X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacky_K
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 21

Ze ja o tym przeczytałem dopiero teraz :-(:-(:-(

Od kwietnia uwalony S1 IS leżał w szufladzie. Dzwoniłem i rozpytywałem się w serwisach o koszty to wołali od 400 wzwyż (do serwisu CANONA też dzwoniłem tam wołali jeszcze więcej).

2 tygodnie temu kupiłem sobie SX10 a S1 dałem do serwisu foto w Bydgoszczy. Stwierdzili uszkodzenie matrycy i określili koszt naprawy na 220 zł z tym ze zrobią najwcześniej na koniec stycznia.

Warto wyciągnąć od nich przed naprawą i odesłać do Warszawy? za wycenę chcą tylko 20 zł więc 200 zł bym zaoszczędził.
    S1 IS, 5DII + BG-E6, C24-105/4 L, C70-300/4-5.6 IS USM, C50/1.4, C28/1.8, Metz 58 AF1, LowePro Nova 190, LowePro FASTPACK 250

Komentarz

• zalev

S1 IS wrócił do mnie po miesiącu z nową matrycą. miałem skromną nadzieję, że odeślą któryś z nowszych zoomiaków... no, ale wszystkiego mieć nie można. A60 jeszcze trzymają, modlę się, żeby matryc nie mieli na podmiankę

@Jacky_K: oczywiście, że warto
      jestem w 99% pewien, że gdy zostawisz es-jedynkę u nich to sami podeślą na Żytnią, kasując twoje 200 zł prosto do kieszeni.
      a tak - masz wszystko całkowicie za darmo, nawet przesyłkę (o czym niektórzy nie wiedzą i ślą DHLem na swój koszt).

Komentarz

• jimmyrs
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 37

Canon PowerShot S1 IS - PROBLEM

Witam,
        Mam oto następujący dziwny problem.
        Otóż po około pół roku nieużywania tego aparatu (ponieważ mam inny) włączyłem i niestety na wyświetlaczu widzę ciemność, tzn ekranik mam czarny. Czasem migną jakieś paski, ale ogólnie nic nie widać. Po zrobieniu zdjęcia czy nagraniu filmu wszystko jest oczywiście czarne, dźwięk działa bez problemu.

Dziwne to wszystko, ponieważ aparat do tej pory chodził i był właściwie przechowywany....

Czy ktoś może miał podobne doświadczenia z tym modelem, co to może być i jaki może być orientacyjny koszt naprawy ? Gwarancji niestety już nie ma

Z góry dzięki za info...
        Pozdrawiam
        Rafał
        Pozdrawiam...
        Rafał
        Canon 40D, Canon 28-135 USM, Sigma 70-300 DL, 420EX, w trakcie doposażania....

Komentarz

• armageddon
          Bywalec
          • 2008
          • 128

najprawdopodobniej jest to awaria matrycy ccd i naprawa zostanie uznana nawet jesli aparat jest po gwarancji. kolega dostal S3 IS w ramach reklamacji
          Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW

Komentarz

• Slider
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1052

Zamieszczone przez armageddon
            najprawdopodobniej jest to awaria matrycy ccd i naprawa zostanie uznana nawet jesli aparat jest po gwarancji.
            Teoretyczie tak, bo większośc problemów tego apartu dotyczy matrycy, niemniej jest już wątek a tym forum o problemach z S1 IS

I nie wiem czy to problem z matrycą, czy wyświetlaczem choć i tak stawiałbym nna to pierwsze

kolega dostal S3 IS w ramach reklamacji
            Ale kolega wymieniał pewnie dość dawno. Ty pewnie dostaniesz SX10

Pozdrawiam

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez Slider
              Ale kolega wymieniał pewnie dość dawno. Ty pewnie dostaniesz SX10
              Zazwyczaj dają model do tyłu.
              the silence is deafening

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez Slider
                ... niemniej jest już wątek a tym forum o problemach z S1 IS
                a zatem połaczyłem.

a poza tym jest oficjalne stanowisko na stronie Canona:
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• jimmyrs
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 37

Zamieszczone przez armageddon
                  najprawdopodobniej jest to awaria matrycy ccd i naprawa zostanie uznana nawet jesli aparat jest po gwarancji. kolega dostal S3 IS w ramach reklamacji
                  No właśnie dziś zawiozłem na Żytnią, werdykt w poniedziałek...
                  Pozdrawiam...
                  Rafał

Komentarz

• Slider
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1052

Zamieszczone przez gietrzy
                    Zazwyczaj dają model do tyłu.
                    No tak zazwyczaj, ale zdarzała się wymiana na SX10, choćby tu:

więc może i tym razem tak będzie..

Komentarz

• winiarro
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 156

W Canonie A710 zdiagnozowałem awarię matrycy (prążki na zdjęciach i różową poświatę). Nie jest to z pewnością wina karty pamięci, bo sprawdzałem na drugiej. Aparat był sprowadzany z USA i w związku z tym mam wątpliwości czy podlega on darmowej wymianie matrycy. Wiem że taka sytuacja ma często miejsce w starszych modelach więc zdziwiło mnie to, że matryca w A710 wykazała podobne objawy po tak krótkim czasie.
                      R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
                      https://500px.com/pwiniars/galleries

Komentarz

• jimmyrs
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 37

Zamieszczone przez jimmyrs
                        No właśnie dziś zawiozłem na Żytnią, werdykt w poniedziałek...
                        No i jest werdykt - wada fabryczna, wymiana matrycy, czas oczekiwania ok 3 tyg
                        Pozdrawiam...
                        Rafał

Komentarz

• sosek
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 15

Witam!

U mnie również wystąpiła ta wada
                          Więc również odesłałem wczoraj na Żytnią.
                          Niestety aparat trochę przeszedł (spalona lampa 2x co wydaje mi się że również powinna być wymieniana :-P no ale raczej nie będzie (wątek poruszany bardzo często) obiektyw trochę rzęzi, martwe pixele na matrycy)

Prowdopodobnie go naprawią ale z nie działającą lampą to trochę ogranicza funkcjonalność aparatu (kupno używanej 80-100 pln :-( co chyba przy cenie całego aparatu jest lekką przesadą)

Pozdrawiam i mam nadzieję że może S5 aleeee ....
                          foto 450D+KIT 18-55IS + KIT 55-250 IS+ UV;
                          video Sony HDR-CX 130

Komentarz

• szach11
                            • 2009
                            • 10

Rozumiem ze masz canona s1........i jeszcze jest na gwarancji ??

Komentarz

• jimmyrs
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 37

Zamieszczone przez szach11
                              Rozumiem ze masz canona s1........i jeszcze jest na gwarancji ??
                              Jeśli awaria wynika z wady fabrycznej nie trzeba mieć ani dowodu zakupu ani też gwarancji...
                              Pozdrawiam...
                              Rafał

Komentarz

• szach11
                                • 2009
                                • 10

gorzej im udowodnic wade fabryczna :P

Komentarz

Pracuję...