Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Zwracam się tutaj do posiadaczy 50D. Mam go od niecałych dwóch miesięcy.
Od tego momentu mam nie mały problem z poprawnym "wywłaniem" zdjęć z RAW'ow.
Problem dotyczy kolorów. Ostatnio robilem fotki na weselu. Oglądając efekty o mało się nie załamałem po tym jak odczytywałem RAWy. Na większości zdjęć przewyższa kolor magenty. Mimo próby regulacji kolorow, nie umiem doprowadzić zdjec z tego aparatu do poprawnej kolorystyki. Wczesniej na 300D nie miałem z tym problemu. Zdjęcia (RAWy) miały żywe i soczyste kolory. Teraz to jest poprostu porażka.
Dla przykładu podam dwie fotki. Dziś robilem znajomym zdjęcia.
Pierwsze zdjęcie. http://photograph.opole.pl/galeria/l...l/IMG_6653.jpg
Jest to zdjecie uzyskane z RAWa. Przpalone twarze. Mimo prób regulacji przy przerabianiu RAWa nie udało się tego odzyskać. Do tego płaszcz tej panny zalatuje na niebieski kolor.
Czy ktoś z was ma podobne problemy z RAWami w 50D? Czy może mieć na to wpływ profil kolorów w programie graficznym, czy moze być cos innego powodem? Jeśli ktoś byłby chetny to moge poddesłac oryginalnego RAWa zeby porownac efekty.
jeśli nie upgradowałeś jeszcze to upgrade'uj firmware do 1.0.7 po części to załatwia problem, ale nie do końca.
wywołując w lightroomie/ ACR musisz mieć ściągnięte profile do canonów.
RAWy w domu przygotowuje pod oprogramowaniem dostarczonym z Canona. Jednak, ze nie ma w nim wiekszych mozliwosci gdy chodzi o "trudniejsze" sprawy z oswietleniem i balansem bieli, to takie pliki obrabiam w roboczym Photoshopie. Te pliki, ktore podalem obrabialem w PS. Jednak w jednym i drugim przypadku efekt jest ten sam.
Mam chyba pecha do tego body. Bo juz od poczatku mam takze problem z samoczynnym kasowaniem sie ustawien daty i czasu po wyjeciu z aparatu akumulatora, ale o tym juz bylo w innym watku.
Dzięki luc_october za uwage. Z ciekawosci to sprawdze. Teraz akurat nie pamietam czy te zdjecia weselne robilem w sRAW ale wydaje mi sie, ze w RAW. To dopiero jednak sprawdze jak wroce do domu.
Dzięki za wskazówkę. Jak sprawdzę dam znac.
Zamieszczone przez luc_october
spróbuj robić foty w RAW, a nie sRAW. u mnie w sRAW też zauważyłem przesunięcie w stronę magenty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam aparat ze sobą w pracy i na karcie miałem jeszcze zdjęcia o których mowa. Okazuje się, że faktycznie wszystkie robilem w SRAW1. Tak więc problem może być po tej stronie.
Wyczytałem jednak, ze problem ten powinien rozwiazac uprade, ktory zreszta zrobilem zaraz po zakupie, ale chyba brak efektu.
Jesli dojde do jakiegos sensownego rozwiazania to napewno sie podziele.
Ostatnio edytowany przez photograph.opole.pl; 28464.
Powód: Automerged Doublepost
myślę że chodzi o same sRaw'y. z tego co zauważyłem ta sama fota w RAW i sRAW się różni tak samo jak w twoim przykładzie. Najwidoczniej Canon poprawiając firmware zapomniał poprawić sRaw i poprawił tylko same RAW'y :/
Na szybko pstryknąłem 2 takie same foty i wydaje mi się że sRAW zalatuje fioletem. Nic tylko czekać na poprawkę firmware'u Ja w sumie i tak używałem tylko zwykłego RAW. wolę drobnoziarnisty szum, niż 7 mpx.
i dlaczego temat o wadzie aparatu wylądował w dziale software?
RAWy w domu przygotowuje pod oprogramowaniem dostarczonym z Canona. Jednak, ze nie ma w nim wiekszych mozliwosci gdy chodzi o "trudniejsze" sprawy z oswietleniem i balansem bieli, to takie pliki obrabiam w roboczym Photoshopie. Te pliki, ktore podalem obrabialem w PS. Jednak w jednym i drugim przypadku efekt jest ten sam.
