaleta - cena ;-)
                      Jedyny kruczek - wymagane jest do niej ciepłe światło - wtedy wychodzi najlepiej ;-)

Pozdrawiam wszystkich i serdecznie dziękuję za pomoc :-)

Komentarz

• siudym
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2254

Jakie sa najwieksze roznice miedzy Portra NC i VC ?

Ostatnio wywolalem 160NC i dalem do zeskanowania, niestety wyszlo to kiepsko :/
                        Jeszcze dam na skan w inne miejsce.

Jeden sampel z 160NC

Komentarz

Pracuję...