Ten pierwszy błysk to pomiar e-ttl, jest on wyzwalany przed otwarciem migawki.
X
-
no dobra to jak go wyłączyć
5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200
wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.Komentarz
-
nie da się wyłączyć błysku pomiarowego
chyba że lampe zewnętrzną ustawisz na manual to masz tylko jeden błysk
40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalaczeKomentarz
-
qrde, wlasnie zauważylem, że niestety tak jest... w EX430 wersja 1 działa ładnie i błyska mi na drugą kurtynę a jak juz zdejmę zewnetrzną lampę pojawia się błysk pomiarowy i to na dodatek w MANUALNYM trybie! ... totalny bezsens. moze powinniśmy to gdzieś zgłosić....
czy oby na pewno nie da się wyłączyć tego przedbłysku??5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200
-
Komentarz
-
nie nie lampa wewnetrzna zawsze daje błysk pomiarowy gdy jest na 2giej kurtynie, czyli de facto błyska 2x a jak założę zewnętrzną lampę na sanki przy tych samych ustawieniach to zewnętrzna błyska tylko raz czyli tak jak powinno byc5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200
-
-
aby móc wyzwolić lampę wbudowaną tylko i wyłącznie na drugą kurtynę,
dodatkowo wyłączenie pomiarowego błysku umożliwi mi również poprawne wyzwolenie fotoceli za pomocą build-in lamp
-
O ile mi wiadomo to błysk pomiarowy jest wyzwalana tuż przed otwarciem migawki wiec nie będzie on miał wpływu na wygląd zdjęcia.....natomiast na fotocelach się nie znam więc nie wypowiadam się w tym temacie
Komentarz
-
Lampa wbudowana nie ma trybu manualnego, więc musi błyskać dwa razy.
Żeby lampa wbudowana błysnęła jeden raz, trzeba zablokować jej ekspozycję (FEL). Zbyt wygodne to nie jest, ale działa
Komentarz
-
Ok z FEL działa, ale to nie jest praktyczne rozwiązanie... a szkoda..
a co do przedbłyski to niestety jest rownież rejestrowany...
-
A mówimy o lampie zewnętrznej czy wbudowanej bo z ciekawości pobawiłem się zewnętrzną lampa i na zdjęciu nie widzę żeby przedbłysk był w jakiś sposób rejestrowany.Komentarz
-
Komentarz
-
Tak to się zgadza, ale gdy ustawiam lampę zewnętrzna na druga kurtyne to błyska dwa razy (pierwszy to przedbłysk a drugi to błysk właściwy ustawiony na drugą kurtynę) i nie widać żeby przedbłysk był rejestrowany w przeciwieństwie do tego co napisał radioel. Wiec skąd pomysł, że przedbłysk jest rejestrowany?Komentarz
-
Chyba chodziło o to, że fotocela rejestruje przedbłysk.Komentarz
Komentarz