X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hubert Multana
    Uzależniony
    • 2010
    • 640

Odp: Canon EOS R - adaptery EF

Zamieszczone przez Galipette
    Skoro Canon wycenił adapter we własnym sklepie na 490 zł a Mediaexpert prawie drugie tyle to jest chore jak dla mnie.
    Tak czy inaczej już nie ma na stronie Canona
    Dla mnie ten sklep to ogólnie jaki pic na wodę. Regularne ceny sprzętu są raczej zawyżone względem tego co jest w polskich autoryzowanych sklepach. Ten adapter jest akurat tańszy, ale to jednostkowy przypadek.

No i ogolnie sklep ma dziwna konstrukcje. Niby zarejestrowany jest w Holandii, ale ma Polski NIP - chociaż nie da się tam kupić nic na fakturę, tylko na paragon i tylko w ilościach dla gospodarstwa domowego. Czyli np jakbyś chciał zamówić 10 takich adapterów, to nie zamówisz.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• mystek
      Uzależniony
      • 2011
      • 941

Hubert, ale tego typu molochy elektroniczne (Media Expert, Media Markt itp) raczej nie specjalizują się w sprzedaży sprzętu fotograficznego. Wydaje mi się, że mają w ofercie aparaty bo są to urządzenia elektroniczne i to jedyny powód posiadania ich w sprzedaży . Generalnie nie chodzę do tego typu sklepów, ale jakiś czas temu poszedłem do Media Markt tak aby zobaczyć sobie aparaty Canona, pomacać, potrzymać itp. Nie znalazłem. W miejscu gdzie daaaaaawno temu można było spotkać aparaty są albo klawiatury i myszki gamingowe, albo przestrzeń na telefony komórkowe przejęły tę część sklepu. W skrócie więc - mają cenę chorą, bo nie spuszczają się za bardzo na ofercie sprzętu foto. Zresztą sprzęt fotograficzny stał się jednak trochę wyspecjalizowany, tj dla mniejszej grupy osób, pasjonatów mniejszych lub większych, którzy wiedzą, jak działa Google . Pasjonatów telewizorów, czajników elektrycznych, czy lodówek jest jednak mniej. Tych modeli telewizorów jest tak mnóstwo, że to aż chore. Jest jakiś jeden model telewizora a w modelu jeden ma literki "BG", kolejny ma "CDT" a jeszcze z 3 inne mają jeszcze inne dopiski literkowe. Różnią się jakimiś detalami. Tak jakby był Canon R6 z bluetooth, bez BT, z GPSem/bez GPS itd itp.
      https://www.facebook.com/mystekfoto
      https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez Hubert Multana
        Dla mnie ten sklep to ogólnie jaki pic na wodę. Regularne ceny sprzętu są raczej zawyżone względem tego co jest w polskich autoryzowanych sklepach. Ten adapter jest akurat tańszy, ale to jednostkowy przypadek.

No i ogolnie sklep ma dziwna konstrukcje. Niby zarejestrowany jest w Holandii, ale ma Polski NIP - chociaż nie da się tam kupić nic na fakturę, tylko na paragon i tylko w ilościach dla gospodarstwa domowego.
        To jakim cudem ja kupuję tam wszystko na firmę ?
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Pieknografia
          Coś już napisał
          • 2023
          • 63

Obstawiam, ze to jednorazowa sytuacja która bardzo szybko minie - nie wydaje mi się, żeby naczekała na kolejna tak duża fala napływu nowych użytkowników w tym bagnecie którzy przesiadają się z lustrzanek. Proces ten pewnie będzie trwał, ale juz nie tak nagle i intensywnie jak przez ostatni miesiąc.
          Hubercie, jesteś w błędzie, bo:
          1. To nie jednorazowa sytuacja. Długoterminowa niedostępność adapterów Canon miała już miejsce w przeszłości kilkukrotnie.
          2. Obecna niedostępność nie trwa tylko miesiąc, jak twierdzisz. Największe sklepy w Polsce od przeszło 2 miesięcy czekają na zamówione u dystrybutora adaptery i wciąż nie znają daty realizacji zamówienia.
          3. Twierdzisz, że "Nikt na sile nie ogranicza sprzedaży przy rosnącym zapotrzebowaniu bo nie ma to sensu.", a jednak na innych kontynentach stoki z adapterami Canon pękają w szwach. Gdyby komuś z kierownictwa Canon naprawdę zależało na uzupełnieniu braków w Europie to transport adapterów nie zająłby miesięcy.

