X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Adapter Canon EOS RP

Niedoceniany jest EF 24-70/4L, bardzo solidny, ostry, przyzwoity także na 24 mm.
    Jako używany można go względnie tanio pozyskać.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• AnnaKaszkowiak
      • 2022
      • 7

Tak naprawdę jeśli mam kupować obiektyw, który będzie mnie ograniczał i działał jakoś kiepsko, to na co było kupowanie body RP. Czytałam opinie odnośnie tego taniego obiektywu RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM i ogólnie rzecz biorąc ludzie go polecali. Ale wiadomo, wszystko to są subiektywne opinie. Byłam i tak z góry nastawiona na kupno czegoś droższego i obiektyw EF 24-105mm f/4L IS USM może okaże się odpowiedni. Nowy na allegro kosztuje 3,5 tys. Z pewnością przemyślę ten zakup.
      I skoro już jesteśmy w temacie obiektywów - czy warto w późniejszym czasie zaopatrzyć się w tą tanią 50-tkę do robienia portretów, czy szkoda też marnować pieniądze na kolejny najtańszy z Canonów obiektyw?

Komentarz

• Leon007
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2709

Tę decyzję warto odłożyć na potem, po zrobieniu kilku albo kilkunastu zdjęć Twoim nowym 24-105 L (albo 24-70 L, chociaż ja wziąłbym 105). Może stwierdzisz, że do portretu na pełnej klatce lepszy jest obiektyw 85 mm.
        I rzeczywiście, skoro już "było kupowanie body RP", to kupuj rzadziej, ale lepiej. Bo będzie jak u mxw - kupisz i użyjesz raz.
        Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
        Ja
        Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
        Konfucjusz

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez AnnaKaszkowiak
          Tak naprawdę jeśli mam kupować obiektyw, który będzie mnie ograniczał i działał jakoś kiepsko, to na co było kupowanie body RP.
          No dokładnie.
          Ograniczała Cię przede wszystkim ta Sigma z pierwszego posta.

Pozostałe polecane tu obiektywy EF/RF, szczególnie Canona, szczególnie "L" - niezależnie czy przez adapter czy nie - raczej nie będą Cię ograniczać.

Zamieszczone przez AnnaKaszkowiak
          czy warto w późniejszym czasie zaopatrzyć się w tą tanią 50-tkę do robienia portretów, czy szkoda też marnować pieniądze na kolejny najtańszy z Canonów obiektyw?
          Masz na myśli nifty-fifty czyli Canon RF 50 f/1.8 za niecały 1 kPLN?

A dlaczego w późniejszym czasie?
          To jest świetne szkło wręcz idealne do EOS RP - razem z RP tworzy mini-kompakt full-frame - wg mnie nie rzucający się w oczy ideał - mam i używam do wszystkich portretów i nie tylko - i mega polecam.
          Na Twoim miejscu nie czekałbym, tylko leciał jutro do sklepu kupować.

To raczej zoomy mogą poczekać.

Zamieszczone przez Leon007
          Bo będzie jak u mxw - kupisz i użyjesz raz.
          Dziś celowo zapiąłem ten RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM, żeby zobaczyć czy może jednak.... próbowałem na 105mm zrobić zdjęcie kotu. Średnio mi się udało. Kot był za szybki.
          Nie mówię, że to jest kiepskie szkło. Ma makro (chyba), stabilizację, nieruchomym obiektom da się zrobić świetne zdjęcia. Do tego jest dość małe i lekkie.

No ale raczej drugi raz bym go nie kupił - IMHO lepiej używka EF w wersji "L" (17-40 albo 24-70 albo 24-105) albo dozbierać do nowej wersji RF (14-35L albo 24-105L) - choć to już trochę budżetowe przegięcie.
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• cepelia
            • 2022
            • 7

Nie mówiłem że ten obiektyw to mistrzostwo świata, ale lepiej taki za 1000 niż coś innego za 3000 lub więcej nie mając pewności czy będzie ok. Bez urazy ale czytając pytania, mam wrażenie że pani Ania dopiero zaczyna przygodę... i stąd moja rekomendacja dla obiektywu kitowego.
            Mam ten obiektyw i tak jak mówiłem, wszystko zależy do czego go będziemy używać... np. jakaś jasna 85, jeśli chcemy zrobić zdjęcie przy grilu na wakacjach i tak musimy przymknąć przysłonę żeby głębia ostrości była w miarę przyzwoita, nie mówię już ile się trzeba nalatać żeby zrobić jakieś fajne kadry... a cena jest chyba z osiem razy wyższa...

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1446

tanio kupisz - dwa razy kupisz - jak to mawiają u mnie na wsi
              jeśli eLki EF to kupować używki - nie spodoba się można sprzedać za tą sama cenę nawet po kilku latach - utrata wartości znikoma
              kity są świetne do momentu aż się użyje jakiegoś bardziej realnego szkła
              zawsze zachodzę w głowę dlaczego słaby obiektyw miałaby być dobry do "nauki" kto jest twórcą tego poglądu - producenci sprzętu?
              mz nie warto schodzić poniżej jakości EF 24-105 L - to szkło to oczywiście nie jest cud świata ale widziałem sporo dobrych zdjęć zrobionych tym obiektywem - i używki są tanie i łatwo dostępne nie warto kupować nowego
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• mxw
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2315

Dokładnie.
                IMHO dwie uwagi:
                Warto do opcji EF 24-105L dodać jeszcze EF 17-40L - mi akurat ten bardziej przypasował, bo mniejszy, lżejszy, ma pełne wewnętrzne zoomowanie i ostrzenie, i jest bardziej uniwersalny we wnętrzach i widoczkach, a na upartego przy 40 zrobisz nawet portret.
                Druga uwaga: EF 24-105L ma dwie wersje różniące się dość znacznie - też wyglądem - warto o tym pamiętać porównując ceny - wersja druga jest oczywiście dużo lepsza (podobno), ale wg mnie wersja pierwsza też robi robotę.
                pozdro.,
                m.

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4568

Zamieszczone przez mxw
                  Druga uwaga: EF 24-105L ma dwie wersje różniące się dość znacznie - też wyglądem - warto o tym pamiętać porównując ceny - wersja druga jest oczywiście dużo lepsza (podobno), ale wg mnie wersja pierwsza też robi robotę.
                  Warto brać pod uwagę C24-70/4L jako alternatywę dla C24-105L :
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Okay, tak, ale w sumie jakie miałyby być zalety 24-70/4L w stosunku do 24-105/4L?

Mniejszy? Lżejszy?

Tańszy? Wewnętrzne ogniskowanie i zoomowanie? Raczej nie. Wygląda na droższy i krótszy zakres. Cena widzę prawie jak za starsze 24-70/F2.8L.

Wydaje mi się, że jak ktoś kupuje używany, to cena będzie głównym kryterium, a jak cena nie byłaby głównym kryterium, to w sumie wtedy raczej bym celował w nowy RF.
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• tombas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2195

Zamieszczone przez mxw
                      Okay, tak, ale w sumie jakie miałyby być zalety 24-70/4L w stosunku do 24-105/4L?

RF.
                      Ostrość na szerokim i zupełnie przyzwoita funkcja makro (sam dla niej kiedyś kupiłem to szkło)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
                      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

Pracuję...