X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

niezależnie od wrażenia plastikowości, które niektórzy mają biorąc do ręki 20D, liczy się to, jakie możliwości daje aparat. I w tym wypadku nie ma znaczenia, że właścicielom 10D nie podoba się lżejsza odbudowa, po prostu 20D jest lepszy 8)

Autor wątku pytał sie czy, obudowa w 20D jest solidna i rzeczywiście zrobiona z magnezytu. Tak, jest nadzwyczaj solidna (podobnie jak 10D). I nie sa to jakieś podokręcane blaszki, tylko w całości tłoczona skorupa, stanowiąca profesjonalny pancerz.
    Oprócz przycisków i pokręteł są dwa elementy z plastiku: klapki gniazda karty CF i baterii.
    No, nie licząc LCD :wink:
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• TomekD
      Bywalec
      • 2004
      • 171

Zamieszczone przez Kubaman
      niezależnie od wrażenia plastikowości, które niektórzy mają biorąc do ręki 20D, liczy się to, jakie możliwości daje aparat. I w tym wypadku nie ma znaczenia, że właścicielom 10D nie podoba się lżejsza odbudowa, po prostu 20D jest lepszy 8)

Autor wątku pytał sie czy, obudowa w 20D jest solidna i rzeczywiście zrobiona z magnezytu. Tak, jest nadzwyczaj solidna (podobnie jak 10D). I nie sa to jakieś podokręcane blaszki, tylko w całości tłoczona skorupa, stanowiąca profesjonalny pancerz.
      Oprócz przycisków i pokręteł są dwa elementy z plastiku: klapki gniazda karty CF i baterii.
      No, nie licząc LCD :wink:
      Dzięki zaodpowiedź.
      Oczywiście znam zalety 20D i kupie go prawdopodonie pod koniec miesiąca. Obudowa nie jest najistotniejsza, ale byłem ciekaw, pewnie nie rozkręcę go po wyjęciu z pudełka;-), choć jak byłem mały zawsze tak robiłem z zabawkami:-)Dla tego pytamłem czy widzał ktos stronkę taka jak np z 300D, albo D70 gdzie koleż krok po kroku pokazywał jak zmienić filtr matrycy. To tak z ciekawości ....
      Pozdrawiam
      20D, 6D

Komentarz

• Mori
        Początki nałogu
        • 2004
        • 411

niezależnie od wrażenia plastikowości, które niektórzy mają biorąc do ręki 20D, liczy się to, jakie możliwości daje aparat. I w tym wypadku nie ma znaczenia, że właścicielom 10D nie podoba się lżejsza odbudowa, po prostu 20D jest lepszy
        Brudniejsze ISO 100 wg. dpreview, ale za to 800 duuuuuuuużo lepsze, no i 1600 używalne jeszcze. Ja nie wychodzę ponad ISO400.

Żałuję strasznie że 20D jest mniej przyjemne w dotyku niż 10D - krok wstecz. Tak samo IMO jest ciut ciemniejszy wizjer. To tak jak z autami - poza osiągami i własnościami trakcyjnymi musi się dobrze prowadzić i mieć "fun factor".

Co nie zmienia faktu, że jak nie starczy mi na 1D Mk2 to będzie 20D lub jego następca.
        Nikon od 14/09/09
        ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
        http://photography.moridin.pl
        http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• seti
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 32

ostatniej niedzieli macałem 20 D i nie miałem negatywnego wrażenia, widać subiektywna sprawa. może dlatego, że podczepiony był 70-200 2.8 z extenderem i to on skupiał bardziej moją uwagę to co na dzień dobry mnie zaintrygowało to seryjne zdjęcia i AF - szybki jest skubaniec

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez TomekD
            Dla tego pytamłem czy widzał ktos stronkę taka jak np z 300D, albo D70 gdzie koleż krok po kroku pokazywał jak zmienić filtr matrycy. To tak z ciekawości ....
            Pozdrawiam
            Na 120% jest link do takiej stronki na dpreview Nikon forum (D70 model). Facet bardzo dokładnie (obrazki) pokazuje jak usunąć filtr i założyć inny, lepszy? Pokazał sample z filtrem, bez, z innym filtrem, stronka to chyba www_imieinazwiskogościa_com
            Musisz przeszukać forum może według " how to remove AA filter". Pamiętam, że ktoś w odpowiedzi napisał według jakich "słów-kluczy" trzeba przeszukacz google. Linka nie mam, Nikona też
            the silence is deafening

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez seti
              ostatniej niedzieli macałem 20 D i nie miałem negatywnego wrażenia, widać subiektywna sprawa.
              A jaki ty masz sprzet bo nie zauwazylem?

