X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Canon EOS R8 i R50

Z5 wchodził bodajże z ceną 1400 USD w 2020 roku. 100 USD więcej za R8 po 3 latach inflacyjnych to jakby norma. Ceny się ukształtują.
    Jak się ma R8 do RP to jest kluczowe zagadnienie. Moim zdaniem postęp jest.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• rostek andrzej
      Bywalec
      • 2008
      • 218

Tylko profesjonalne testy między tym rf8 a S23 dadzą odpowiedź czy warto, to, to brać. [emoji6]
      Mi się wstępnie podoba.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• WinSho
        Uzależniony
        • 2008
        • 909

W cenie tego R8 to decydowanie wolę brać Samsunga S23 Ultra o którym tam gdzieś taki obszerny wątek istnieje

W mojej opinii R8 jako aparat dla amatora w cenie 8300 zł? Rlly? Amator i 8300 yhy...do tego niech ten amator zechce kupić jakiś obiektyw RF to się przeżegna no chyba, że weźmie tę super nowość chyba 24-50 czy jak on tam się zwie
        Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
        www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
        https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
        https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

dno i mul....

kupa siana za wydmuszke na bateryjke :/
          www albo tez flickr

Komentarz

• Hubert Multana
            Uzależniony
            • 2010
            • 640

Zamieszczone przez cauchy
            chodziło raczej o taki dowcip, że nawet dorzucając 5k do r8 nie dostaniesz R5, chyba że zajechaną używkę
            ogólnie mam wrażenie, że i tu na forum i w internetach w ogóle, nikomu specjalnie nie stanął na te premiery, jakiś taki brak entuzjazmu i zainteresowania..
            Czyli szykuje sie hit sprzedazowy - bo najwiecej kupuja Ci, co malo o tym pisza i czytaja
            Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• WinSho
              Uzależniony
              • 2008
              • 909

Zamieszczone przez akustyk
              dno i mul....

kupa siana za wydmuszke na bateryjke :/
              Właśnie ta bateria mnie najbardziej drażni! Jak mogli dać to małe gówienko w RP do tak fajnego aparatu? Walić już ten drugi slot na karty i stabilizację bo w tej cenie to jeszcze ujdzie (mam tu na myśli cenę z dolarach plus vat a nie tę naszą dla bogoli :P) ale bateria to poważny problem. Chciałem zmienić mojego RP na coś innego i myślałem, że będzie to coś pokroju R8 i byłoby gdyby dali to samo co w R6.

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4568

Zamieszczone przez WinSho
                Właśnie ta bateria mnie najbardziej drażni! Jak mogli dać to małe gówienko w RP do tak fajnego aparatu? Walić już ten drugi slot na karty i stabilizację bo w tej cenie to jeszcze ujdzie (mam tu na myśli cenę z dolarach plus vat a nie tę naszą dla bogoli :P) ale bateria to poważny problem. Chciałem zmienić mojego RP na coś innego i myślałem, że będzie to coś pokroju R8 i byłoby gdyby dali to samo co w R6.
                Dla mnie bateria LP-E17 nie jest problemem. Mogę to nosić. Problemem jest brak sensownego zamiennika
                A to się nie ładuje w ładowarce Canona, a to ładowarka zamiennika nie ładuje oryginału. Masakra
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12158

Zamieszczone przez marfot
                  Dla mnie bateria LP-E17 nie jest problemem. Mogę to nosić.
                  powiem tak: w zeszle wakacje zona mnie wyciagnela na 10-dniowe lazenie po Gorach Przekletych. z noszeniem niebednikow zyciowych/gorskich na plecach, i w tym kilka razy z targaniem zapasu akumulatorow
                  na 2-3 dni ze soba. po czym po zejsciu do cywilizacji ich ladowaniem - bo w dolinach gorskich prad jest z paneli slonecznych tak do 19:00 wieczorkiem, wiec mniej wiecej te 2h od dotarcia na miejsce (chociaz ja sie wtedy nie poddawalem, czekajac na jedzenie i tak gnalem focic!) do polowy kolacji. reszta, w tym rakija, juz po cmoku przy swieczkach albo latarkach w komorkach, aczkolwiek po 3 szklankach juz tak sie sciemnia ze nawet to nie pomaga ...

