X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukasz8402
    Coś już napisał
    • 2007
    • 81

rózowe zabarwienie zdjęć w RAWach z 50d

witam.
    Mam problem z rózowym zabarwieniem RAWów z 50d. Z jpg-ami jest wszystko ok. Oprogramowanie którego używam to LR2.5 oraz najnowszy DPP. Problem ten nie występuje z aparatem 40D.
    proszę o pomoc
    łukasz
    40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4+580ex II+580ex

Komentarz

• medic
      Coś już napisał
      • 2006
      • 54

witaj
      ponoć najnowszy soft miał naprawiać taka bordową dominantę na zdjęciach z 50-tki.
      nie wiem jak z różową

pozdrawiam!
      szkiełko i oko

Komentarz

• D@ny

Witaj a jaki masz soft ?
        może tu jest przyczyna http://fotopolis.pl/index.php?n=9297

pozdr...

Komentarz

• lukasz8402
          Coś już napisał
          • 2007
          • 81

mam wgrane firmware 1.0.7
          może coś z softem jest nie halo..?
          40D+50D+T17-50/2.8+50/1.4+70-200/4+580ex II+580ex

Komentarz

• B o g d a n
            Coś już napisał
            • 2009
            • 96

Hmm, ja żadnych przebarwień nie zauważyłem ani na starym, ani na najnowszym sofcie.
            zapraszam do mego Bloga ...
            | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Komentarz

• Fatman_1
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 28

Ze sRAWami dałem sobie spokój już od początku. Przetrenowałem na starym sofcie - koszmarny, pasmowaty magentowy zafarb.
              Teraz robię w pełnych RAWach i wszystko jest ok.
              Daruj sobie te sRAWy. Miejsca wiele nie zaoszczędzisz.
              5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro

Komentarz

• adasb82
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 31

Witam serdecznie wszystkich c-board`owców,
                Przyznam szczerze, że nie tak miał wyglądać mój pierwszy post ale z tematem przebarwień zmagam się już od dawna i temat mnie szczególnie zaciekawił.

W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
                canon 6D + C70-200 f4/IS L|

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez adasb82
                  W moim modelu 50D zdecydowanie większa część zdjęć idzie w kierunku magnety. Soft do obróbki to Lightroom 2.4. firmware 1.0.7. Jeden z kolegów wyżej nadmienił iż do tego programu należy posiadać profil canona ? Czy ktoś mógłby mi rozwinąć tą myśl. W chwili obecnej mam tak, że wczytując RAWa w podglądzie plik wygląda poprawnie ..natomiast po kilku sekundach Lightroom "poprawia" fotkę i zupełnie zmienia barwy (pociemnia, kontrastuje dodaje żółtego). Tak jakby wczytywał z góry ustawiony profil... dodam że to samo miałem w poprzednich wersjach tego programu.
                  Zaktualizuj Adobe Camera Raw.
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• wlodal
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 198

Witam serdecznie wszystkich c-board`owców,
                    Przyznam szczerze, że nie tak miał wyglądać mój pierwszy post ale z tematem przebarwień zmagam się już od dawna i temat mnie szczególnie zaciekawił.

Najnowsze uaktualnienie to Lightroom 2.5 i jest jeszcze coś takiego jak Camera Profiles !!. Camera Profiles ( poza Camera RAW.8bi - najnowsze 5.5 ) uaktualnia się każdorazowo przy zmianach/dodawaniach w sprzęcie we wszystkich wyrobach Adobe typu Photoshop CS3 , CS4 , Elements 7 , Lightroom . Jest jeszcze Adobe DNG Converter - może spróbuj tym wywołać pliki RAW i dopiero zastosuj dalszą obróbkę .
                    Sprawdź też ustawienia ogólne , preferencje programu . Czy przypadkiem nie masz przestawionego profilu barw ?.
                    Ostatnio edytowany przez wlodal; 12157.
                    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Komentarz

• adasb82
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 31

Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED (umieszczony, osadzony, zamocowany, zakorzeniony) a na wielu screenach widziałem, że ludzie mają tam profili jak węgla.

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Wiem, że to nie przedszkole.. ale w LR w polu Profile mam jedynie EMBEDDED
                        Nie mam teraz 100% pewności, ale profile się instalują wraz z nowymi wersjami ACR automatycznie. Zaktualizowałeś jak pisałem?
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• adasb82
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 31

Faktycznie. Przeoczyłem instalację ACR. Teraz sytuacja jest już o wiele wiele lepsza. Dzięki Merde za cierpliwość :]

P.S. Tak na zakończenie którego z profili powinienem używać...

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

P.S. Tak na zakończenie którego z profili powinienem używać...
                            Który Ci z nich pasuje - powybieraj je po kolei i oglądaj efekty...
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• photograph.opole.pl
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 32

witam wszystkich. Moja cierpliwosc do tragicznych zdjec z mojej puszki 50D i kilku innych ustere sie skonczyla. Dzis oddalem aparat do reklamacji.

Jestem ciekaw co na moje uwagi dot. body 50D, odpowie serwis.

Napewno dam znac co i jak. Przeczytalem wiele for i uwag nt. EOSa 50D. Wiekszosc postow zawierala uwagi do problemu z balansem bieli i przesuniec magenty.

Jak dla mnie to za sprzet za kilka tysiecy zlotych, takie rzeczy zdarzac sie nie powinny.

Komentarz

• Jasper
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 152

Jest jeszcze drobna kwestia - tak banalna że może już ja sprawdzałeś. Czasami odcień powoduje ustawienie monitora. Moje obserwacje wprawdzie nie sa porównaniem dwóch canonów ale z takim przypadkiem miałem styczność.

Komentarz

Pracuję...