X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kmeg
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1533

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez jan pawlak
    W pierwszych wersjach A7 też było kiepsko z ilością zdjęć na jednym aku.
    W następnych było już lepiej, tutaj też tak będzie.

Wersje Mark 2 to dopracowane wersje, usunięte słabości na których poprawę z powodu konieczności pojawienia się na rynku (bitwy konkurencyjnej) nie starczyło czasu.

jp
    Jak na tak zaawansowane przetwarzanie dużych danych obrazowych to wyniki baterii są ok. Nie przesadzajmy więc.

Canon to sobie testował pewne rozwiązania w R (i reszcie M plus nowszych DSLR). R5/R6 są już wg mnie dopracowane i trzeba być naiwnym aby myśleć, że Canon je tworzył na kolanie i dopiero MK2 będzie dopracowane. To,że pewnych rozwiązań nie dawał wcześniej to nie znaczy, że ich nie miał lub nie rozwijał. Rynek się zmienił to i Canon się musiał zmienić ze swoim podejściem. Cena też jest dobrze skalkulowana (5dmkIV mające dużo mniej weszlo na polski rynek za 18500). Czuje, że będzie ciężko z dostępnością tak jak po premierze 5dII.

Nie mam czasu teraz na fotografię ale te premiery powodują, że mam chęć za jakiś czas wymienić 5d2 na nowe eRki.
    Galeria na CB
    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• szandor
      Uzależniony
      • 2005
      • 624

Nigdzie tego nie widzę, czy po wyłączeniu aparatu zasłaniana jest matryca, tak jak w R? Bardzo sobie chwalę ten patent, zrobiłem 15k zdjęć i na matrycy nie ma ani jednego pyłka (bez czyszczenia). W sony na każdy wyjazd zabierałem gruszkę.
      Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• espe
        Bywalec
        • 2008
        • 148

Zamieszczone przez szandor
        Nigdzie tego nie widzę, czy po wyłączeniu aparatu zasłaniana jest matryca, tak jak w R? Bardzo sobie chwalę ten patent, zrobiłem 15k zdjęć i na matrycy nie ma ani jednego pyłka (bez czyszczenia). W sony na każdy wyjazd zabierałem gruszkę.
        w r6 jest to programowalne więc w r5 raczej na pewno jest

Komentarz

• gnd
          Uzależniony
          • 2013
          • 697

Tak, ale będzie możliwość wyłączenia tej funkcji.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez candar
            Dane producenta: wydajność nowej baterii LP-E6NH w R5: 490 zdjęć / 320 z wizjerem

Zakładając, że 99% zdjęć w ML kadruje się przez EVF to jak dla mnie bardzo słabo rozwiązali zasilanie w R5 i R6 , praktycznie to samo co w R.

BTW - co ciekawe w R6 jest stara bateria LP-E6N , wydajność 510 zdjęć / 380 z wizjerem. Ten sam akumulator co w lustrzankach z serii 5D, 6D i 7D.

Czyli bez wiaderka akumulatorów ani rusz. Postępu na tym polu brak. Szkoda.
            Twoja troska o użytkowników Canona jest już przysłowiowa. Ale nie martw się, te dane wyliczane są według standardów CIPA. Baterie spokojnie wytrzymają 1500 zdjęć. Wiaderko może zostać w domu. Swoją drogą będziesz miał spaprany weekend. Zamiast wyjść na spacer będziesz przeszukiwał internet szukając czegoś do czego będziesz mógł się na forum przyczepić :-)

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3366

Zamieszczone przez sven
              Twoja troska o użytkowników Canona jest już przysłowiowa. Ale nie martw się, te dane wyliczane są według standardów CIPA. Baterie spokojnie wytrzymają 1500 zdjęć. Wiaderko może zostać w domu. Swoją drogą będziesz miał spaprany weekend. Zamiast wyjść na spacer będziesz przeszukiwał internet szukając czegoś do czego będziesz mógł się na forum przyczepić :-)
              zapewne podobnie jak fabryczne dane spalania podawane przy Toyotach (cykl NEDC). W realu 2x tyle поживём – увидим !

