X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • privilege
    Coś już napisał
    • 2007
    • 97

Zamieszczone przez jotes25
    Moim skromnym zdaniem jakość zdjęć jest najmocniejszą stroną tego korpusu. Z resztą jest już gorzej, począwszy od badziewnych plastików i śmierdzącej gumy, a skończywszy na marketingowych protezach w rodzaju Auto-ISO czy LiveView. Może jednak dzięki temu otrzymujemy dość tanie narzędzie do robienia porządnych zdjęć...
    Jotes25 czy mógłbym skorzystać z twojej dobroci i poprosić o jeden dobry portret a jeśli był byś tak uprzejmy dorzucić jakiś pięknie naświetlony krajobraz byłbym wdzięczny Ps..Nie fotografuje ptaków ani tych na niebie ani swojego wiec ptaków nie wklejać
    https://apfoto.myportfolio.com

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez privilege
      Kuba widziałe z 20D a szukam z 40D

1
      2
      3
      4
      5
      6

mogą być? Jeśli mogą, to znaczy że jakośc obrazka jest spoko. A w takim razie przewaga tej puszki nad 20D/30D ujawnia się poprzez wiele dodatkowych funkcji, których naprawdę szkoda nie mieć.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• privilege
        Coś już napisał
        • 2007
        • 97

Mogą być ale nie róznią się specjalnie od tych

Zdaję sobie sprawę że nowszy apart z lepszym Af to więcej udanych zdjęć czy mniej irytacji podczas ich robienia ale chyba zastanowię się 10 razy zanim wybiorę pomiędzy 40D a 5D
        Ps...Sory za to ostatnie i ten bokeh ale Sony tak ma

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Jotes25 czy mógłbym skorzystać z twojej dobroci i poprosić o jeden dobry portret a jeśli był byś tak uprzejmy dorzucić jakiś pięknie naświetlony krajobraz byłbym wdzięczny Ps..Nie fotografuje ptaków ani tych na niebie ani swojego wiec ptaków nie wklejać
          Witam..
          Nie wiem czy potret dobry ale proszę (uwaga - prawie 7Mb - pełna rozdzielczość) - http://www.starz.pl/24_105/canon40d/CustomName006_1.jpg
          z tego zdjecia zrobione jest to:

Krajobrazu nie mam

Pozdrawiam
          Artur
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• privilege
            Coś już napisał
            • 2007
            • 97

No dzięki Artur Portret mi się podoba w sumie nie jest to jeszcze to http://i.pbase.com/v3/69/407169/1/50940887.skintone.jpg
            Ale zdaję sobie sprawę że i warsztat w obu przypadkach był inny bo w oczach Starszej pani odbija się tylko palnik a w oczach modelki widzę chyba Blendę ..Więc twój portret owszem bardzo dobry szkoda że tak mało jest dobrych zdjęć z 40D czyżby dlatego że to nowy sprzęt ? widziałem mnóstwo bardzo dobrych portretów z 30D / 20D

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

No dzięki Artur Portret mi się podoba w sumie nie jest to jeszcze to http://i.pbase.com/v3/69/407169/1/50940887.skintone.jpg
              Ale zdaję sobie sprawę że i warsztat w obu przypadkach był inny bo w oczach Starszej pani odbija się tylko palnik a w oczach modelki widzę chyba Blendę ..Więc twój portret owszem bardzo dobry szkoda że tak mało jest dobrych zdjęć z 40D czyżby dlatego że to nowy sprzęt ? widziałem mnóstwo bardzo dobrych portretów z 30D / 20D
              Zdjęcie z linka się nie otwiera u mnie,

Ale zdaję sobie sprawę że i warsztat w obu przypadkach był inny bo w oczach Starszej pani odbija się tylko palnik a w oczach modelki widzę chyba Blendę..
              Blenda w święta przy stole.. rodzina by mnie zabiła

Więc twój portret owszem bardzo dobry szkoda że tak mało jest dobrych zdjęć z 40D czyżby dlatego że to nowy sprzęt ? widziałem mnóstwo bardzo dobrych portretów z 30D / 20D
              A ja myślę że to nie kwestia puszki bo to nie ona robi zdjęcia - te bezsensowne kłótnie o to czy 40D jest o 1/3 EV "jaśniejszy" czy ciemniejszy.. i co tam widać w tych szumach są głupie bo w końcu jakie to ma znaczenie - np. na histogramie widać co trzeba..
              Wczoraj drukowałem kalendarz rodzinny w rozmiarach 30x45 cm - kilka zdjęć na iso1600 (zarówno z 350D jak i z 40D) - wyszły naprawdę dobrze - moje zdanie jest takie jak kogoś z forum (sorry - nie pamiętam kogo) - ze nie zauważy się różnicy na dobrze naświatlonym zdjęciu pomiędzy 300D,350D,30D,40D itd.. ale już pomiędzy kitem a 35/1,4L owszem..
              To jest robione 85/1,8 i obrabiane w C1 v.4 - z 40D można sporo wyciągnąć.. kwesta jak i czym się ciągnie
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• privilege
                Coś już napisał
                • 2007
                • 97

Artur spróbuj tędy http://www.pbase.com/r_p/5d_notes
                a następnie zjedz na dół do zdjęć i wybierz pierwszy rząd czwarte foto pani w czapce

