X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

Zamieszczone przez Harry Brown
    1. (zupełnie lamersko) na czym polega lepszość zewnętrznej lapki z gorącej stopki od tej oferowanej dotąd?

2. kwestia funkcjonalności: większa matryca, nowszy procesor, rozpoznawanie (auto-, czy raczej face-focus - w tym przy filmiku) twarzy. (istotniejsze jest tu polepszenia nagrywania dźwięku - funkcja odszumiania wiatru)
    1. zewnetrzna lampa przede wszystkim moze blyskac o wiele mocniej, po drugie mozna ja odchylic i odbic blysk np. od sufitu co rozprasza swiatlo i eliminuje wiekszosc cieni.

2. nie tyle (tylko?) "face-focus" co "face-exposure", czyli kontrola nad tym zeby twarze byly dobrze naswietlone.
    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

1. (zupełnie lamersko) na czym polega lepszość zewnętrznej lapki z gorącej stopki od tej oferowanej dotąd?
      Powiem ci obrazowo - od okolo pierwszej polowy roku 2003 zaczalem uzywac zewnetrznej lampy i to jeszcze w Canonie G3 a nie lustrzance. Od tego czasu lampy wbudowanej uzylem moze kilkanascie razy gdy mnie naprawde przycisnelo (akurat nie mialem zewnetrznej przy sobie a musialem doswietlic) i zawsze zalowalem.

Lampa zewnetrzna to sila blysku, odsuniecie od osi optycznej obiektywu, przez to lepszy rozklad swiatla i mniejsze ryzyko wystapienia czerwonych oczu. Skierowanie glowicy w inna strone praktycznie eliminuje mozliwosc wystapienia czerwonych oczu. Stosowanie nakladek rozpraszajacych czy kabli przedluzajacych daje ogromne mozliwosci rozpraszania i/lub kierunkowania swiatla tak by doswietlac tylko z tej strony czy ten fragment zdjecia ktory chcemy. Lampa wbudowana to zwykle trzepniecie na wprost dajace charakterystyczny rozblask lampkowy, podczas gdy z lampa zewnetrzna mozemy uzyskac prawidlowa, ladnie oswietlona ekspozycje, z miekkim swiatlem, bez czerwonych oczu, bez wielkich cieni i z dobrze naswietlonym tlem... oczywiscie przy odrobinie praktyki i najlepiej z dodatkowymi akcesoriami.

Komentarz

• ewg
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1079

A co proponowalibyście początkującemu założyć na taką stopkę? - Komuś kto powiedzmy chciałby, żeby na przykład jego dziewczyna nosiła lampę bezprzewodowo i manipulowała światłem? (Oczywiście tylko wtedy kiedy ten "ktoś" swej dziewczyny właśnie nie fotografuje ;-))

Komentarz

• Harry Brown
          • 2007
          • 4

@ Pazurek & Vitez - dzięki za (p)odpowiedzi. tyle że nie pytałem o różnicę między zewnętrzną lampką a wbudowaną lecz międy zewnętrzną ze stopki a zewnętrzną bez stopki - taką jaką Canon proponuje do S3 (zdaje się że jest wzbudzana światłem lampki wbudowanej).

natomiast interesuje mnie głównie (@Pazurek) właśnie ta kwestia doświetlania buziek. piszę na gorąco, więc proszę mi wybaczyć nieścisłości terminologiczne - chodzi (mi) o to że S3 - wedle info (marketingowych?) Canona posiadał rozbudowaną "inteligencję" funkcji auto - ostrzenie, fokusy, brakety etc. - teraz mamy dokładkę "rozpoznawania twarzy". sedno - czy jest to (+ nowszy procesor i matryca 8M) znaczna poprawa jakości i funcjonalności (s3 miał mieć też (?) szybką funkcjonalność i cichutki zoom etc.) - czy raczej włąśnie kosmetyka. dzięki za szybkie odpowiedzi...
          Ostatnio edytowany przez Harry Brown; 10539.

