X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canfan
    Coś już napisał
    • 2004
    • 75

wgralem nowy firm, dziala jak w opisie (lub nie dziala jak Servo Roznica pomiedzy oryginalem a hackiem to 252 bajty, wiec Wasia cos juz dopisuje, nie tylko odblokowuje (odblokowanie najczesciej polega na usunieciu rozkazu skoku - lub dodaniu

Komentarz

• dzuniek
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 45

U mnie jest tak, ze jak uaktywnie funcje Mirror Lock Up (dam na Enabled) to przy robieniu foty lustro podnosi się na jakąś sekundę. Jak wyłącze ta funkcje to robi normalnie czyli podnosi sie na momencik. Ale w żadnym przypadku nie podnosi sie na 30 sekund...czyli co cos zle dziala czy ja cos robie nie tak???

[ Dodano: 07-06-2004 ]
      A moze ta funkcja współpracuje tylko z jakimiś obiektywami? Bo ja mam obecnie tokine ATX 28-80 PROII f:2.6-2.8. ??
      "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

Komentarz

• Mori
        Początki nałogu
        • 2004
        • 411

Może coś robisz nie tak?

U mnie nie podnosi się na 30 sekund, tylko podnosi się dopóki nie przycisnę drugi raz spustu lub nie upłynie 30 sekund. Może po prostu trzymasz spust wciśnięty?
        Nikon od 14/09/09
        ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
        http://photography.moridin.pl
        http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• canfan
          Coś już napisał
          • 2004
          • 75

W 300D mirror lock up dziala inaczej niz w 10D - po jednokrotnym nacisnieciu spustu lustro podnosi sie i po ok. sekundzie robi zdjecie (otwiera sie migawka i nastepuje naswietlenie), nastepnie migawka i lustro powraca.

[ Dodano: 07-06-2004 ]
          po tych wszystkich roznicach (dotyczcych takze wyswietlacza) wydaje mi sie ze w 300D nie jest firmware z 10D z zablokowanymi funkcjami, ale caly byl napisany dla 300D. Prwdopodobnie programisci mieli zrobic firware ze wszystkimi funkcjami a szefostwo canona w tym czasie zastanawialo sie jakie funkcje zablokowac. Dlatego niektore funkcje dzialaja dokladnie jak w 10D a niektore inaczej, ale tez poprawnie.

Komentarz

• dzuniek
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 45

No wlasnie i tu masz racje. To dziala dokladnie tak jak opisujesz w moim 300D. Czyli nie podnosi sie na 30 sek tylko na ta jedna sekunde, ale dziala wszystko chyba bardzo podobnie jak w 10D.
            POzdrawiam
            Dzuniek
            "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

Komentarz

• canfan
              Coś już napisał
              • 2004
              • 75

W zasadzie to w 300D dziala to lepiej. W 10D troche bez sensu - lustro nie wywola wstrzasu ale za to ponowne neciskanie spustu moze poruszyc aparatem, wiec w 10D Mirror Lock Up ma wlasciwie sens tylko z wezykiem spustowym (zakladajac ze uzywanie tej funkcji ma sens jedynie ze statywem), za to mozna dokladnie wybrac moment pstrykniecia. Nie ma to znaczenia dla zdjec statycznych.

Komentarz

• Dilbercik
                Bywalec
                • 2004
                • 134

Zastanawiam sie... co serwis na to jak trafi sie uszkodzony 300D z wgranym hackiem...
                Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L)

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Dilbercik
                  Zastanawiam sie... co serwis na to jak trafi sie uszkodzony 300D z wgranym hackiem...
                  trzeba, jak sie da odinstalować, poza tym ryzyko usterki jest niewielkie, a gwarancja szybko mija
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Dilbercik
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 134

heheh jak sie da to nie ma sprawy :-P co jak sie nie da :-P
                    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L)

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Da sie. Sciagasz najnowszy dostepny na stronie Canona firmware i normalnie wgrywasz. Instalatorek nie patrzy co tam siedzi w aparacie tylko nadpisuje 8) .

Komentarz

• canfan
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 75

no moze sie nie dac Jezeli uszkodzenie polega na tym ze aparat sie nie wlacza albo nie czyta CF to sie nie da

Komentarz

• Tytus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez canfan
                          no moze sie nie dac Jezeli uszkodzenie polega na tym ze aparat sie nie wlacza albo nie czyta CF to sie nie da
                          mówię, jak sie da wgrać
                          w takiej sytuacji to już jest wola serwisu czy naprawia aparat za free, ale jeżeli nie wpłynęło to na usterkę, to byłaby czysta złośliwość, gdyby odmówili
                          ale raczej na złośliwość bym sie nastawiał, firmowe serwisy to wredne gady niezależnie od tego co serwisują
                          20Dset
                          maj łeb...

Komentarz

• piotrkula
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 139

Zamieszczone przez Ted
                            to zalezy, mnie serwis canona potraktowal bardzo ladnie: milo, szybko i skutecznie, a tez nie zbyt drogo bylo bo akurat naprawa byla poza gwarancyjna.
                            no wlasnie dlatego cie potraktowali grzecznie, bo naprawa byla poza gwarancyjna i to ty od razu wykladales kase, normalnie to czekaja az producent pokryje koszta i nierzadko sie z nimi "droczy", ze to taniej mozna bylo, albo nie ta czesc co trzeba wymienili. sam nie mialem doswiadczenia z serwisem fotograficznym, ale z samochodem co sie na wyklocalem to moje - przypuszczam, ze zasada dzialania jest podobna.
                            pozdrawiam
                            piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
                            Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
                            VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Ted
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 143

Zamieszczone przez piotrkula

no wlasnie dlatego cie potraktowali grzecznie, bo naprawa byla poza gwarancyjna i to ty od razu wykladales kase, normalnie to czekaja az producent pokryje koszta i nierzadko sie z nimi "droczy", ze to taniej mozna bylo, albo nie ta czesc co trzeba wymienili. sam nie mialem doswiadczenia z serwisem fotograficznym, ale z samochodem co sie na wyklocalem to moje - przypuszczam, ze zasada dzialania jest podobna.
                              byc moze, ale sam w swoim sklepie mam serwis kompow i wiem ze jesli klient jest uprzejmy to duzo lepiej sie z nim dogadac itp. i taki klient zyska bo np dostanie od razu nowy sprzet na wymiane. Zreszta wiekszosc sytuacji jednak trzeba rozpatrywac indywidualnie, bo strony medalu sa dwie tak czy siak ja na serwis canona nie narzekam.

Komentarz

• Tytus
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1358

Zamieszczone przez Ted
                                Zamieszczone przez piotrkula

byc moze, ale sam w swoim sklepie mam serwis kompow i wiem ze jesli klient jest uprzejmy to duzo lepiej sie z nim dogadac itp. i taki klient zyska bo np dostanie od razu nowy sprzet na wymiane. Zreszta wiekszosc sytuacji jednak trzeba rozpatrywac indywidualnie, bo strony medalu sa dwie tak czy siak ja na serwis canona nie narzekam.
                                ja sam także w serwisie Canona byłem raz bardzo miło zaskoczony, ale to niestety tylko wyjątek, na autokacik.pl mamy takie powiedzenie "ASO to zło, tolerowane tylko w czasie gwarancji"
                                20Dset
                                maj łeb...

Komentarz

Pracuję...