X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AnnaKaszkowiak
    • 2022
    • 7

Adapter Canon EOS RP

Szukam porady odnośnie zdjęć z czarną obwódka, jakie w tym momencie robi aparat. Nie mam obiektywu z mocowaniem RF, więc nie jestem w stanie sprawdzić, czy używając kompatybilnego obiektywu sytuacja się zmienia. Aparat robi zdjęcia takie, jak poniżej. Dlaczego tak się dzieje?
    Aparat: Canon EOS RP
    Adapter: Canon EF-EOS R
    Obiektyw: Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_3140.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 3,26 MB
ID: 2106521
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_3140.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 3,26 MB
ID: 2106521
  • beduin
    Coś już napisał
    • 2017
    • 58

Odp: Adapter Canon EOS RP

Aparat to pełna klatka, obiektyw jest pod APSC. Przełącz aparat w tryb APSC i czarna winieta zniknie ale będą zdjęcia o mniejszej rozdzielczości. Lub kup obiektyw do pełnej klatki

Komentarz

• RadOs41
      Początki nałogu
      • 2011
      • 350

Dlatego "się tak robi" bo masz aparat z matrycą full frame tzw. pełna klatka (FF) z mocowaniem RF (dla ML Canona). Adapter pozwala Ci założyć obiektywy z mocowaniem EF lub EF-S (przeznaczone do lustrzanek Canona). Te pierwsze (EF) są przeznaczone do aparatów FF i APS-C, a drugie (EF-S) do aparatów APS-C. Twoja Sigma ma mocowanie EF-S i jest z założenia przeznaczona do aparatów z matrycami APS-C (tzw. niepełno-klatkowymi). Do RP powinnaś używać obiektywów z mocowaniem RF lub przez adapter - z mocowaniem EF - i w tych przypadkach nie będzie winiety. Lub jak napisał wyżej beduin - przełącz aparat w tryb APS-C - jeżeli RP ma taka opcję (nie wiem) - wówczas nie będzie winiety, ale stracisz na rozdzielczości zdjęcia.
      Ostatnio edytowany przez RadOs41; 41740.
      Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Komentarz

• AnnaKaszkowiak
        • 2022
        • 7

Dziękuję serdecznie za pomoc!

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez RadOs41
          przełącz aparat w tryb APS-C - jeżeli RP ma taka opcję (nie wiem) - wówczas nie będzie winiety, ale stracisz na rozdzielczości zdjęcia.
          Oczywiście RP ma taką funkcję, jak każdy EOS serii R.

Jest to druga opcja w menu - Cropping/aspect ratio - i trzeba ustawić na 1.6 (crop). Rozdzielczość spada do 10 Mpix (z 26 Mpix).

Co więcej, aparat ustawia crop 1.6 automatycznie po wykryciu obiektywu EF-S - także nawet gdyby ktoś chciał uzyskać taką ładną artystyczną winietę, jak na zaprezentowanym wyżej zdjęciu, to nie da rady - aparat sam to blokuje i nic nie przełączysz - a przeciętny użytkownik nawet się nie zorientuje. Dopiero później zobaczy tylko, że ma fotki o mniejszej rozdzielczości.

Natomiast jak tutaj aparat sam tego nie przełączył, to znaczy, że ta Sigma nie do końca jest kompatybilna z EOS RP i mogą z tego wyjść też inne problemy (przysłona, AF, złe dane w exif itp.), dlatego IMHO postaraj się jak najszybciej o jakiś normalny obiektyw Canon EF, tak aby w pełni wykorzystać możliwości swojego aparatu.
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• AnnaKaszkowiak
            • 2022
            • 7

Reasumując: winiety nie będzie przy użyciu jakiegokolwiek obiektywu z mocowaniem EF przy użyciu adaptera? Mówiąc, że nie będzie winiety mam na myśli, że aparat sam nie zmieni mi trybu na 1.6 i nie zmniejszy jakości do 10mpix?

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4568

Zamieszczone przez AnnaKaszkowiak
              Reasumując: winiety nie będzie przy użyciu jakiegokolwiek obiektywu z mocowaniem EF przy użyciu adaptera?
              Tak jest w przypadku obiektywów Canona z mocowaniem EF. Dedykowane tylko do APS-C obiektywy Canona mają bagnet EF-S co jest jasno napisane.
              Inni producenci stosują bagnet EF Canona ale dopiero z oznaczenia (Sigma chyba "DC") lub opisu obiektywu wynika czy jest on do FF czy tylko do APS-C. Obiektywy dedykowane do APS-C dadzą się podpiąć do body FF ale właśnie winietują.
              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• AnnaKaszkowiak
                • 2022
                • 7

Zamieszczone przez marfot
                Tak jest w przypadku obiektywów Canona z mocowaniem EF. Dedykowane tylko do APS-C obiektywy Canona mają bagnet EF-S co jest jasno napisane.
                Inni producenci stosują bagnet EF Canona ale dopiero z oznaczenia (Sigma chyba "DC") lub opisu obiektywu wynika czy jest on do FF czy tylko do APS-C. Obiektywy dedykowane do APS-C dadzą się podpiąć do body FF ale właśnie winietują.
                W takim razie ten obiektyw https://www.optyczne.pl/311.2-Test_o...parametry.html powinien być ok?