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3608

A oglądałeś sample z tego aparatu? Bo wg mnie kiepskie są...
            Innymi słowy - wolałbym 300D z kitem. Zdjęcia będą lepsze, a i pieniądz przyjdzie zapłacić mniejszy.
            Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• Harry Brown
              • 2007
              • 4

Zamieszczone przez jotes25
              sample z tego aparatu kiepskie są...
              wolałbym 300D z kitem. Zdjęcia będą lepsze, a i pieniądz przyjdzie zapłacić mniejszy.
              OK. lepsze jest wrogiem dobrego. nie wiem o samplach z KTÓREGO aparatu (S3? S5?) mówisz - nie interesuje mnie porównanie z jakością zdjęć 300D (nie wątpię, że lustro tu błyszczeć będzie), lecz (bo 300D nie zrobię filmiku i nie mam 12x zoom-u) między tymi 2-ma kompaktami. istotne jest w mym pytaniu porównanie jakości S3 (na którego praktycznie jestem zdecydowany; b.t.w. chyba 50% ceny 300D) z S5. czy zanosi się na znaczącą poprawę - czy raczej nie. napalony, just, jestem - ale, z drugiej strony nie chcę ftopy...

Komentarz

• jotes25
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3608

Mówię o samplach z S5. Na poprzedniej stronie jeden z kolegów podał link do nich (w domenie .jp).
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                czy zanosi się na znaczącą poprawę - czy raczej nie.
                W tej kategorii sprzęt poprawia się raczej tylko "marketingowo" - znaczy więcej pikseli, większy zoom i w ogóle więcej "argumentów" na pudełku.
                Bierz S3, stracisz mniej zanim przekonasz się, że robienie filmików Cię nie kręci (może jednak kamera?), a na oglądanie zdjęć zrobionych zoomem 12x nie masz ochoty bo i tak niewiele widać...
                Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Harry Brown
                  • 2007
                  • 4

Dzięki JS-25...

chyba wezmę tą S3-ę. czy jest ktoś, kto by to odradzał (i radził czekać na S5)? niech zrobi to prędko lub zamilknie na zawsze...

Komentarz

• renes
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 510

Sam czekam od dłuższego czasu na kompaktowy aparat mając nadzieję, że wyjdzie w końcu Pro2. Tymczasem jest ten S5. Nie ma dwóch rzeczy na których mi najbardziej zależy - szerokiego kąta i RAW. Jest całe szczęście konwenter do niego (WC-DC58A), który z 36mm zrobi 27mm, więc nie jest tak źle i stopka na lampę. Jeżeli jeszcze matryca ma niewielkie szumy przy 800ISO (a wygląda na to, że szumy powinny być mniejsze niż w IS3), to całkiem ciekawy ten aparacik wychodzi i wszechsronny. Pozostaje jeszcze pytanie, czy wspomaganie lustawiania ostrości ampy np. EX430 będzie działało z aparatem, w Pro1 niestety z tej funkcji lampy nie można było skorzystać.

Z drugiej strony, może za kilka miesięcy pojawi się Pro2, kto wie...

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3608

Zamieszczone przez renes
                      Jeżeli jeszcze matryca ma niewielkie szumy przy 800ISO (a wygląda na to, że szumy powinny być mniejsze niż w IS3)
                      Od czego może mieć niewielkie szumy? Od tego, że jej dołożono ze 2 miliony pikseli przy tych samych rozmiarach? Co najwyżej algorytm odszumiający może być ulepszony (b. agresywny). Oglądałem sample na ISO 80 (!!!) i wg mnie one szumią już całkiem mocno.

Komentarz

• renes
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 510

Od "DIGIC III with advanced Noise Reduction".

Poczekajmy na dokładne testy.

