X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Aha, i kiepsko rozwiązany mirror lockup.
    Tak wogole, to 350D jest pomylka albo chwytem marketingowym bo przeciez 300D jest super.
    Jeszcze jako wade dodalbym kolor czarny :neutral:
    Bzdury i to jeszcze nie na temat 8)

Komentarz

• Raff
      Uzależniony
      • 2005
      • 778

Zamieszczone przez MMM
      I to są te nieakceptowalne wady? (300D vs 350D przyp. Raff)
      Myślę, że "pokrętło no menu" i MLU to sprawy marginalne. Nawet bardziej niż rozmiar puszki. No, przynajmniej dla mnie. A mam oba 300D i 350D

Komentarz

• acidjazz
        Coś już napisał
        • 2006
        • 57

Zamieszczone przez Raff
        Si, jakość powłok, wykreśliłem to z posta (niepotrzebnie). Jakość powłok zalicza się też do jakości szkła
        Oj tu bym polemizowal - rzecz bardzo wzgledna. Bo jezeli np crop z EF-S jest lepszy pod wzgledem aberacji, z dajmy na to 24-70/2.8 L (nie wiem, nie sprawdzalem) czy to oznacza, ze EF-S jest lepszy od tej L-ki?
        C5 Classic, 50L, CZ 50/1.4, 24-105L; M9, Biogon 28, Sonnar 50, Summicron 35

Komentarz

• Raff
          Uzależniony
          • 2005
          • 778

Zamieszczone przez acidjazz
          Oj tu bym polemizowal - rzecz bardzo wzgledna. Bo jezeli np crop z EF-S jest lepszy pod wzgledem aberacji, z dajmy na to 24-70/2.8 L (nie wiem, nie sprawdzalem) czy to oznacza, ze EF-S jest lepszy od tej L-ki?
          No niby, że tak Ale abberacja to dość upierdliwa wada. Zależy czego od szkła się wymaga. Zazwyczaj dobre szkła np. Lki mają małą aberrację i dobre powłoki radząc sobie ze specyfika cyfry, o której konstruktorzy obiektywów wiedzieli zanim my wszyscy mieliścmy cropy i FF

Postawmy sprawę inaczej. Jakość szkła należy rozpatrywać pod względem zastosowania. Czyli tak z grubsza - jak kupisz cyfrę, czytasz jak to szkło z cyfrą śmiga :razz:

Komentarz

• Paweł Grabowski
            Początki nałogu
            • 2004
            • 343

Witam!
            Testowalem 5D z 17-40 i zadnych niepozytywnych zjawisk nie zauwazylem. ostry od pelnej dziury, same tylko rogi byly poprosu zamazane ale tak w trojkacie po okolo 100 pikseli, byla takze mala winieta ale na analogu tez jest zauwazalna. Nie wem czy to wada ale to bylo na 17mm i f4. Szeroko i to bardzo. Na innych ogniskowych bylo super juz od f4.

Co do 28-135IS to niestety pelna porazka (mydlo i winieta), a na analogu ten obiektyw dziala mi super. To podobno nazywa sie telecentrycznosc :-).

Ja zbieram na 5D a na raty biore 24-105 za namowa Viteza i problem bedzie zglowy ;-).

Pozdrawiam
            Paweł
            EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• snowboarder
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez acidjazz
              Z obiektywów mam: 28-135 IS, 135/2 L, 17-40/4 L i 50/1.4 - czy one by dobrze grały z 30D?

Zdecydowanie z twoim 135 f2L zauwazysz roznice. 5D z tym szklem
              jest po prostu super.
              Moja rada to kupic 5D, sprzedac wszystkie szkla jakie masz poza 135 f2L
              i dokupic za to 35 f1.4L. Wyjdzie ci mniej wiecej dokladnie tyle samo $.
              Zestaw 5D + 35L + 135L jest nie z tej ziemi. Po to stworzono 5D,
              zeby je uzywac z tymi dwoma szklami.
              Druga opcja, to zamiast 35L kupic 24-70L. Nadal swietnie, choc nie
              tak magicznie, jak 35L. :-)

