X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robcio
    Początki nałogu
    • 2020
    • 397

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Diabeł
    Więc, tak dzisiaj odebrałem czytnik Unitek, najtańszy jaki znalazłem, tan był zestaw dwóch kabli USB-C -> USB-C oraz USB-C -> USB-A i na tym kablu R5 działa. Poprzedni kabel był z ładowarką Newell, taka na USB na dwa akumulatory. Jak widać był to problem kabla.
    Uwaga globalna może się przyda szerszemu gronu użytkowników: kable od ładowarkowe dla oszczędności coraz częściej nie mają wszystkich żył (drucików, pinów obsłużonych), mają tylko niezbędne - wtedy mimo, że wtyczka jest usb to nie ma linii data i stąd urządzenie może być zasilane / ładowane ale już o transmisji danych mowy nie ma.
    Ostatnio edytowany przez robcio; 65394.

Komentarz

• Marcinus
      Początki nałogu
      • 2018
      • 444

Zamieszczone przez robcio
      Uwaga globalna może się przyda szerszemu gronu użytkowników: kable od ładowarkowe dla oszczędności coraz częściej nie mają wszystkich żył (drucików, pinów obsłużonych), mają tylko niezbędne - wtedy mimo, że wtyczka jest usb to nie ma linii data i stąd urządzenie może być zasilane / ładowane ale już o transmisji danych mowy nie ma.
      Dokładnie. To musi byc kabel przesylajacy dane a nie tylko zasilanie. Też na jakims kablu od ładowarki nie moglem podłączyć telefonu w samochodzie zeby android auto działał, ale mogłem ładować.
      Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• adawro
        Pełne uzależnienie
        • 2011
        • 1075

Zamieszczone przez candar
        R5 + RF 400mm F2.8L IS USM. Bagnet wytrzymał, obiektyw za 61.649,00 zł niestety nie dał rady i poległ.
        Widziałem już podobne awarie - zawsze w podobnym miejscu - chyba celowo słabszym ogniwem od bagnetu w aparacie jest element obiektywu tuż przed bagnetem. Prawdopodobnie najprostszy/najtańszy do wymiany.
        R3 + RF85LDS

Komentarz

• pawel.guraj
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 1223

Jeżeli ktoś używa LR Classic to przy okazji rewolucji maskowej w 11.0 pojawiły się profile "camera matching" do R5, R6 i R3.
          Mnie te kolory przekonują bardziej niż mój własny profil z colorcheckera... Można mieć w końcu te słnne "canon colors".
          (https://pawel.online/krakow-ala-r5/)

p,paw
          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4065

Fajnie, pobralem jakieś z netu ale lipne były. CC mam ale bez szału.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Diabeł
              Początki nałogu
              • 2004
              • 356

Czy możecie coś polecić jakąś płytę główną, procek intela i pamięć, w granicach 2,5 tys? Tak żeby Lightroom przyzwoicie pracował z rawami z R5. Dotychczas miałem I7 4770K, 32 GB RAM na płycie Asusa z Z87, ale padła płyta. Dało radę na tym pracować ale komfortu raczej nie było, dyski SSD na Serial ATA.
              Moje zdjęcia
              Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• pawel.guraj
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 1223

Zamieszczone przez Diabeł
                Czy możecie coś polecić jakąś płytę główną, procek intela i pamięć, w granicach 2,5 tys? Tak żeby Lightroom przyzwoicie pracował z rawami z R5. Dotychczas miałem I7 4770K, 32 GB RAM na płycie Asusa z Z87, ale padła płyta. Dało radę na tym pracować ale komfortu raczej nie było, dyski SSD na Serial ATA.
                Ja niestety Mac'owy i z tupiącymi nóżkami czekam na zamówionego nowego MBP 16" z M1 Max.
                Tak więc z PC-tem nie pomogę, ale informacyjnie na moim obecnym MBP (8 corowy i9, 2.3GHz z 32GB Ram i Radeonem 5500M) LR z plikami z R5 zachowuje się średnio.