BTW - oby nie jak w Fuji, gdzie bateria NP-W126 miała deklarowaną wydajność przez CIPA na poziomie 350 zdjęć, a w rzeczywistości wychodziło 200 zdjęć
              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• sv

zapewne podobnie jak fabryczne dane spalania podawane przy Toyotach (cykl NEDC). W realu 2x tyle поживём – увидим !

BTW - oby nie jak w Fuji, gdzie bateria NP-W126 miała deklarowaną wydajność przez CIPA na poziomie 350 zdjęć, a w rzeczywistości wychodziło 200 zdjęć
                1dx mk III ma wg CIPA na 1 baterii wykonać nieco ponad 1200 zdjęć. Ja zrobiłem około 1100 zdjęć i pół godziny filmu. W baterii zostało 72% pojemności.
                Poszukaj sobie czegoś innego do narzekania.
                Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3366

Zamieszczone przez sven
                  1dx mk III ma wg CIPA na 1 baterii wykonać nieco ponad 1200 zdjęć. Ja zrobiłem około 1100 zdjęć i pół godziny filmu. W baterii zostało 72% pojemności.
                  Poszukaj sobie czegoś innego do narzekania.
                  [MENTION=827]sven[/MENTION] - z całym szacunkiem do Ciebie!

Serio chwalisz się wykonaniem 1100 zdjęć DSLR-em 1dx mk III z OVF i porównujesz ten ogromny Battery Pack LP-E19 z DSLRa 1dx mk III o pojemności 2750 mAh do małej baterii LP-E6NH o pojemności 2130 mAh w bezlustrze R5 , gdzie EVF wyssie ją błyskawicznie (wg. producenta 320 zdjęć z włączonym wizjerem) ????

Trochę realizmu zdałoby się w Twoich wpisach Ja wiem, że Canon jest najlepszy i rozjechał już całą konkurencję, ale proszę... są granice narcyzmu
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• supermario
                    • 2020
                    • 2

Z tego filmu wynika, że bateria daje radę.

Komentarz

• sv

[MENTION=827]sven[/MENTION] - z całym szacunkiem do Ciebie!

Serio chwalisz się wykonaniem 1100 zdjęć DSLR-em 1dx mk III z OVF i porównujesz ten ogromny Battery Pack LP-E19 z DSLRa 1dx mk III o pojemności 2750 mAh do małej baterii LP-E6NH o pojemności 2130 mAh w bezlustrze R5 , gdzie EVF wyssie ją błyskawicznie (wg. producenta 320 zdjęć z włączonym wizjerem) ????
                      Liczyłem na Twoją inteligencję, ale się zawiodłem. Przecież nie porównuję tych dwóch aku, tylko pokazuję jak pomiar wg CIPA ma się do realnego fotografowania. Nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.

Komentarz

• gnd
                        Uzależniony
                        • 2013
                        • 697

Seriami można naklepać dużo zdjęć na jednej baterii

Komentarz

• szandor
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 624

W normalnym fotografowaniu, tzn bez strzelania seriami w moim przypadku ilość wykonanych zdjęć jest bardzo zbliżona do tych podanych przez CIPA, a nawet jest mniejsza. Argument, że zaawansowana elektronika potrzebuje dużo prądu, świadczy tylko o tym, że akumulator jej nie dorównuje. Z tego co widzę, R5 podobnie się zachowuje jak R. 320 klatek na jednym aku, to trochę za mało. Na moich wyjazdach robię ~ 300 zdjęć dziennie i nie zdarzyło mi się, aby jedna bateria to załatwiła. W przypadku A7II (używałem przez rok) 2 baterie to było mało.Oczywiście używam wizjera do wszystkich operacji, ale po to on jest.
                          Do R-ki miałem 4 akumulatory, piszę miałem bo 2 oryginalne canona LP-6N padły w ciągu roku, 5-cio letni newell z 6D, stracił może 20% pojemności, ale dalej śmiga.
                          Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                          R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3366