Artur
                A ja myślę że to nie kwestia puszki bo to nie ona robi zdjęcia - te bezsensowne kłótnie o to czy 40D jest o 1/3 EV "jaśniejszy" czy ciemniejszy.. i co tam widać w tych szumach są głupie bo w końcu jakie to ma znaczenie - np. na histogramie widać co trzeba..
                Wczoraj drukowałem kalendarz rodzinny w rozmiarach 30x45 cm - kilka zdjęć na iso1600 (zarówno z 350D jak i z 40D) - wyszły naprawdę dobrze - moje zdanie jest takie jak kogoś z forum (sorry - nie pamiętam kogo) - ze nie zauważy się różnicy na dobrze naświatlonym zdjęciu pomiędzy 300D,350D,30D,40D itd.. ale już pomiędzy kitem a 35/1,4L owszem..
                To jest robione 85/1,8 i obrabiane w C1 v.4 - z 40D można sporo wyciągnąć.. kwesta jak i czym się ciągnie
                Zgadzam się i dlatego tak długo nie kupowałem lustrzanki bo uważałem za bezsens zakup Body +kit ...teraz jestem w stanie wydać ok 7-8 tysięcy ma to być jedno body i jedno szkło na poczatek mam do wyboru 40D +70-200 f4 IS USM lub 5D + 50.1,4 i na chwile obecną chyba bardziej kusi mnie ten drugi .Nikon padł w przedbiegach ze względu na jakość obrazu z 5D i szkła canona ale 40D jest również kuszącym kąskiem ...
                Sory za off topic

Komentarz

• sniper88
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1156

Zamieszczone przez arturs
                  Zdjęcie z linka się nie otwiera u mnie,
                  Przekopiuj do paska adresu i wcisnij enter Pewnie jest blokada przed przekierowaniem z innych stron.
                  WWW | 500px | IG
                  Semper in altum

Komentarz

• canfan
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 75

Moze takie portrety:

Komentarz

• canfan
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 75

Artur spróbuj tędy http://www.pbase.com/r_p/5d_notes
                      a następnie zjedz na dół do zdjęć i wybierz pierwszy rząd czwarte foto pani w czapce

Zgadzam się i dlatego tak długo nie kupowałem lustrzanki bo uważałem za bezsens zakup Body +kit ...teraz jestem w stanie wydać ok 7-8 tysięcy ma to być jedno body i jedno szkło na poczatek mam do wyboru 40D +70-200 f4 IS USM lub 5D + 50.1,4 i na chwile obecną chyba bardziej kusi mnie ten drugi .Nikon padł w przedbiegach ze względu na jakość obrazu z 5D i szkła canona ale 40D jest również kuszącym kąskiem ...
                      Sory za off topic
                      Co do obiektywu - 50/1.4 jest super, ale 70-200 4 IS jest super do kwadratu Przy 200mm mozna robic ostre zdjecia z t=1/20 a nawet 1/8 sek.

Komentarz

• privilege
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 97

canfan dzieki za portrety
                        Decyzja już podjęta
                        5D a szkło to zależy ile kasy zostanie
                        Bo jeśli stać mnie będzie na nowego 5D ( o ile do końca stycznia sie pojawi i nie zmieną matrycy na gorszą ) to wezmę nowego i 50 F1,4
                        A jeśli nowy odpadnie to 5D
                        +
                        50 F1.4 lub 24-70 f/2.8L EF USM lub 70-200 4 IS
                        wiec spokojnie czekam do końca miesiąca

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Zamieszczone przez arturs
                          Te spory oczywiście nie są tak zupełnie bezpodstawne. Chodzi często o sytuacje w których już sprzęt nie pozwoli na więcej. Ciemna sala, sport, iso3200, 40D może wymusić zakup jaśniejszego obiektywu niż do 30D w takich samych warunkach. Oczywiście zdolny fotograf da sobie radę nawet mniej czułym zestawem, ale może mieć kłopoty z zamrożeniem ruchu przy zachowaniu stosunkowo małego zaszumienia.

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

to wszystko jest czysto hipotetyczne. Może zrobimy punktację, i policzymy teoretycznie, czy lepiej mieć 0,7EV mniej szumów (bo to jest tylko szum, choć jest traktowany jak dodatkowe ISO ku mojemu zdumieniu - a można po prostu mocniej odszumić po fakcie) czy dwa razy bardziej sprawny AF. Ile punktów da świetne odszumianie w body dla jpg? Itd itp.
                            Z praktyczną fotografią to ma niewiele wspólnego.
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• KMV10
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2320

Zamieszczone przez Kubaman
                              to wszystko jest czysto hipotetyczne. Może zrobimy punktację, i policzymy teoretycznie, czy lepiej mieć 0,7EV mniej szumów (bo to jest tylko szum, choć jest traktowany jak dodatkowe ISO ku mojemu zdumieniu - a można po prostu mocniej odszumić po fakcie) czy dwa razy bardziej sprawny AF. Ile punktów da świetne odszumianie w body dla jpg? Itd itp.
                              Z praktyczną fotografią to ma niewiele wspólnego.
                              Ja się właśnie praktycznie zastanawiam.
                              Biorę 40D, idę na salę fotografować turniej. 3200 mam na bank. Wyrobię się z czasami czy będę miał same rozmazy? Mimo szybkiego AF-a. Bez inwestowania w szklarnie 2,8. Akcja statyczna odbywa się jedynie przy serwie. Dominuje bieg z częstymi zmianami kierunku.
                              Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Ja mam wrażenie, że te kosmetyczne różnice obrazowania w tzw. praktyce są pomijalne. Ważniejsze mogą się okazać funkcje puszki.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...