X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Olgierd
    Coś już napisał
    • 2006
    • 76

Zamieszczone przez bundy
    Twoja wiara w cuda jest równie mocna co moc rycerzy Jedi :-) ;-)
    Nie znam się na mocy rycerzy Jedi, ale na jesieni w cenie 5d ma wejść taki sprzęt, że Canon może zapomnieć o swoim aktualnym cenniku :-o

Komentarz

• popmart
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1721

znaczy konkretnie jakaś firma planuje FF bo jakos nie słychać... bo wszystko inne nie wiem jak wspaniałe, raczej nie zachwije monopolistycznej pozycji 5D ?

Komentarz

• bundy
        Uzależniony
        • 2006
        • 760

Zamieszczone przez Olgierd
        Nie znam się na mocy rycerzy Jedi, ale na jesieni w cenie 5d ma wejść taki sprzęt, że Canon może zapomnieć o swoim aktualnym cenniku :-o
        A skąd te informacje? Nie sądzę, żeby tej jesieni Canon wypuścił kolejny model w klasie 5D (plotki o rzekomym 3D chodzą już po necie od 2 lat ;-) ) - na to przyjdzie poczekać do kolejnej wiosny. Cena piątki z pewnością spadnie, bo już spadła nieco (dzisiaj oglądałem ofertę za 8900), ale z pewnością nie będzie to spadek drastyczny w okresie do jesieni (stawiam na cenę w granicach 7500-8000 w okolicach września ;-) ). Canon musi poprzez ceny jakoś różnicować rynek. Jeśli miałoby się tak stać, że za 3 lata któryś tam z kolei następca 5D będzie w cenie dzisiejszego 20/30D, to w jakiej cenie będzie sprzęt z grupy trzycyfrowej? Będą go rozdawać za darmo na promocjach w MM? ;-)
        1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• popmart
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1721

Zamieszczone przez Dilbercik
          no wlasnie ja jestem w podobnej sytuacji mam 300D i pora zmiany. tylko mysle 20D czy 30D jedynym plusem 30D jak dla mnie jest "spot" i ten wiekszy bufor. wielkosc ekraniku jest dodatkiem mniejsze kroczki ISO raczej tez..
          a 20D nowa mozna miec 800-900zl taniej niz 30D

czas nagli bo ostatnie 20D znikaja...

800-900 PLN mniej za przebieg raczej 10000 abo i 30000 i wiecej to zadne taniej .... szczególnie biorac pod uwagę zmiany w 30D

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez popmart
            800-900 PLN mniej za przebieg raczej 10000 abo i 30000 i wiecej to zadne taniej .... szczególnie biorac pod uwagę zmiany w 30D
            Za 700 mniej można kupić nowego 20D.
            Porównaj ofertę tego samego sprzedawcy:

Moim zdaniem nie ma się więc nad czym zastanawiać i dlatego przesiadłem się z 350D na 30D
            Digart

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

No ba a na wiosne to dopiero bedzie. Zupelna rewolucja cenowa! A na jesieni przyszlego roku to juz rynek tak rozbudowany bedzie ze marzenia o FF w ekonomicznej cenie stana sie prawie rzeczywistocia!

(sprobowalem napisac w podobny sposob jak Olgierd, zero konkretow, tylko marketingowo-medialne haselka 8) )

Komentarz

• Raff
                Uzależniony
                • 2005
                • 778

Kronika forumowa :-)

Czyżby FFdlaLUDU

Wyobraźmy sobie taki oto obrazek: na skwerkach, placach i w parkach wszyscy fotografują aparatami z pełnoklatkową matrycą światłoczułą (chodzi oczywiście o ekwiwalent błony małoobrazkowej 35mm).Takie małe Tai Chi po polsku. To się nazywa przełom w fotografii!

Komentarz

• Olgierd
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 76

Zamieszczone przez Vitez
                  (sprobowalem napisac w podobny sposob jak Olgierd, zero konkretow, tylko marketingowo-medialne haselka 8) )
                  matryca 21,3Mpix z ekspozycją od strony podłoża, wymiary 22,73x22,73!!!, możliwość wykonywania zdjęć wertykalnych bez obracania aparatu :-)
                  formaty 4:3, 3:2, 16:9, 1:1...
                  Producent się na razie nie ujawnia, ale premiera zapowiadana jest niedługo. Cena 3,5kE powinna wymusić obniżki.
                  Czy chcesz więcej szczegółów?