6D2 mimo GPS-u obrocilem z 3 bateriami noszonymi na raz. gdzie lupalem tym zdjecia bez mala od switu do wieczoru. majac aparat z telewizorem zamiast celownika na te same LP-E6NH pewnie bym nosil 5 aku. mam dwie ladowarki podwojne w sumie, moglbym wozic, pewnie nawet po tych chatkach w albanskich/kosowarskich dolinach by sie w pokoju znalazly dwa wolne kontakty (oprocz tego co malzonka by zagarnela na komorke i zegarek ). ale z takim g* jak LP-E17, ujme to po ukrainsku: idi na *
                  Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                  www albo tez flickr

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Zastosowanie pierwszy raz baterii LP-E17 w jakimś aparacie (już nie pomnę, który to był) można było nazwać ekscesem. Stosowanie jej w amatorskich lustrzankach jest w miarę spoko, ale kontynuowanie stosowania jej w coraz to nowszych bezlusterkowcach jest po prostu perwersją i sadyzmem
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• luck1985
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 322

Zamieszczone przez mystek
                      ok, już widzę niezły dowcip. W USA R8 kosztuje 1500 dolarów, co daje około 6600zł. Tymczasem w cebulandii kosztuje on 8300zł. Czyli podsumowując - w Polsce R8 się nie uda, za to zagranicą - jak najbardziej
                      Dolicz tax 10% i z 6600 robi się 7200. Możesz zawsze na fakturę kupić. Do tego można poczekać na cashback i masz w kraju american dreams.
                      Mamy najdebilniejszy przelicznik- 1:1 z us na euro. Do tego złotówka i mamy efekt.

Komentarz

• WinSho
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 909

Odp: Canon EOS R8

Zamieszczone przez marfot
                        Dla mnie bateria LP-E17 nie jest problemem. Mogę to nosić. Problemem jest brak sensownego zamiennika
                        A to się nie ładuje w ładowarce Canona, a to ładowarka zamiennika nie ładuje oryginału. Masakra
                        A dla mnie jest to największa wada tego aparatu! Bo mając R6 muszę mieć inne baterie i inne ładowarki do aparatów tego samego producenta...Serio Canon? Idę do Sony
                        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2595

Zamieszczone przez luck1985
                          Dolicz tax 10% i z 6600 robi się 7200. Możesz zawsze na fakturę kupić. Do tego można poczekać na cashback i masz w kraju american dreams.
                          Mamy najdebilniejszy przelicznik- 1:1 z us na euro. Do tego złotówka i mamy efekt.
                          skąd te 10%? towary spoza EU idą 23% VAT plus kilka % cło, chyba że coś się zmieniło
                          EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                          Flickr | YT

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2456

Sony poszło po rozum do głowy i zabawkowe NP-FW50 z serii A7 i A7II wymieniło na normalne NP-FZ100. Canon jak widać idzie w przeciwnym kierunku. Sony już w drugiej serii siódemek dodało stabilizację matrycy a Canon w swoim nowym produkcie ją usunął. Jako że Canon nigdy się nie myli coś musi być na rzeczy, pytanie co?

Komentarz

• cauchy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2595

nic, ja mam wrażenie, że C już dawno przestał słuchać userów

tak szczerze to gdyby nie RF 14-35, którego nie ma w Sony, gdybym teraz stanął przed zmianą aparatu, poszedłbym w Sony. Stałki małe lekkie mają, 200-600 jest, Sigma Tamron robią pod bagnet, standard zoom 24-240 jest, znakomity A7IV z 33mpx jest, i tylko tego fajnego UWA brak, brałbym pewnie 12-24.

a kto wie czy za 2 lata się nie wnerwie i nie zmigruję do konkurencji
                              Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                              EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                              Flickr | YT

Komentarz

• luck1985
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 322

Zamieszczone przez cauchy
                                skąd te 10%? towary spoza EU idą 23% VAT plus kilka % cło, chyba że coś się zmieniło
                                10% to tax w USA. Maks stawka, uzależnienia od stanu.
                                Nie wiem po co ludzie przeliczają dolar na złotówki. To nie o to w tym chodzi, jeszcze jeden do jeden. Ceny w USA są podawane bez podatku. My mamy z vatem już.

Komentarz

Pracuję...