p,paw
                https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• AOfoto
                  • 2021
                  • 3

Witajcie! Ostatnio zastanawiam się nad zakupem Canona R5. Obecnie posiadam 5D mk IV. Czy moglibyście powiedzieć jak sprawuje się AF względem tych dwóch aparatów?
                  Fotografuje głównie portrety oraz krajobraz więc zależy mi na czymś co będzie dobrze się sprawowało przy pracy pod światło i co zawsze będzie celne na "Oko"

Pozdrawiam
                  Moje body: Canon 5D mk IV
                  Moja szklarnia: Canon 35/1.4L, Canon 50/1.4, Canon 85/1.2L, Canon 70-200/2.8L

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Zamieszczone przez AOfoto
                    Witajcie! Ostatnio zastanawiam się nad zakupem Canona R5. Obecnie posiadam 5D mk IV. Czy moglibyście powiedzieć jak sprawuje się AF względem tych dwóch aparatów?
                    Fotografuje głównie portrety oraz krajobraz więc zależy mi na czymś co będzie dobrze się sprawowało przy pracy pod światło i co zawsze będzie celne na "Oko"

Pozdrawiam
                    W krajobrazie AF nie musi być jakiś wspaniały. W portrecie eyeAF jednak robi sporą różnicę. Działa doskonale. Będziesz zadowolony.
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• adawro
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1075

Zamieszczone przez AOfoto

Pozdrawiam
                      Mam tylko porównanie R5 do 1DX - Szybkość AF R5 moim zdaniem porównywalna z 1DX (przez wizjer optyczny - OVF). Live View w 1DX nie porównuję, bo jest powolny z racji posiadania w tym trybie tylko Detekcji Kontrastu.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez KNC
                      Macie jakiś pomysł dlaczego wywala błąd przy zapisie na SD SDHC II ? Karta działa bez problemu na R i na RP.
                      Jaki model tej karty? Bywały problemy z kompatybilnością różnych kart z różnymi aparatami.
                      R3 + RF85LDS

Komentarz

• KNC
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 316

Zamieszczone przez adawro
                        Mam tylko porównanie R5 do 1DX - Szybkość AF R5 moim zdaniem porównywalna z 1DX (przez wizjer optyczny - OVF). Live View w 1DX nie porównuję, bo jest powolny z racji posiadania w tym trybie tylko Detekcji Kontrastu.

--- Kolejny post ---

Jaki model tej karty? Bywały problemy z kompatybilnością różnych kart z różnymi aparatami.
                        Nagle zaczęło działać z SD, ale przestało z CFexpress...i to tak poważnie, że nie można jej sformatować ani w aparacie, ani przy pomocą diskparta i diskmanagmentu....
                        R5+Canon EF 800/5.6, Sigma 500/4 S, RP+L14/4.
                        https://www.facebook.com/dziki.swiat.zdjecia

Komentarz

• robertskc7
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1485

Zamieszczone przez KNC
                          Nagle zaczęło działać z SD, ale przestało z CFexpress...i to tak poważnie, że nie można jej sformatować ani w aparacie, ani przy pomocą diskparta i diskmanagmentu....
                          A wywala Ci jakiś error z kodem błędu?
                          Ja bym wysłał do serwisu z kartą i napisał, że aparat uszkodził kartę.
                          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

W grudniu nowy bedzie nowy firmware, moze wyeliminuje te błedy z kartami.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• ivon3ry
                              • 2015
                              • 3

Re: Canon EOS R5

Czy jest tu ktoś kto zdecydował się na zmianę a7r4 na R5 i może podzielić się wrażeniami?

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Odp: Re: Canon EOS R5

Zamieszczone przez ivon3ry
                                Czy jest tu ktoś kto zdecydował się na zmianę a7r4 na R5 i może podzielić się wrażeniami?
                                Czytałeś ten wątek?
                                A chociaż posty kolegi pawel.guraj?
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...