Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Niestety muszę przyznać rację, przynajmniej częściowo, skipperowi.
Jeśli nie masz kasy, to ładowanie się w lustrzankę nie jest rozsądnym pomysłem. Zakup puszki to dopiero wierzchołek góry wydatków.
Je śli już koniecznie chcesz kupić lustrzankę, to moim zdaniem, powineneś poszukać używanej 300d lub 10d, a jeszcze lepiej 350d. Różnicę w cenie zakupu przeznaczyć na Tamrona 28-75, również może być używany, najlepiej od CIchego i na dzień dobry masz super zestaw. Jeśli nie potrzebujesz tele to jazda na jakieś 5 lat .....
nikon ma dobra optyke _ kit canona wyrzuc do smieci _ wiec jesli nic na razie nie zamierzasz kupowac _ skieruj sie w strone nikona _ pomysl moze o D50 _ albo moze dorwiesz jeszcze jakies D70s co ja uwazal bym za najlepsze rozwiazanie
Przejrzyj swoje zdjęcia i zobacz w ilu wykorzystałeś zoom ponad 100mm ?
Może być to ciężkie bo KM Z5 ma mniejsza matrycę a z ogniskowych należało by wyciągnąć ekwiwalenty.
Myslalem nad tym dosc dlugo i doszedlem do wniosku ze wykorzystuje to zadko (moze nawet bardzo zadko) ale czasami uzywalem ogniskowej > 100mm, wiec jezeli za cene wspomnianego Tamrona moge tez zakupic jakis zoom 55-200 ktory by mi wypelnil zakres ogniskowych to bylby to dory wybor
Zamieszczone przez mruczek
Gdyby tak pojawiło się body Prakticy lub zenita z gwintem na m42...To byłoby coś...
A czemu nie chcesz zostać przy minolcie? D7 lub poczekać na nowego soniacza z wyższej półki? Odpadnie Ci problem sprzedaży za bezcen tego, co już kupiłeś.
Co do Prakticy i Zenita to oba mam w domu wiec po zakupie przejsciowki moglbym uzywac ich obiektywow
WS D7/Sony. Tej Konicy ja sie nie zamierzam pozbywac bo tak naprawde to ona nie jest moja tylko Taty Modele innych firm jakos nie robily na mnie wielkiego wrazenia. W tej kategorii cenowej z tego co sie zorientowalem to nikon z canonem bija konkurencje na glowe.
Zamieszczone przez czornyj
Możesz też podarować sobie 10MP matrycę - 6MP to i tak aż nadto, różnicy w jakości nie zauważysz, karty nie zapychają się tak szybko, a parę stów zaoszczędzisz - lepiej za to kupić np. lampę błyskową.
Zgadzam się Szukając puszki ktora by mi pasowala nie zwracalem wiekszej uwagi na MP, bo te 5MP ktore mam w Konice tez mi wystarcza.
Lampe juz mam (uzywana we wspolpracy z ww. Practica )
Zamieszczone przez Skipper
naprawde wiecej sensu ma wpakowanie kasy w dobrego kompakta...
Jak wspomnialem wczesniej, roznice cenowe miedzy zaawansowanymi kompaktawmi a tanimi lustrzankami nie sa juz jakies niewyobrażalne, wiec za pare lat przy wymianie aparatu (zakladajac ze teraz zakupie lustrzanke) oszczedze troche kasy na obiektywach.
PS. Musze napisac ze jestem pod wrazeniem ilosci udzielanych rad, nie spodziewalem sie az takiego zaangazowania, dzieki:-D
Właśnie, jeśli już myślisz o lustrzance to nie kupuj jakiś obiektywów, stracisz na jakości fotek a mija się to z celem...
Tamron 55-200 nie cieszy się dobrą opinią, zobacz sobie opinie na forum o nim.
Jeśli już uparł byś się na tele to o wiele wiele lepszym rozwiązaniem była by dla Ciebie Sigma 70-300 APO za około 800-900 zł albo 100-300 Canona za 1150 zł
stary zamin komus dogadasz to pomysl co piszesz... od kiedy to tamron jest produkcji canona a czornyj porównywał nikona z canonem? a prawda jest taka ze w segmencie tanich skieł dla amatora nikon lepej canona na głowe...
Wydawało mi się, że raczej porównywał systemy tzn. że jak Canon to dobre efekty dają tylko szkła L "Canona jest sens kupować jeśli stać cię na Lki" , a tak nie jest, szczególnie w zastosowaniu całkowicie amatorskim. Z drugiej strony pytający nigdzie nie zaznaczył, że interesują go tylko szkła firmowe, może po prostu nie rozważał tej innej opcji ?
