X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Xareks

Mam podobny problem po podpięciu obiektywu SIGMY 28-200 przy przesłonie większej niż 4 wyskakuje Err 99 . Ponoć pomaga wymiana Chipa w obiektywie . Macie może jakieś namiary kto i za ile to zrobi ?

Komentarz

• kurak

Trochę odświeżę temat.

Mój problem dotyczy połączenia 350d z obiektywem sigmy 70-210 3.5-4.5 apo. Dzisiaj odebrałem obiektyw, podłączyłem do aparatu i... Err 99, oczywiście prawie dostałem zawału serca. Po kilku próbach udało mi się skutecznie podłączyć obiektyw, tak, żeby chwilę popracował i znowu pojawiał się ten błąd. Teraz już po włączeniu zazwyczaj działa, ale TYLKO dla największego otworu przysłony... Mogę robić zdjęcia, ale jak zmniejsze przysłonę to po zrobieniu zdjęcia (podniesieniu i opadnięciu lustra) wyświetla się Err 99, a zdjęcia nie ma na karcie. Co mogę z tym zrobić?

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

Odeslac do serwisu Sigmy na wymiane chipa
        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Avadra_K
          Uzależniony
          • 2006
          • 580

Zamieszczone przez McKane
          Odeslac do serwisu Sigmy na wymiane chipa
          Zdecydowanie tak - chociaż wiem z autopsji, że to niezawsze daje pożdany efekt. W moim przypadku niepomogło - z d20 cały czas pokazywało err99, za ro z 50E działa rewelacyjnie

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• kurak

Ile może kosztować taka usługa? Zapomniałem zaznaczyć, ale obiektyw nie jest nowy.

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Zamieszczone przez kurak
              Ile może kosztować taka usługa? Zapomniałem zaznaczyć, ale obiektyw nie jest nowy.
              Mysle ze tyle ze nie oplaca sie ladowac w taki obiektyw. Za 600-700 zl masz sigme 70-300 APO ktora dziala bez problemu z cyfra.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

A skoro już o Err99 mowa... chyba zajechałem moje 1D Objawy: po dłuższym (>1 dzień) nieużywaniu, po włączeniu aparatu i wciśnięciu spustu:

- otwiera się migawka
                - nie podnosi się lustro
                - wyświetla się Err99
                - po jakimś czasie migawka się zamyka
                - nic nie zapisuje się na karcie

Nie pomaga zdjęcie/założenie obiektywu, czyszczenie styków, włączanie/wyłączanie, zabawy z baterią, no po prostu nic... prawie Metodą " na MacGyvera" doszedłem do tego, że jak mu się "na rozruch" trochę pomacha lustrem używając palucha, to mu przechodzi praktycznie na całą resztę (pracowitego ) dnia.

To co, pewnie lustro do wymiany? Czy może jakieś smarowanie czy coś? Przebieg ~185k.
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• McKane
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2015

A nie skleja sie gdzies ? Albo moze cos sie obtarlo i zaczelo rdzewiec. Jak stoi 1 dzien to sie skleja/zaciera po czym rozruszasz to puszcza i dalej dziala ok. Ja bym delikatnie naoliwil laczenia.

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Teraz nie mam czasu (akurat od dziś do niedzieli mam dużą imprezę), a potem.. będę miał tyle czasu, że będę mógł sobie pozwolić na serwis ;-) No ale w ogólności coś podobnego podejrzewam ("naoliwić").
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

Pocieszę, że to nie ejst migawka.
                      (na polskie - z tego co pamiętam to migawka w 1d = około 2,5 migawki w 20d...)

jak mi poszła migawka to pan z serwisu wpisał w karcie usługi cytuję: "Migawka wali jak szalona"

Po czym wymienili na nową.
                      MIałem tydzień do upływu gwarancji.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• janmar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3468

Za wymianę chipa w Sigmie 28-105 zapłaciłem około 300 pln dwa lata temu.Podobno cena zalezy od obiektywu i nie wszystkie obiektywy mozna przeczypować.Moim zdaniem popełniłem głupotkę

Komentarz

• gokyu
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 65

...

Zamieszczone przez McKane
                          Hehehe "tylko dwa paluszki" i "mniejsze napiecie" Sluchaj Ty takich wszystko wiedzacych kolegow to daleko zajedziesz Pewnie dales ze 100V na stopke i aparat nie wyrobil. Pare takich numerow i bedziesz musial kupic nowy aparat a mozliwe ze i ten juz nie jest od konca funkcjonalny.
                          kolego piszesz ze aparat moze nie byc juz do konca funkcjonalny - a pytanie: mi err 99 pojawil sie jak na lampe 420 nalozylem dyfuzor (uniwersalny) i dyfuzyjna nasadke (daszek) - lampa od poczatku pracowala z body (300D) i wczesniej err 99 sie nie pojawial - teraz zaczal?

masz jakies pomysly?

dzieki i pozdrawiam

ps odnosnie czyszczenia stykow lampy i stopki - mozna to zrobic delikatnie szmatka nasaczana spirytusem? czy jest cos "extra dedykowanego"? - pozdrawiam i dziekuje
                          Ostatnio edytowany przez gokyu; 10473.

Komentarz

• McKane
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2015

Watpie czy jest to efekt uzycia dyfuzora. Zaczalbym od czyszczenia stykow spirytusem i sprawdzenia czy lampa dobrze przylega do stopki. Przyczyn moze byc kilka na poczatek trzeba wyeliminowac strefy styku.

Najlepiej jednak sprawdzic lampe na innym body ... jesli problem bedzie sie powtarzal to serwis zostaje.

Komentarz

• Magdziak

Hej, mam podobny problem, od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Canona 400D i po paru dniach nie używania po próbie zrobienia zdjęcia wyskakuje Err99, więc tak jak w komunikacie wyłaczyłam go, właczyłam jeszcze raz, wyciągnełam baterie zamontowałąm od nowa i nic szczerze powiem że jestem bliska zawału, nie mam zielonego pojęcia co się stało...

Komentarz

• piast9
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3267

Odepnij obiektyw i spróbuj zrobić zdjęcie bez niego. Jeśli pomoże to winne styki przy bagnecie albo sam obiektyw. Co to za szkło?
                                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...