Komentarz

• mxw
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2315

Wydaje się, że ten obiektyw ma mocowanie EF pod pełną klatkę (czerwona kropka), więc powinien być ok. Ale czy koniecznie musi być stara Sigma?

Jak już było widać w przypadku tej pierwszej Twojej Sigmy - jest nie do końca kompatybilna z nowym Canonem - więc i ta Sigma może nie być. Masz jakiś określony budżet na szkło?
                  pozdro.,
                  m.

Komentarz

• AnnaKaszkowiak
                    • 2022
                    • 7

Myślę, że taki maks to 5 tys. O Sigmie myślałam dlatego, że ogólnie była już sprawdzona i byłam z niej zadowolona, aczkolwiek moje doświadczenie ze sprzętem jest znikome, więc chętnie posłucham bardziej doświadczonych.

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

W najnowszych EOS problemy z kompatybilnością osprzętu (lampy błyskowe, obiektywy) się nasilają - oczywiście Canon robi to celowo.

Budżet masz taki, że dasz radę ogarnąć jakiś sensowny obiektyw Canon EF, nawet RF, nie wspominając już o używkach EF. Do jakiej fotografii szkło potrzebujesz? Uniwersalne czy widoczki, portrety itp.? Koledzy tu chętnie coś podpowiedzą.
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• cepelia
                        • 2022
                        • 7

Za około 1000 pln kupisz kitowy obiektyw 24-105 F4-7.1, nie jest to najjaśniejszy obiektyw na ziemi, ale jest ostry, tani, przeznaczony do systemu RF (z pierścieniem funkcyjnym), ma stabilizację i jest całkiem solidnie zbudowany. Zobacz jaka ogniskowa będzie najczęściej wykorzystywana przez ciebie i dopiero wtedy jak poćwiczysz i będziesz miała więcej pojęcia czego potrzebujesz, kup sobie lepszy obiektyw. Mam ten obiektyw i sprawdza się super, w związku z tym że zależy mi na dużej głębi ostrości (wszystko ostre na zdjęciu) to pomimo że obiektyw jest nie jest jasny i tak przymykam przysłonę.

ps.

Nie zauważyłem problemów z kompatybilnością przez przejściówkę Canona ale widziałem już filmik na YT jak przy zastosowaniu jakiejś innej przejściówki przy zmianie ogniskowej pojawiała się winieta (wyglądała jak ta z pierwszego posta).
                        Ostatnio edytowany przez cepelia; 70517.

Komentarz

• Marcinus
                          Początki nałogu
                          • 2018
                          • 444

Miałem ten obiektyw z 80D i po zakupie Rki jak podpiąłem go przez oryginalny adapter Rka rozpoznawała i przełączała się automatycznie na cropa.
                          Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• AnnaKaszkowiak
                            • 2022
                            • 7

Potrzebuję obiektyw dość uniwersalny 24-70mm albo coś mniej więcej w tych zakresach byłoby idealnie. Cieszyłabym się z obiektywu za ok 3 tys, żeby nie nadwyrężać zanadto budżetu. Ten obiektyw o którym mowa RF 24-105mm f/4-7.1L IS STM wart jest polecenia? Widzę go do kupienia za trochę ponad 2 tys. Dużo różni się od dodawanego obecnie do zestawu RF 24-105 mm f/4-7.1 IS STM?

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

To jest ten sam obiektyw Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM - nie ważne czy w zestawie, czy bez zestawu. Oczywiście chodzi o wersję bez literki "L".

Niektórzy go polecają (może jak nie ma się nic innego) - mi się udało go kiedyś kupić za ok. 1000 zł (wg mnie tyle jest wart), a mimo to raczej bym go nie polecił. Przede wszystkim jest mega ciemny na długim końcu (f/7.1) co powoduje, że w ciemniejszych scenach, czy w pomieszczeniach, działa na granicy możliwości AF w EOS RP. Ostatecznie użyłem go może raz i teraz leży nieużywany.

Zdecydowanie bardziej polecałbym nawet stary, ale jakiś jaśniejszy obiektyw. Sam (też za 1000 zł) kupiłem kiedyś stary i potrzaskany EF 17-40 f/4L i z przejściówką sprawia on dużo bardziej solidne wrażenie i działa dużo pewniej i bez żadnych problemów z AF, niż to plastikowe 24-105 f/4-7.1

Natomiast jeżeli pytasz o 24-105 f/4L - tu jest literka "L", ale nie ma "7.1" to oczywiście, że to jest dużo lepsza opcja, zarówno w wersji RF jak i EF - to jest dobry sprzęt i na lata.

Używany EF 14-105L w dobrym stanie trafisz za ok. 1500 zł. Ceny nowych w sklepach znasz. Decyzja należy do Ciebie.
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

Pracuję...