Część osób, podobnie jak Ty, próbuje niedostępność adapterów określić jako normalny stan rzeczy związany z większym popytem na aparaty. Argumentują, że takie sytuacje są nagminne i nie dotyczą tylko adapterów Canon, ale w przeszłości także innych aparatów czy obiektywów także innych producentów. Różnica jest jednak diametralna i polega na tym, że taki adapter to nie Z8, Z9, czy RF28-70, które kosztują po kilka tys. dolarów. Ewentualna nadprodukcja czy przeszacowana dystrybucja adapterów nie byłaby finansowym problem dla producenta (w odróżnieniu od podanych w przykładzie aparatów i obiektywu).

Tymczasem, adapterów nie ma ani na Amazonie, ani na Canon Store. Jedyne sensowne oferty nowych egzemplarzy z cenami poniżej 669 zł (czyli ostatniej sklepowej ceny adapterów z polskiej dystrybucji) znajdziemy na OLX i Allegro.

Ja, tak na wszelki wypadek (to w sumie żaden koszt przy obecnych cenach obiektywów), gdyby miało się okazać, że jest to początek końca dostępności adapterów, kupiłem sobie 2 dodatkowe sztuki i dla wygody podpiąłem do obiektywów EF, dla których nie mam zastępstwa w wersji RF.

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          To jakim cudem ja kupuję tam wszystko na firmę ?
          No właśnie, jakim cudem? Korzystasz z procedury sklepowej (która została podana w przykładzie Huberta) czy kontaktujesz się via e-mail, żeby złożyć zamówienie na firmę?
          Ostatnio edytowany przez Pieknografia; 71183.
          Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Komentarz

• mirror
            Pełne uzależnienie
            • 2018
            • 1446

kiedyś nasza ulubiona firma miała taką dobrą praktykę i dodawała ten kawałek rurki do sprzedawanego korpusu, nawet taniego korpusu i nie było problemów.
            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Hubert Multana
              Uzależniony
              • 2010
              • 640

Zamieszczone przez mirror
              kiedyś nasza ulubiona firma miała taką dobrą praktykę i dodawała ten kawałek rurki do sprzedawanego korpusu, nawet taniego korpusu i nie było problemów.
              Jak kupowałem M6 mark II to w promocji dostałem adapter ef- eos m. Potem przy RF widziałem podobne promocje ale teraz wolałbym po prostu większą zniżkę na aparat.
              Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

Komentarz

• mirror
                Pełne uzależnienie
                • 2018
                • 1446

Jak kupowałem M6 mark II to w promocji dostałem adapter ef- eos m. Potem przy RF widziałem podobne promocje ale teraz wolałbym po prostu większą zniżkę na aparat.
                ze zniżkami sobie radzę ale nie przepadam za bieganiem po wsi i szukaniem adaptera jak ogarniam zakup nowego korpusu, wyjazd i inne sprawy - adapter powinien być w paczce jak kupuję najbardziej wypasiony korpus (w czasie kiedy kupowałem) naszej ulubionej firmy (i to nie jest roszczeniowa postawa to mi się po prostu należy parafrazując znane powiedzenie) - następnym razem kupię Lajkę bo w podobnej cenie i może tam bardziej dopieszczają klienta - ogólnie to ze sklepu w którym kupowałem jestem bardzo zadowolony - złego słowa nie mogę powiedzieć - obsługa wzorcowa, ale na "nie mamy dzisiaj na stanie bo wyjszły" niewiele mogłem poradzić już nawet miałem kupować z ringiem taki byłem zdesperowany.

dodam że nadal nie posiadam ani jednego obiektywu z mocowaniem RF i nie czuję dyskomfortu - czekam na te Elki EF dorzucane w promocji do hamburgera (tak miało przecież być bo tak pisano na forum) ostanio coś dokupiłem, kupiłbym jeszcze
                Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• robcio
                  Początki nałogu
                  • 2020
                  • 397

Zamieszczone przez Galipette
                  Skoro Canon wycenił adapter we własnym sklepie na 490 zł a Mediaexpert prawie drugie tyle to jest chore jak dla mnie.
                  Tak czy inaczej już nie ma na stronie Canona
                  Właśnie o to „już nie ma na stronie” chodzi.

