X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zanussi
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1696

Odp: Canon EOS R - adaptery EF

Czy ja wiem? Cyfrowe to też nie jedyny na świecie odbiorca adapterów
    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Hubert Multana
      Uzależniony
      • 2010
      • 640

Wjechały adaptery na stronę Canona
      Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• Galipette
        Coś już napisał
        • 2019
        • 95

Aktualnie sklep Canona nie działa. Są jeszcze w Mediaexpert ale cena chora 899......bez komentarza......
        Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia

Komentarz

• Hubert Multana
          Uzależniony
          • 2010
          • 640

Zamieszczone przez Galipette
          Aktualnie sklep Canona nie działa. Są jeszcze w Mediaexpert ale cena chora 899......bez komentarza......
          Dziala, ale towar na wyczerpaniu juz.
          Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

Komentarz

• robcio
            Początki nałogu
            • 2020
            • 397

Zamieszczone przez Galipette
            Nie wiem czy chora, towaru na rynku brakuje to ceny idą w górę…

Komentarz

• Hubert Multana
              Uzależniony
              • 2010
              • 640

Zamieszczone przez robcio
              A potem rynek się nasyci, z czasem przestana być potrzebne i cena poszybuje w dol.

Komentarz

• robcio
                Początki nałogu
                • 2020
                • 397

Póki co jesteśmy dopiero w fazie nasycania, skoro towar trafia do dużego dystrybutora i w ciągu kilku godzin znika.

Komentarz

• Hubert Multana
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 640

Mysle, ze jestemy na etapie anomalii po bardzo mocnych przecenach Canona R6 przy okazji festiwalów jakie ostatnio miały miejsce. To nie jest tak, ze nagle ludzie masowo stwierdzili, ze chcą podpinać obiektywy EF. Po prostu pojawiło się nagle mnóstwo nowych osób, których nie było w bagnecie RF. Skutkiem ubocznym jest zwiększone zapotrzebowanie na adaptery, które jak pokazuje sytuacja na rynku nie został wzięty pod uwagę zarówno przez dystrybutora krajowego jak i same sklepy.

Sklepy są od tego, żeby sprzedawać. Nikt na sile nie ogranicza sprzedaży przy rosnącym zapotrzebowaniu bo nie ma to sensu.

Obstawiam, ze to jednorazowa sytuacja która bardzo szybko minie - nie wydaje mi się, żeby naczekała na kolejna tak duża fala napływu nowych użytkowników w tym bagnecie którzy przesiadają się z lustrzanek. Proces ten pewnie będzie trwał, ale juz nie tak nagle i intensywnie jak przez ostatni miesiąc.

Komentarz

• Leon007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2709

Zamieszczone przez Hubert Multana
                    Sklepy są od tego, żeby sprzedawać. Nikt na sile nie ogranicza sprzedaży przy rosnącym zapotrzebowaniu bo nie ma to sensu.
                    W takich sytuacjach decydująca jest podaż od producenta. Canon jest (był? ) słynny ze swojej optyki, zaś aparaty, czyli matryce odstawały według opinii ludu. Więc jest taka hipoteza, że posiadacze świetnych obiektywów próbują, czy ten korpus to wreszcie to.
                    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                    Ja
                    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                    Konfucjusz

Komentarz

• Galipette
                      Coś już napisał
                      • 2019
                      • 95

Zamieszczone przez robcio
                      Skoro Canon wycenił adapter we własnym sklepie na 490 zł a Mediaexpert prawie drugie tyle to jest chore jak dla mnie.
                      Tak czy inaczej już nie ma na stronie Canona
                      Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia

Komentarz

• cybulski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2022
                        • 1156

Straszna jest ta popularność Canona Lustrzankowcy wchodzą w ML?
                        Zawsze można zmienić system na ten z dołu listy albo przynajmniej drugi
                        Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                        linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• mystek
                          Uzależniony
                          • 2011
                          • 941

Tak swoją drogą, to po ile takich adapterów trzymacie? I ile macie obiektywów EF? Czyli pytanie jest w zasadzie o stosunek adapterów do posiadanych obiektywów U mnie jest 1 adapter do 3 obiektywów EF

PS: wczoraj wszedłem na stronę Canona, już miałem klikać zakup drugiego adaptera, ale stwierdziłem, że na cholerę mi on, a 500zł to nie mało mimo wszystko. Kolejny ciężar w plecaku, a komfortu nie będzie wcale lepiej, bo tak czy siak muszę przekręcić obiektyw - czy będzie już z podpiętym adapterem, czy nie będzie, tak czy siak odkręcić dekielek muszę i zakręcić do aparatu.
                          Ostatnio edytowany przez mystek; 42351.
                          https://www.facebook.com/mystekfoto
                          https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Leon007
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2709

Zamieszczone przez cybulski
                            Straszna jest ta popularność Canona Lustrzankowcy wchodzą w ML?
                            Zawsze można zmienić system na ten z dołu listy albo przynajmniej drugi
                            Niby sobie żartujesz, ale to fakt. Gdyby moje hipotetyczne wejście w ML wiązało się z kupnem i aparatu, i obiektywów to nie trzymałbym się canona. Szukałbym czegoś, co daje możliwość podpinania różnych fajnych obiektywów renomowanych firm, nawet skundlonych.
                            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                            Ja
                            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                            Konfucjusz

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4832

Zamieszczone przez Leon007
                              W takich sytuacjach decydująca jest podaż od producenta. Canon jest (był? ) słynny ze swojej optyki, zaś aparaty, czyli matryce odstawały według opinii ludu. Więc jest taka hipoteza, że posiadacze świetnych obiektywów próbują, czy ten korpus to wreszcie to.
                              Nawet znam jednego takiego frajera
                              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cohontes
                                Początki nałogu
                                • 2011
                                • 344

Gwarantuję, że jeśli ktoś się zapisze na listy z powiadomieniem o dostępności to nie powinien czekać dłużej niż 2 tygodnie.
                                Sam w sumie nie chciałem nawet tygodnia więc kupiłem od razu w niemieckim MM, gdzie dostępność jest naprawdę duża. Jak paczka już przyszła to co chwilę sklepy wrzucały informację, że mają na stanie. Oczywiście na drugi dzień już nie było dostępności, no ale możlwość kupna była.
                                5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
                                X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

Pracuję...