Możesz załączyć link gdzie oglądałeś te sample przy 80 ISO?
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Jeśli miałeś na myśli te z podanej wcześniej strony to faktycznie jakość nie robią wrażenia....
                        Ostatnio edytowany przez renes; 8861. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• chrisowaty
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 72

Zamieszczone przez renes
                          Od "DIGIC III with advanced Noise Reduction".

Poczekajmy na dokładne testy.
                          Dokładnie tak. Nie wiem czemu ale spora liczba "fachowców" krytykuje sprzęt nie mając go nigdy w swoich rękach.

Pewnie że byłoby świetnie, gdyby aparat miał matrycę 10mln o wielkości pełnej klatki, zoom 12x albo więcej ze stabilizacją, jasne szkło, stopkę na lampę, rawy i kosztował 1200zł.

Dodanie stopki do serii S uważam za dobre posunięcie, ale czekam na nowego Gx może dodadzą dobry zoom i rawy

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez chrisowaty
                            czekam na nowego Gx może dodadzą dobry zoom i rawy
                            miałeś na myśli ODDADZĄ :-) i jeszcze powinni oddać obrotowy LCD.

i już sa innowacje na trzy kolejne modele:
                            - w G8 oddadzą jasny obiektyw,
                            - w G9 RAW
                            - w G10 obrotowy LDC
                            i może przy dobrych wiatrach w G11 pojawi się szeroki kąt... ale kto wie, czy nie zniknie stopka do lampy? i tak w koło...
                            chyba nie doczekamy się kompletnie wyposażonego kompakta

Kompakt, który bym kupił (krzyżówka G5/G7/Pro1):
                            http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?

Sensor 2/3" (ewentualnie 1/1,8")
                            Obiektyw eqv. 24-85 lub 28-105 f/2.0-3.0 (f/2,5-3,5)
                            obudowa G7 uzupełniona o obrotowy LCD 2,5"
                            wystarczy 6Mpix, RAW
                            zasilanie BP-511,
                            pamięć CF
                            cena do 2k (TIP)
                            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Ja myślę że raczej w kolejnych kompaktach będzie co raz więcej wodotrysków typu "face detect" itd. Raw-ów bym się nie spodziewał to raczej domena lustrzanek.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• tomigold

Witam. Jeżeli mogę się wtrącić i nie jest za późno.
                                Ja jakieś pół roku temu też napaliłem się jak cholera na S3.
                                No i wkońcu kupiłem wymarzony sprzęt. Zoom 12x, filmiki stereo. Poprostu cudo. Pozornie oczywiście.
                                Zoom x12 wykorzystałem może dwa razy.
                                Zdjęcia zamglone i nie ostre.
                                Makro sporadycznie. Chociaż zdjęcia łade.
                                Filmiki, owszem parę zrobiłem. Ale później to nie kręci. I łapiesz się na tym, że w ogole i ich nie oglądasz.
                                A w 90% zdjęć jakie robię, czyli plener, niedoświetlone pomieszcznie,
                                jakieś widoczki i budowle. Totalene rozczarownie.
                                Wcześniej miałem małego Kodaka CX3440 i robił zdjęcia ostrzejsze i ładniejsze.
                                Nie wiem. Nie jestem profesjonalistą. Może po prostu nie umiałem tym Canonem robić zdjęcia. Nie będę wspominał o ISO 400 i 800, z którego nie radzę korzystać. Stabilizacja fajna sprawa. Ale przy dużym zoomie i tak tylko statyw ratuje.
                                Właśnie sprzedałem cały zestaw i kupiłem EOSa 300D narazie z kitem.
                                Albo wszystko w jednym, albo jakość. Ja w końcu wybrałem jakość.
                                Chcę mieć przyjemność z oglądania swoich zdjęć a nie tylko je trzaskać.
                                To tyle z mojej strony.
                                Pozdrawiam.
                                Ostatnio edytowany przez Gość; 10633.

Komentarz

Pracuję...