Sklep który nie ma towaru może wycenić go nawet na 1 zł tylko co z tego, skoro nie ma towaru by dokonać realnej transakcji.
                  Nie twierdzę, że wobec braku towaru nie jest widoczna spekulacja ale z tym nic nie zrobisz, tzn zrobisz - możesz kupić tam gdzie jest jeszcze dostępny w cenie jakiej zarządają albo nie kupić wcale.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Zamieszczone przez Pieknografia
                    No właśnie, jakim cudem? Korzystasz z procedury sklepowej (która została podana w przykładzie Huberta) czy kontaktujesz się via e-mail, żeby złożyć zamówienie na firmę?
                    Normalnie. Proszę o fakturę i dostaję. Żaden problem, jak w każdym innym sklepie.

Zamieszczone przez mirror
                    dodam że nadal nie posiadam ani jednego obiektywu z mocowaniem RF i nie czuję dyskomfortu - czekam na te Elki EF dorzucane w promocji do hamburgera (tak miało przecież być bo tak pisano na forum) ostanio coś dokupiłem, kupiłbym jeszcze
                    To tak samo jak ja. Póki co u mnie potrzeba kupowania obiektywów RF jest zerowa. I też czekam na te promocje, dlatego namawiam usilnie wszystkie marudy do kupowania Sony ...
                    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Hubert Multana
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 640

Na pewno mówimy o tym samym sklepie? Tak jak byk jest napisane w regulaminie że nie wystawiają faktury VAT. Co jak dla mnie jest sprzeczne z polskimi przepisami i nie chce mi się w to wierzyc ale no tak mają napisane.

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5117

Na pewno mówimy o tym samym sklepie? Tak jak byk jest napisane w regulaminie że nie wystawiają faktury VAT. Co jak dla mnie jest sprzeczne z polskimi przepisami i nie chce mi się w to wierzyc ale no tak mają napisane.
                        Może mają tak tylko z du...y napisane, żeby zniechęcić do zakupów przez firmy, bo ja też kojarzę, że nie mają prawa odmówić wystawić faktury, nawet jak jest zakup prywatny. Tym bardziej, że gdzieś też podają nr VAT z PL.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net
                        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Mówię o sklepie mediaexpert, zarówno stacjonarnym jak i internetowym.
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Mamrot
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 206

Gdzie mają coś takiego napisane, który punkt regulaminu?
                            O jaką dziwną konstukcę firmy chodzi?
                            Kupowałem tam parę drobiazgów na fakturę, stacjonarnie i internetowo i nie miałem problemu.
                            Z ciekawości wrzuciłem jakieś bezlustro entry-level w ceneo i cena jest w środku stawki (są tańsi od cyfrowych).

Komentarz

• Hubert Multana
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 640

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Mówię o sklepie mediaexpert, zarówno stacjonarnym jak i internetowym.
                              Aaaaa, ja mowie o sklepie online canon polska.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Screenshot 2023-11-12 at 19.23.37.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 781,3 KB
ID: 2101476

Komentarz

• Jacek_Z
                                Administrator
                                • 2005
                                • 2694

Sklep Nikon Polska też w praktyce nie wystawia nam FV. https://store.nikon.pl/b2c/faq

Czy mogę dokonać zakupu z odliczeniem podatku?Towar jest wysyłany z Holandii. Prosimy o podanie ważnego numeru identyfikacyjnego VAT UE. Następnie możemy zastosować zerową stawkę podatku VAT dla dostaw wewnątrzwspólnotowych, w przypadku których Państwa firma musi zgłosić wewnątrzwspólnotowe nabycie w kraju, do którego towar trafi. Należy pamiętać, że przed wystawieniem faktury Państwa numer identyfikacyjny VAT UE zostanie sprawdzony pod kątem jego ważności.

Kupujesz jako osoba prywatna? Wtedy transakcja ta będzie traktowana jako transakcja sprzedaży na odległość między przedsiębiorstwem a konsumentem w UE. Oznacza to, że na fakturze zastosujemy lokalną stawkę VAT, która obowiązuje w Twoim kraju. W tym przypadku podatek VAT nie podlega zwrotowi.
                                Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

Pracuję...