X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Canon EOS R8

Zamieszczone przez tomfoot
    Ja tam canonowi gratuluję. Wrzuca na rynek trabanta, który całkiem niedawno zazwyczaj debiutował w okolicach poniżej 1000 usd. Teraz dają cenę o 50 % wyższą, przy niższych kosztach własnych i wszyscy się cieszą.
    To jednak trabant z najnowszym silnikiem Volkswagena, automatyczną skrzynią biegów, automatyczną klimą, ABS i ESP.
    Zbiornik paliwa został z pomiarem ilości bagnetem
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2277

Zamieszczone przez marfot
      To jednak trabant z najnowszym silnikiem Volkswagena, automatyczną skrzynią biegów, automatyczną klimą, ABS i ESP.
      Zobaczymy jak się zachowa podczas jazdy autostradą im. Jana Pawlaka. Natomiast najważniejsze jest, że ma na boku naklejkę "ich bin modern". To dziś wystarczy.

Komentarz

• mirror
        Pełne uzależnienie
        • 2018
        • 1446

po co paliwo jak to elektryk jest
        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Ale dla wygody bagnet jest w kabinie .

Śmiejecie się a i tak pewnie prędzej czy później sporo luda /nawet tutaj/ go kupi...
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• g69
            Początki nałogu
            • 2020
            • 305

Jeśli w R8 to ta sama matryca co w R6 II to też szału nie ma....

od 11;48 ISO test w porównaniu do Panasa S5 II

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez g69

No to nie ma wyjścia, będziesz musiał kupić Panasa ...
              Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• g69
                Początki nałogu
                • 2020
                • 305

Przy tej szybkości rozwoju matryc od C spokojnie mogę przeczekać z 6D ) nic nie starce na tym polu

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Zamieszczone przez mirror
                  ten aparat może być sukcesem sprzedażowym - jeśli matryca nie jakimś zabytkiem, brak IBIS mozna znieść, do amatorskiego filmowania się nada, bateryjka lekka, cztery sztuki można dźwigać - canon zawsze potrafi skroić marketingowo korpus tak żeby żadna nadmiarowa funkcjonalność nie wystawała - cena kiedyś spadnie.

Raczej nie, dopóki będzie w sprzedaży EOS RP to on będzie prawdziwym entry level. Body za prawie 9k, bez IBIS, z małą baterią... Ech.
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Hubert Multana
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 640

Nie udalo mi sie w dniu premiery, ale moje przemyslenia o tych nowosciach pozostaja aktualne aczkolwiek wielu z Was sie nie zgodzi

Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4568

Zamieszczone przez g69

Tu jest porównanie parametrów obu matryc:

Matryca tego Panasa nie jest pod żadnym względem lepsza od R6II. Może daje klimatyczny obrazek z dużą dozą magii ale tak na liczbach tego nie widać...
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4832

A kto, do diaska, robi zdjęcia na liczbach, oprócz smartfonów?!
                        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• marfot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 4568

Zamieszczone przez atsf
                          A kto, do diaska, robi zdjęcia na liczbach, oprócz smartfonów?!
                          Gdy matryce Canona odstawały od konkurencji to te liczby i wykresy (te właśnie ) były najważniejsze i zrobiono z tego religię.
                          Gdy tak już nie jest to to wszystko ma być niby bez znaczenia .

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1446

Zamieszczone przez Hubert Multana
                            Nie udalo mi sie w dniu premiery, ale moje przemyslenia o tych nowosciach pozostaja aktualne aczkolwiek wielu z Was sie nie zgodzi

https://www.youtube.com/watch?v=1SUYrz0mlMs
                            moim zdaniem mało przemyśleń (zbyt mało), a sporo informacji które są pewnie napisane dużymi literami na pudełku R8 (4K bez cropa(w końcu się udaje naszej ulubionej firmie zrobić 4K bez cropa), płaski profil, 10bit, 4.2.2, 4K/60 owersampling z 6K) nie znam się na filmowaniu ale czy nie warto byłoby odpowiedzieć na narzucające się pytania:
                            czy brak możliwości użycia zewnętrznego rekordera to dobrze? czy źle? i czy to dyskwalifikuje taki sprzęt? a jesli tak to w jakich zastosowaniach?
                            czy zapis tylko i wyłącznie z kompresją międzyklatkową IPB to dobrze? czy źle? i czy to dyskwalifikuje taki sprzęt? a jesli tak to w jakich zastosowaniach?
                            jak się mają tego typu ograniczenia do ceny tego produktu?

ogólnie zaczyna to przypominać testy gazetowe obiektywów - wynik wszystkie są bardzo dobre lub wspaniałe - chciałbym żeby tak było ale to niemożliwe i raczej nie polecałbym kupna obiektywu na podstawie takiego testu gazetowego.
                            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Hubert Multana
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 640

To nie był odcinek sponsorowany, ja tam sobie solidnie ponarzekalem i daleko mi do podejścia rodem z testów gazetowych.

Co do rzeczy o których mówisz, według mnie ma wystarczająco duzo do filmowania. Recorder nie jest potrzebny. To już mimo wszystko bardziej wyspecjalizowane narzedzie i jest praktycznie pewne ze osoby celujące w zawodowe podejście do tematu i tak kupią r6 / r5. Poza tym wydaje mi się ze obsługa recorderow dla filmowca byłaby tym co nie czyni z tego sprzętu dla profesjonalistów - z jedna karta sd. Wydaje mi sie ze jeszcze za wcześnie żeby segment niżej dostał takie bajery.
                              Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• mirror
                                Pełne uzależnienie
                                • 2018
                                • 1446

Zamieszczone przez Hubert Multana
                                To nie był odcinek sponsorowany, ja tam sobie solidnie ponarzekalem i daleko mi do podejścia rodem z testów gazetowych.

Co do rzeczy o których mówisz, według mnie ma wystarczająco duzo do filmowania. Recorder nie jest potrzebny. To już mimo wszystko bardziej wyspecjalizowane narzedzie i jest praktycznie pewne ze osoby celujące w zawodowe podejście do tematu i tak kupią r6 / r5. Poza tym wydaje mi się ze obsługa recorderow dla filmowca byłaby tym co nie czyni z tego sprzętu dla profesjonalistów - z jedna karta sd. Wydaje mi sie ze jeszcze za wcześnie żeby segment niżej dostał takie bajery.
                                wszyscy lubimy ponarzekać szczególnie na forum - jak czytam specyfikację to staram się zrozumieć czego nie dostałem i dlaczego bo nie ten segment? bo mi niepotrzebne? bo za mało zapłaciłem? w przypadku produktów naszej ulubionej firmy trzeba sobie dobrze uświadomić za co się płaci - z tym recorderem do R8 lekko przegiąłem ale jak jest port to czemu nie wypuścić sygnału mz koszty tylko w oprogramowaniu (mogę się mylić) - segmentowanie produktu u canona jest spore i na różnych płaszczyznach np. segmentowanie technogią matrycy
                                Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...