Komentarz

• bundy
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 760

matryca 21,3Mpix z ekspozycją od strony podłoża, wymiary 22,73x22,73!!!, możliwość wykonywania zdjęć wertykalnych bez obracania aparatu :-)
                    formaty 4:3, 3:2, 16:9, 1:1...
                    Producent się na razie nie ujawnia, ale premiera zapowiadana jest niedługo. Cena 3,5kE powinna wymusić obniżki.
                    Czy chcesz więcej szczegółów?
                    Rozumiem, że piszesz to na bazie prima-aprilisowego artykułu w kwietniowym Foto Kurierze :-) :-) :-) Tam właśnie o czymś takim pisali. LOL :-)
                    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Olgierd
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 76

Niezły numer
                      Szkoda że 11 maja wciskają ten kit - dzięki :-P

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Zamieszczone przez LFB
                        Kupując 30D zyskasz (w stosunku do 350D) większy korpus, spota, precyzyjniejszy środkowy AF (krzyżowy) szybszą i nieco dłuższą serię, większego LCD i ogólnie pojętą ergonomię.
                        Hm... A skąd przekonanie, że 350D nie ma krzyżowego środkowego czujnika AF. AFAIK czujnik krzyzowy to taki, który ma 2 pary linijek CCD i 2 kliny i reguje zarówno na pionowe jak i poziome detale. Canon chyba nigdzie nie pisze, że to jest sensor krzyżowy, ale środkowy czujnik AF w 350D własnie tak się zachowuje.

IMHO to może być podobny manewr jak z trwałością migawki w 30D. Jak pogrzebać w papierach to trwałość jest taka sama, ale dopiero teraz Canon podaje wartość chwaląc się nią.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• LFB
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 372

Moje przekonanie bazuje na tym że nigdzie nie widziałem informacji jakoby taki (krzyżowy) posiadał. To co niektórzy sugerują że skoro jest na matówce oznaczony jako kwadrat to jes to krzyżowy przeczy źródłom canona w których jest informacja że 20D ma własnie ów krzyżowy i tym się różni od 10D, a matówka w 10D też posiada centralny kwadratowy punkt.
                          Tak więc nie mam 100% pewności że 350D nie posiada takiego samego AF jak 20D czy 30D, ale nie widziałem tez nigdzie informacji która dała by mi nadzieję że się mylę.
                          http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

350D nie ma krzyzowego centralnego sensora, choc wielu posiadaczy 350D pewnie by chcialo zeby "skoro nie napisane ze nie ma to ma" .
                            Zrodlo:

"The autofocus system of the Digital Rebel XT is inherited from the film Rebel XT body and has normal precision f5.6 sensors."

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Ok, normal precision. Ale krzyżowy.

Wykonałem eksperyment, każdy może go powtórzyć. Biała kartka z jedną kreską, ręczny wybór punktu AF. Punkty na prawo i lewo od środkowego ostrzą TYLKO gdy linia przebiega wzdłuż dłuższego boku kadru, punkty u góry i dołu TYLKO gdy linia jest wzdłuż krótszego boku kadru. Punkt środkowy ostrzy zawsze. Moim zdaniem to dowodzi, że na środku jest czujnik krzyżowy.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez piast9
                                Ok, normal precision. Ale krzyżowy.
                                Moze i tak... jesli sie uprzec. Jednak uogolnienie jest takie ze "krzyzowy = 3 times better precision than normal" .

Czyli mozna przyjac - 350D ma krzyzowy czujnik srodkowy pod wzgledem wrazliwosci na linie przez neigo przebiegajace w ktore sie celuje.
                                Ale nie ma "high precision cross-type sensor" ktory daje 3krotnie lepsza precyzje przy szklach 2.8 i jasniejszych.
                                To mniej wiecej jak microUSM a USM .

Komentarz

Pracuję...