Wydawało mi się, że raczej porównywał systemy tzn. że jak Canon to dobre efekty dają tylko szkła L "Canona jest sens kupować jeśli stać cię na Lki" , a tak nie jest, szczególnie w zastosowaniu całkowicie amatorskim. Z drugiej strony pytający nigdzie nie zaznaczył, że interesują go tylko szkła firmowe, może po prostu nie rozważał tej innej opcji ?
to nie tak ze tylko eLki ale generalnie by miec w miare przyzwoity obiektyw do Canona to te 1000-1500 zł to minimum jakie wyłozyc trzeba choc z drugiej strony jest to moze patrzenie przez pryzmat onanisty sprzętowegfo a dla laika wystarczy iż kupi sobie sigme 17(18?)-200 lub analogicznego Tamrona do ktorego kolwiek z ww aparatów i tez bedzie szczesliwy
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
Z tych dwóch aparatów wybrałbym 400D. DLaczego? chociazby dlatego, że d40x jest to jak narazie jedyna lustrzanka Nikona która nie posiada silnika AF. Wiec tanie obiektywy firm typu Sigma(nie licząc tych z HSM), Tamron, Tokina będą działały tylko w manualu. Tak samo stałki Nikkora. Ja proponuje zamiast d40 kupic D70s lub d50 - (jeszcze trafiaja się nówki - a cena prawie taka sama jak nie mniejsza) i do tego 18-70 KIT. W 2600 sie zmieścisz i na pewno bedziesz zadowolony. Ewentualnie pozniej zmienisz kita na 18-200VR i bedziesz mial swietny amatorski zestaw.
opcja d70s z 17-70 to dobry pomysl w umiarkowanej cenie. alternatywa dla niego moze byc canon 350d z sigma 17-70, ale to juz wieksza kaska. nikon ma fajne amatorskie szkielka - tylko te matryce grrr
patrze na allegro i nie wierze. ceny sprzetu poszly w gore. masakra
5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568
tez nie wiem o co chodzi z Nikonem _ ktory srednio poszedl 200zl w gore _ wczoraj sie niezle zdziwilem _ mimo to powinienes sie zmiescic z D70s w 2600zl z obiektywem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sprawdzilem _ no prawie _ na skapcu od 2750 z kitem _ moze nikon zrobi cashBacka _ dlatego podniosl ceny _ hehe
Ostatnio edytowany przez grzanka; 10304.
Powód: Automerged Doublepost
ogólnie D40 to takie coś w czym można wymienić obiektyw, do 400D mu bardzo daleko...
należy dodać, że obiektywy te MUSZĄ mieć własne silniki odpadają więc tamrony, tokiny, świetny i tani nikkor 50mm 1.8 i wiele innych dla mnie bez sensu. po prostu PORAŻKA
należy dodać, że obiektywy te MUSZĄ mieć własne silniki odpadają więc tamrony, tokiny, świetny i tani nikkor 50mm 1.8 i wiele innych dla mnie bez sensu. po prostu PORAŻKA
Zaraz... dlaczego odpadają? Przecież działa pomiar światła, działa potwierdzenie focusa.
Można mieć i szkła z silnikiem (np. 55-200 z VR za ok. 1000zl) jak i 50 1.8 do zabawy w MF.
Może to głupie ale d40/d40x dobrze sprzedaje się na świecie, w Polsce na forach foto
jedynie coś wybrzydzają
No chyba że po drodze jeszcze coś sie zmieniło i teraz już jak szkło nie ma silnika
to w ogóle podpiąć do d40/x nie można..?
Zaraz... dlaczego odpadają? Przecież działa pomiar światła, działa potwierdzenie focusa.
Można mieć i szkła z silnikiem (np. 55-200 z VR za ok. 1000zl) jak i 50 1.8 do zabawy w MF.
Może to głupie ale d40/d40x dobrze sprzedaje się na świecie, w Polsce na forach foto
jedynie coś wybrzydzają
No chyba że po drodze jeszcze coś sie zmieniło i teraz już jak szkło nie ma silnika
to w ogóle podpiąć do d40/x nie można..?
Do D40 można podpiąć wszystko, nawet prastare szkła Nikkor Non-Ai, których nie dało się podpiąć do Nikonów nowszych od F3 (groziło to uszkodzeniem bagnetu). Potwierdzenie ostrości działa w Nikonach nawet ze słoikiem, natomiast pomiar światła działa tylko z obiektywami z CPU.
Komentarz