Zamieszczone przez bundy
X
-
A ja nadal nie rozumiem Twojego punktu widzenia. Piszesz, że każdy JPEG poddajesz obróbce. Co zatem zyskujesz nie robiąc RAW?650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0 -
jak to co? nie jest zboczeńcemZamieszczone przez piast9Piszesz, że każdy JPEG poddajesz obróbce. Co zatem zyskujesz nie robiąc RAW?
Komentarz
-
Wygląda to tak, że do jpg'ów produkowanych przez D60 miałem przygotowane różne akcje do PS'a przez które przepuszczałem w batch'u całe sterty plików więc robota była żadna. To samo chciałbym sobie wypracować przy 30D. Praca z Rawem zabiera już więcej czasu, więc to z punktu widzenia czasu nie jest to samo.Zamieszczone przez piast9A ja nadal nie rozumiem Twojego punktu widzenia. Piszesz, że każdy JPEG poddajesz obróbce. Co zatem zyskujesz nie robiąc RAW?1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Z RAW nie można mieć gotowej akcji? Nie wiem, nie używam PS... W RSE coś w tym stylu da się zrobić.
I czy w aparacie nie można ustawić tak aby JPG były ok? Skoro kotlety to jakieś subtelności związane z rzekomo gorszą jakością obróbki w aparacie nie są problemem.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Zamieszczone przez piast9Z RAW nie można mieć gotowej akcji? Nie wiem, nie używam PS... W RSE coś w tym stylu da się zrobić.
Mozna tylko... nie do tego sluzy format RAW by masowo z niego akcjami wyrabiac fotki. Bundy pod tym wzgledem ma racje - RAW sluzy do tego by zdjecie dopracowac, jak najwiecej z niego wyciagnac i trzeba mu poswiecic troszke czasu.
Jesli ktos lubi/woli/ma akurat taka okazje ze pstryka jpgami i do tego ma przyzwyczajenia wrzucania tych jpgow do gotowych akcji na dana okazje to naprawde nie trzeba na sile takiej osoby do RAW przekonywac.Komentarz
-
Qrcze Panowie :-) Z całego wątku jak narazie dowiedziałem się, że mam walić rawem gdzie popadnie :-) A ja głównie byłem ciekaw co robicie z fotami strzelonymi w jpg - czy wyostrzacie dodatkowo czy też nie, na jakich parametrach aparatu zwykle robicie takie "every day photos" :-) Z moich obserwacji wynika, że jpg fotnięty z parametram standard (sharp: +3) w zasadzie nie wymaga już doostrzania w kompie. Saturacja ustawiona na 0 daje nieco swobody do podciągnięcia jej w PSie (to samo z kontrastem). Wniosek z tego taki, że sharp +3, sat. +1 lub +2 i kontrast +1 lub +2 załatwiają kwestię postprocessingu definitywnie. Cieszy mnie to ogromnie, bo z d60 nawet na podkręconych parametrach trzeba było jeszcze mocno foty katować PSem (głównie pod kątem saturacji). Tak więc na dobrą sprawę można mieć zdefiniowane ustawienia w stylu "point&shoot" do cykania rodzinnych spędów :-)))
Mokrego dyngusa!1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Komentarz
-
Cichy to prechodzisz na canonie w ustawieniach na parametr 1 (contrast i wyostrzenie na 1) czy tylko robisz własnego set`a z wyostrzeniem na 1 ?Zamieszczone przez CichyNapisałem w innym poście - broń boże ustawiać sharpness na 0. Co najmniej +1 musi być.Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.plKomentarz
Komentarz