Zamieszczone przez sven
                            Liczyłem na Twoją inteligencję, ale się zawiodłem. Przecież nie porównuję tych dwóch aku, tylko pokazuję jak pomiar wg CIPA ma się do realnego fotografowania. Nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi.
                            No tak, ale może jednak bez inwektyw ? Trochę nie przystoi.

Zacytuję Twoją odpowiedź na mój wpis o tym, że: wydajność nowej baterii LP-E6NH w R5 wynosi 490 zdjęć / 320 z wizjerem

Zamieszczone przez sven

Przy 14 kl./s w 1dx mk III to można i 100.000 zdjęć naklepać na jednej baterii Twój film: https://www.youtube.com/watch?v=klro...t=774s#t=7m03s

Nie zmienia to faktu, że testy CIPA odnoszą się do realnego użytkowania aparatu i o takim tu piszemy. A dokładniej to wątek dotyczy Canona R5 w codziennym użytkowaniu.

Miłego dnia życzę !

Komentarz

• Bechamot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2512

na podstawie dotychczas opublikowanych zapowiedzi mozna chyba stwierdzic , ze nie beda to najlepsze aparaty pod wzgledem jakosci obrazowania na rynku. Beda" prawie ze jak te sprzed dwoch lat ". Natomast sa najdrozsze w tej klasie tzn sa o najgorzym stosunku jakosci / ceny.

R5 bedzie niezwykle rzadko spotykanym aparatem na ulicy , jeszcze rzadziej niz c5mkIV

natomiast R6 stanie sie zapewne hitem , ze wzgledu na cene - na razie zawyzona , ale nic tanszego ze stabilizowana matryca Canon nie ma z matryca FF. Wydajnoscia baterii rzeczywiscie nie imponuje - wiec czym ? chyba tylko ergonoma , tutaj wyglada na swietnie rozwiazany.

Wkrotce okaze sie , ze mozna obejsc sie bez przeszacowanych cenowo aparatow i da sie uzywac te ze sredniej polki cenowej i za pare lat przy takim wzorscie cen optyki okaze sie , ze i bez fotografii da sie zyc.
                              Canon nie potrafi wyprodukowac aparatow tanio a to najwieksza sztuka.
                              Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• djtermoz
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 988

R6 wygląda bardzo przyzwoicie. R5 to już pełen wypas i dużo więcej niż potrzebuję.

Jednak kierunek w którym Canon zdaje się zmierzać z obiektywami RF jednocześnie mnie martwi i cieszy. Wystarczy spojrzeć na to zdjęcie:

Zamieszczone przez szandor
                                [Wg CR]
                                Prezentacja nowych elementów RF podobno 9 lipca:

[ATTACH=CONFIG]4709[/ATTACH]

sprzedaż R6 rusza w sierpniu, a R5 we wrześniu.
                                Zazwyczaj tania pięćdziesiątka była pierwszym "poważnym" szkłem po kicie. Była fajna bo tania, lekka i mała, więc zawsze się ją brało ze sobą upychając w kieszeni kurtki. Tymczasem tutaj widać, że RF50/1.8 będzie sporym słoikiem po ogórkach (jeśli zdjęcie nie kłamie). Z pewnością będzie lepszy optycznie niż poprzednie 50-tki Canona ale jednak nie jest to już mała, poręczna stałka. Szkoda.

Jednocześnie mnie to cieszy, bo raz, że Canon stawia na jakość (optyczną) a dwa, że decyzja by opuścić ten system był właściwa. Nie bawi mnie dźwiganie takich słoików.
                                djtermoz@pbase

Komentarz

Pracuję...