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez snowboarder
                Moja rada to kupic 5D, sprzedac wszystkie szkla jakie masz poza 135 f2Li dokupic za to 35 f1.4L. Wyjdzie ci mniej wiecej dokladnie tyle samo $. Zestaw 5D + 35L + 135L jest nie z tej ziemi.
                Pięknie. A potem zbierać na 24L i 85L.
                I na koniec 24-105L na spacer.
                Do tego jeszcze mieć umiejętności, aby w pełni wykorzystać zalety i możliwości takiego zestawu.
                Dla mnie niestety zarówno taki sprzęt, jak i umiejętnosci pozostają na razie w sferze marzeń :-(
                Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• snowboarder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Przeciez OP chce kupic nowy aparat i waha sie miedzy 5D a 30D.
                  A koszt 35L to dokladnie tyle ile dostanie za pozostale szkla, ktore
                  sprzeda. Wiec dodatkowych kosztow tu nie ma, a skok jakosci
                  jest ogromny. A umiejetnosci? Napewno latwiej jest zrobic dobre zdjecie
                  5D z 35L niz czyms gorszym ;-)

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Przeciez OP chce kupic nowy aparat i waha sie miedzy 5D a 30D.
                    A koszt 35L to dokladnie tyle ile dostanie za pozostale szkla, ktore
                    sprzeda. Wiec dodatkowych kosztow tu nie ma, a skok jakosci
                    jest ogromny. A umiejetnosci? Napewno latwiej jest zrobic dobre zdjecie
                    5D z 35L niz czyms gorszym ;-)
                    Nie wiem, jakichś emotikonków zabrakło u mnie czy co coś...
                    Przecież ja nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do Twojej propozycji, a wrecz przeciwnie - bardzo mi się podoba. Uzupełniłem tylko w oparciu o preferencje pytającego podane w #7 poście:
                    24L - krajobraz,
                    85L - portret.
                    Ot, tyle. Bez żadnych podtekstów.
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

w sumie rady snowbordera sa bardzo dobre, tylko ze jest jedno ale, ale dla odwaznych ;-), tzn nie kazdy bedzie chcial zrezygnowac z zoomow... i ja to rozumiem aczkoliwek sklanial bym sie do 5D+35+135... to jest zestaw marzen jesli chodzi o jakosc u canona!
                      Instagram

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Pytanie w temacie do Snowboardera : któe ze swoich szkieł będę musiał sprzedać po kupnie 5d ? :-)

Chodzi mi głównie o 100 2.0 i 28-75 czy będą sobie radziły z telecentrycznością czy pomyśleć o Lkach..
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• snowboarder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Zamieszczone przez Cichy
                          Chodzi mi głównie o 100 2.0 i 28-75 czy będą sobie radziły z telecentrycznością czy pomyśleć o Lkach..
                          Nie mam pojecia, zadnego z nich nie uzywalem...
                          Co do zoomow, 35 na FF to naprawde fajna szerokosc.
                          Moim zdaniem pokrywa sredni zakres wystraczajaco (poza super
                          szerokim katem), a ewentualne braki zakresu bije jakoscia.
                          A jako ciekawostke jesli chodzi o super szeroko, trafil mi
                          wlasnie do rak piekny nowy egzemplarz 14L, postaram sie
                          zrobic jakies testy w ten weekend i cos pokaze...

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

A jako ciekawostke jesli chodzi o super szeroko, trafil mi
                            wlasnie do rak piekny nowy egzemplarz 14L, postaram sie
                            zrobic jakies testy w ten weekend i cos pokaze...
                            a mozna zrobic lekkie zamowienie na architektre niekonicznie sakralna ;-)
                            Instagram

Komentarz

• snowboarder
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1358

Wlasnie sie zastanawiam, co mozna tym szklem robic :-)
                              Masz na mysli wnetrza, czy w ogole architekture?
                              Kolega nim robil cos w tym tygodniu i twierdzi, ze super,
                              choc to bylo na 20D. Podobno linie proste sa proste...

Komentarz

• acidjazz
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 57

Zamieszczone przez Jac
                                w sumie rady snowbordera sa bardzo dobre, tylko ze jest jedno ale, ale dla odwaznych ;-), tzn nie kazdy bedzie chcial zrezygnowac z zoomow... i ja to rozumiem aczkoliwek sklanial bym sie do 5D+35+135... to jest zestaw marzen jesli chodzi o jakosc u canona!

Spoko, ja jesterem starej daty

Moją pierwszą lustrzanką był Zenit E ze szkłem 50 i szkło o tej ogniskowej jest dla mnie podstawą
                                C5 Classic, 50L, CZ 50/1.4, 24-105L; M9, Biogon 28, Sonnar 50, Summicron 35

Komentarz

Pracuję...