Mam chyba pecha do tego body. Bo juz od poczatku mam takze problem z samoczynnym kasowaniem sie ustawien daty i czasu po wyjeciu z aparatu akumulatora, ale o tym juz bylo w innym watku.
Nie wiem , co Ty widzisz tragicznego w tej fotce . Po prostu należy prawidłowo ustawić WB i sprawa załatwiona . Nie wiem , co prawda , co oznacza roboczy PS . W PS CS4 uaktualnionym na bieżąco , którego używam - nie ma żadnego problemu . Robię co chcę z WB . Nie wiem , jak wyglądały prawidłowe kolory . Ta fotka jednak jest OK - może być do dalszej , pełnej obróbki . Może to Twój monitor i jego barwy ??.
Niebieska dominanta na czarnym płaszczu zniknęła. Wystarczyło, że przy wywoływaniu RAW, wyrzuciłem Landscape z ustawień Picture Style (zmieniłem na Standard).
EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).
Sprawdzałem na ACDSeePro3 jest bdb. ale na Capture One 4, Adobe Photoshop CS4 i DPP jest faktycznie zafarb. Problem prawdopodobnie leży po stronie programów do obróbki zdjęć bo na każdym z nich jest inaczej.
hmmm o kurcze, dziekuje wszystkim, ktorzy to rowniez sprawdzili.
Cieszy mnie fakt, ze to nie jest jakis problem, z ktorego nie da sie wyjsc. Teraz wiem, ze to kwestia jednak programowa a nie sprzetowa.
ZarJac a jakiego programu uzyles? Ja uzywam CS4, tylko jakos nie bardzo znalazlem opcje gdzie bym mogl przywrocic Picture Style na Standard ??:
wlodal, rowniez dzieki za sprawdzenie. Jednak jak porownywalem zdjecie uzyskane z RAW z JPG to nie moglem uwierzyc. Przede wszystkim chcialem odzyskac przepalone partie twarzy, ale nie udalo mi sie.
To raczej nie jest problem monitora. Sprawdzalem rowniez w pracy i tam rowniez w CS4 probowalem wyciagnac RAWa ale efekt podobny. Dlatego troche sie zszkowalem efektem.
luc_october i mk20 dzieki tez za sprawdzenie. Troche dziwne, ze sRAWy takie przesuniecie magenty maja ??:
photograph.opole.pl - program podałem.
Twojego RAWa (sRAW2) potraktowałem najprościej jak można. Przekonwertowałem go do pliku JPG, w załączanym do aparatów Canona, programie Digital Photo Professional, wprowadzając podaną korekcję:
DPP - View - Tool palette i w oknie Tool palette - zakładka RAW - Picture Style - Standard.
EOS R5, CANON RF 24-105mm f/4L IS USM, RF 100mm f2,8L MACRO IS USM, RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM, RF 50mm f/1,8 STM, 580EX, (+ EF-EOS R na wszelki wypadek).
50D tak ma.
U mnie w DPP kolory są ok, zero przebarwień dla Raw, sRaw1, sRaw2. DPP wersja 3.6.2.
Ale w PS3 w ACR 4.6.0.30 w sRaw1 i 2 wszystkio co ciemne jest fioletowe, da się to skorygować, ale to nie jest kwestia kilku sekund. Jest to dość poważny problem, trzeba sRawy sobie odpuścić. Przy otwieraniu pliku ACR automatycznie pokazuje że zdjęcie ma w sobie tinte na + (od 5 do mniej więcej 20) w stronę magenty.
Te przebarwienia dają w sumie śmieszny efekt trochę jak z polaroidu.
Dzisiaj specjalnie zrobiłem test i to się potwierdza. Chciałem jeszcze do Lightrooma wrzucić i sprawdzić ale akurat mi wygasł trial. Zatem nic się chyba zrobić z tym nie da.
Inna rzecz: w DPP wszystko jest git, lecz jpg po kąpieli jest już zaczerwieniony.
20D robił mi na żółto, a 50D na czerwono. Taka to zabawa.
Komentarz