X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartosz108
    Bywalec
    • 2006
    • 197

Wszystko już było ale i ja dodam swoje 3 grosze.
    Przewagi 5D nad 1Ds
    - super wyświetlacz
    - mniejsza waga
    - łatwość obsługi
    zapomniałem dodać
    - niższa cena za nowy sprzet poniżej 9000pln
    - wiekszy bufor
    Natomiast 1Ds ma wypasiony autofocus.
    pozdrawiam

PS Znam te zdjęcia z prasy chiba
    Ostatnio edytowany przez bartosz108; 5175.
    BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• zanussi
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1696

Pracowałem 2,5 roku jedynką Ds. Po 3,5 roku używania w jednym padła matryca (nie za mojej już kadencji). Uwieżcie, że aparat, który nigdy nie widział ani zamieszek ani wojen ani nawet deszczu (a widział za to kuchnie, sypialnie, łazienki, drinki, potrawy...) moze być takze nieźle zajeżdżony. Ja wybrałbym nowe 5d lub 1Ds z pewnych i udokumentowanych źródeł. Aha... jedynką Ds nie wiem dlaczego bardzo ciężko fotografowało mi się z lampą 550ex w trybie ze światłem błyskowym w przewadze (80% błysku - 20% zastanego). Z lampami studyjnymi nigdy nie było problemów.
      Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Mikołaj
        Bywalec
        • 2005
        • 173

Zamieszczone przez zanussi
        Z lampami studyjnymi nigdy nie było problemów.
        Bo na manualu.

Faktycznie, 5D ma dużą przewagę w tej kwestii - E-TTL 2

Poza tym, dla mnie np. ważna jest kwestia ISO i szumów. I tutaj wygrywa 5D z nowocześniejszą matrycą.
        DSLRs & lenses

Komentarz

• tomson

Zamieszczone przez adamson
          moze gdybys odezwal sie do starego znajomego http://canon-board.info/images/icons/icon6.gif to podesłałby ci rawa z 5d

tzn do kogo:-) ?

Komentarz

• adamson

gosc mieszka z jakies 0.5km od ciebie .

Komentarz

• fotosynteza
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 21

Plastyka zdjęcia

znane sa mi informacje dotyczące cropow, szumow, szybkosci i pewnosci dzialania AF, wielkosci matryc, cen itd. ogladałem zdjecia z wielu modeli aparatow i jestem zakochany w fotkach z 5D. To jest dla mnie inna liga.....
              Nie mam jak porownac plastyki zdjec z 5D z wyzszymi modelami bo poprostu nie mam do nich dostepu.
              Inetersuje mnie porownanie 1D mk II z N lub bez , mk III i 1Ds mk II ale tylko w aspekcie plastyki zdjecia.

jak to jest z tą plastyka ?

nie piszcie mi tylko ze FF bedzie lepszy od cropa bo to mozna przeczytac w wielu postach. A moze ktos z was ma 5d i jakis 1D i zorbi kilka zdjec dla poronania sprawy. w tym przypadku bardziej wierze swoim oczom...... choć zdanie innych nie jest bez znaczenia.
              30d / 5d mkII / 16-35 II 2,8 / 50 1,4 / 100 2,0 / 200 2,8 / 550 EX II / metz

Komentarz

• drJolo
                Bywalec
                • 2007
                • 105

Zawsze można coś wyguglać, np Canon EOS 1D Mark III vs. Canon EOS 5D Studio Scene.
                Poza tym nie jestem pewien, czy słowo "plastyka" ma tutaj zastosowanie, bo wg użytkowników naszego forum, "plastyka" to jest to coś, co odróżnia model 5D od modeli xxD i xxxD...

Komentarz

• himi
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 2638

Fotosynteza - Proszę, tutaj masz 1dmkII vs 5d, takie szybkie wkejki z dysku dla zobrazowania ,,plastyki''. Wszystko to surowe jpgi

5d i 70-200/4

1d i zdaje się 24-105 lub 24-70

5d i 24-70/2,8

1d i 70-200/2,8
                  Ostatnio edytowany przez himi; 5321.

Komentarz

• fotosynteza
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 21

właśnie o to mi chodziło !!! dzieki drJolo. To daje mi pełną jasnosc w sprawie. trzeba kupic 5D i nie ma dla mnie innej opcji. jakość przede wszystkim. Z mojego punktu widzenia nie warto dokładać kilka K złotych tylko po to żeby mieć lepszy AF. za tą kasę można na optykę wydać bo to jednak od optyki sie wszystko zaczyna.

Dodam jeszcze ze przez ostatnie 2 tygodnie używałem intensywnie 5D i faktycznie jesli chodzi o jakość to zupełnie inna liga niż moje 30D. Używam wyłącznie stałek i mój zestaw przy 5D dostał nowego tchnienia. Cały czas jednak sie zastanawiałem czy warto w tym względzie kupować te jedynki czy nie

Dziekuje za przeniesienie tego watku tutaj. nie wiedziałem ze sie tak da.
                    raczej czytam. pisze sporadycznie :-)
                    30d / 5d mkII / 16-35 II 2,8 / 50 1,4 / 100 2,0 / 200 2,8 / 550 EX II / metz

Komentarz

• laur
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 144

Tak podłączę się do wątku z małym pytaniem, czy do np 1D III, czyli tej o niepełnej klatce, da sie podczepić tamrona 17-50? jaki bedzie efekt, bo on ma chyba mocowanie EF więc z technicznego punktu widzenia da się.
                      Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
                      Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• yogi-bear
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 366

Zamieszczone przez laur
                        Tak podłączę się do wątku z małym pytaniem, czy do np 1D III, czyli tej o niepełnej klatce, da sie podczepić tamrona 17-50? jaki bedzie efekt, bo on ma chyba mocowanie EF więc z technicznego punktu widzenia da się.
                        Podpinałem do 5D, na 17mm jest "mega winieta" (chociaż nie da się tego nazwać winietą bo najzwyczajniej w świecie "brakuje soczewki" ). Gdzieś tam na dalszych ogniskowych "da się" focić. Na 1D III będzie taka sama "winieta" tyle że mniejsza i szybciej ucieknie przy zoomowaniu.

Ale to chyba tylko jako ciekawostka bo to się nie klei body za 10k i szklo za 1k.

Komentarz

• Patryk_mirek
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 235

A co mi tam, mam dobrą łopatę do odkopywania :P

Podepnę się pod ostatnie posty z wątku:
                          Widziałem nie tak dawno człowieka grasujacego z 1dII i właśnie Tamronem 17-50. Co ciekawe twierdził, że dobrze się robi zdjęcia i nie winietuje (jaka jest winieta na FF to wiem bo wpinałem tego tamrona w 5D i w 50E, w jedynkę natomiast nie miałem okazji zajrzeć)

To jak w końcu jest z tą winietą? dokopał się może ktoś do zdjęć z takiego zestawu?
                          C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

ale 1D to nie jest FF

Komentarz

• Patryk_mirek
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 235

Wiem że 1d to nie FF, a aps-h i właśnie dlatego napisałem tego posta.
                              Poza tym przeczytaj dokładnie co napisałem, chyba wyraziłem się jasno...
                              C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Mad_Mac
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1458

A ja mam myslowke czy by tu mojego 40d nie sprzedac i nie kupic 5d lub 1dsmkII bo da sie wyrwac za 750-800f w uk. Czy 1dsmkII bedzie sprawowal sie lepiej niz piatka? Wiadomo af bedzie lepszy natomiast jak to jest z szumami bo ich nie lubie i zakresem tonalnym?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                                Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

Pracuję...