Komentarz

• seti
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 32

Zamieszczone przez Vitez

A jaki ty masz sprzet bo nie zauwazylem?
                10 D i na razie chyba tak pozostanie dopóki za rozsądne pieniądze canon wypuści pełnoklatkową cyfrę

Komentarz

• maku
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 563

Zamieszczone przez seti
                  10 D i na razie chyba tak pozostanie dopóki za rozsądne pieniądze canon wypuści pełnoklatkową cyfrę
                  Oj... No nie wiem czy ten sprzęt jest aż tak trwały.

Komentarz

• Mori
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 411

Ja czekam aż Canon "zrobi Nikona" (z angielskiego: "... pulls a Nikon ...", chodzi o przypadek obniżenia ceny D2h z $3500 na $2000 bez zapowiedzi - dużo osób co dzień/tydzień/itp. wcześniej kupiło go delikatnie się zdenerwowało) i opuści cenę 1D Mk2 przed wejściem na rynek 1D Mk3 lub połączonego w końcu 1D/1Ds.
                    Nikon od 14/09/09
                    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
                    http://photography.moridin.pl
                    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• maku
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 563

Noooo, gdyby się udało upolować taki moment to by było coś.
                      Tylko wtedy trzeba jeszcze zdążyć się załapać.
                      10D już na przykład nie ma w B&H. Ponoć gdzieś jeszcze można dostać ale już pewnie coraz rzadziej. Obawiam się że w przypadku 1DmkII reakcja może być bardziej nerwowa.

Komentarz

• przemo_21
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 120

Witam
                        Mam pytanko do ludzi którzy mieli w rękach 20D.
                        Słyszałem że przy robieniu zdjęć lustro jest bardzo głośne w stosunku do poprzedników np 10D
                        czy to prawda

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez przemo_21
                          Witam
                          Słyszałem że przy robieniu zdjęć lustro jest bardzo głośne w stosunku do poprzedników np 10D
                          czy to prawda
                          "Głośne" to bardzo delikatnie powiedziane,niestety
                          the silence is deafening

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

Witam
                            czy to prawda
                            W minioną niedzielę trzymałem w łapach i zrobiłem pare fotek Canonem 20D, w tym ze dwie walnąłem z wbudowaną lampką.
                            Lampka wystrzeliła z obudowy z głośnym trzaskiem i uderzyła mnie lekko w czoło. Aż się wystraszyłem - nie byłem psychicznie przygotowany na "atak" :wink:
                            W każdym razie ten model robi to o co pytasz bardzo głośno i gwałtownie.

Komentarz

• Cychol
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 398

Zamieszczone przez p13ka
                              Lampka wystrzeliła z obudowy z głośnym trzaskiem i uderzyła mnie lekko w czoło. Aż się wystraszyłem - nie byłem psychicznie przygotowany na "atak" :wink:
                              W każdym razie ten model robi to o co pytasz bardzo głośno i gwałtownie.
                              hehe czyli wbudowaną lampę trzeba zakleić taśmą klejącą, albo nakleić na nią gąbkę, ewentualnie, można robić zdjęcia w kasku
                              pozdrawiam

Komentarz

• Kubaman
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 4709

Zamieszczone przez gietrzy
                                Witam
                                czy to prawda
                                "Głośne" to bardzo delikatnie powiedziane,niestety
                                I znów będę obalał kolejne mity o 20D :wink:
                                Ja powiem tylko tak: byłem w ostatni piątek w teatrze na występie "baletowym".
                                Obok mnie był gościu z 300D oraz po sali szalał jeden z jakimś body z serii 1D. W tym gronie nikt nie zwracał na mnie uwagi, podobnie chyba zresztą jak na właściciela 300D. Natomiast faceta z 1D słyszałem z odlegości kilkunastu rzędów. A i tak nikt nie patrzył spode łba. To chyba rozwiewa ewentualne obawy.

Co do wyskakującej lampki, to dla mnie zaleta. Zderzenie może zaskakujace , ale to nie jest aparat typu Lubitel, tu sie patrzy w wizjer z tyłu, nie z góry
                                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...