X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zonk
    Bywalec
    • 2007
    • 203

A lepszy CMOS 1/2.3" =10mpix czy CCD1/1.7" =12,1mpix czy CCD1/1.7" =14,7mpix? Wydaje mi się, że dobrze że nie wsadzili tego CMOS`a do G10. Jak narazie trzeba czekać na testy, które pewnie sporo pokażą.
    Ostatnio edytowany przez zonk; 13514.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• Arek_Gd
      Bywalec
      • 2008
      • 249

Widzieliście gdzieś jakieś sample z G10?
      Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• zonk
        Bywalec
        • 2007
        • 203

Komentarz

• Robin76

Po G5 seria poszla w las...
          Dokładnie. Mam G5 i nie zamierzam jak na razie go zmieniać na wyższy model serii G bo nie ma po co.
          Ostatnio edytowany przez Gość; 17679.

Komentarz

• Slider
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1052

z tych sampli jak widać do G10 zamontowali "obiektyw miękkorysujący";-) myslałem, że po takiej rozdzielczości się mozna czegoś więcej spodziewać, a tu kicha. począwszy od portretów, (gdzie być może źle zostala ustawiona ostrość) aż po krajobrazy, gdzie liście na drzewach sa dziwnie poszarpane, więc może to troche wina kompersji JPEG'ow choc na miejscu Canona nie tłumaczyłbym się słabym oprogramowaniem. jedny plus (przynajmniej dla poczatkujących) to to, że dobrze radzi sobie z kolorami przy Auto WB. o reszcie ciężko coś powiedzieć, bo nie było specjalnie jak ocenić jakości obrazu od parametrów (przyslona ciągłe f/4-f/4,5) nawet nie odważyli się ustawić ISO wyższego niż 80, bo domyslam się, że byłaby rzeźnia:-)

Komentarz

• zonk
              Bywalec
              • 2007
              • 203

nawet nie odważyli się ustawić ISO wyższego niż 80, bo domyslam się, że byłaby rzeźnia
              Mam identyczne odczucie!! Wielkość matrycy jak w G9 a Mpix znacznie więcej! Dobrze, że chociaż obudowa jest metalowa to i jakieś studzenie matrycy jest.

Komentarz

• Slider
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1052

Zamieszczone przez zonk
                Wielkość matrycy jak w G9 a Mpix znacznie więcej!
                No właśnie.. wg porzadku Canona kazdy nowy model z serii powinien mieć o 2Mpix więcej od poprzednika. idac dalej tym tropem dojdziemy do absurdalnych wartości, ale zobaczymy co czas pokaże:wink:

Co do Twojego poprzedniego pytania:

Zamieszczone przez zonk
                A lepszy CMOS 1/2.3" =10mpix czy CCD1/1.7" =12,1mpix czy CCD1/1.7" =14,7mpix?
                Trudne pytanie, nie ma porównania, bo chyba nikt jeszcze nie robił matryc do kompaktów w technologii CMOS (sony robil tylko Super HAD CCD, a Fujifilm Super CCD HR) oprócz Sigmy ze swoją CMOS Faveon i jednego modelu Casio EX-F1. Ale to i tak nie te rozdzielczości. jedyne co wiem, to to, że drugi wariant jest zdecydowanie lepszy od trzeciego:-)

Komentarz

• _igi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2035

Ciekawi mnie tylko, kiedy do tego kompakcika wpakują APS-C. W końcu się da, Sigma już to zrobiła. Wtedy można się już pobawić w kompakty
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez zonk
                  Mam identyczne odczucie!! Wielkość matrycy jak w G9 a Mpix znacznie więcej! Dobrze, że chociaż obudowa jest metalowa to i jakieś studzenie matrycy jest.
                  Tak, zwłaszcza w upalny, letni dzień :-)
                  Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
                  5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Slider
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1052

Zamieszczone przez _igi
                    Ciekawi mnie tylko, kiedy do tego kompakcika wpakują APS-C. W końcu się da, Sigma już to zrobiła. Wtedy można się już pobawić w kompakty
                    Słuszna uwaga. Sigma to jedna marka a Sony druga (bodajże w modelu R1) Przy czym zauważ, że często się mówi, że jesli wpakuje się taką matrycę do aparatu to straci on na kompaktowości, coś w tym jest; Sigma co prawda jest stosunkowo niewielka, ale ma obiektyw staloogniskowy, natomiast Sony mający Zoom i APS-C jest już słusznych rozmiarów:wink: Ale którego uzytkownika superzoomów na litość boską obchodza rozmiary?! my chcemy pełną klatke!:-)

Komentarz

• easyrider
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 94

Zamieszczone przez Slider
                      często się mówi, że jesli wpakuje się taką matrycę do aparatu to straci on na kompaktowości, coś w tym jest; Sigma co prawda jest stosunkowo niewielka, ale ma obiektyw staloogniskowy, natomiast Sony mający Zoom i APS-C jest już słusznych rozmiarów
                      Ale to bzdura jakaś... przecież w epoce "przedcyfrowej" były aparaty kompaktowe, niektóre całkiem małych rozmiarów.
                      Sam miałem jakiegoś Powershota z zomem 35-145mm - i był on jak najbardziej pełnoklatkowym FF, a gabarytami nie przekraczał obecnych Gx.
                      A w środku mieścił się film w kasecie, i ten sam film zwinięty obok kasety, i silnik do jego przewijania, i wiele innych mechanizmów niepotrzebnych w cyfrówkach...

Z technicznego punktu widzenia da się zrobić np. Gxx z matrycą FF... i zapewne się pojawi, jak już rynek nasyci się matrycami "mikro"

Komentarz

• Slider
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1052

Zamieszczone przez easyrider
                        Z technicznego punktu widzenia da się zrobić np. Gxx z matrycą FF... i zapewne się pojawi, jak już rynek nasyci się matrycami "mikro"
                        Pewnie i masz rację, ale w sumie widząc obecny rynek kompaktów i "świadomość" targetów, czemu nadal robi sie matryce "mikro"? Czyżby jedynie koszty progukcji FF i (od biedy) APS-C?

Komentarz

• MFor
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 15

Witam Serdecznie.

Postanowiłem nieco odświeżyć temat.

Krótkie porównanie G10 do Panasonic-a LX3... http://www.60hzproductions.com/index...id=69&Itemid=1

A także ciekawe "First Impressions By Edward Taylor"... http://theonlinephotographer.typepad...g10-revie.html

"Review photographyblog.com"...
                          Expert reviews of all the latest cameras, lenses, smartphones and accessories, since 2003.

Dzisiaj dotarł do mnie G10, kilka godzin porównuję go do G9 i jakoś nie jestem teraz pewien, czy zmiana była/jest mi faktycznie potrzebna, ale to się jeszcze okaże w najbliższym czasie.
                          Ostatnio edytowany przez MFor; 16814.

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

the silence is deafening

Komentarz

• Piotr_0602
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1075

zamiast G10 lepszy Panasonic G1

G10 bije on na wszystkich frontach.
                              Rozmiary niewiele większe, cena niedramatycznie większa (a spadnie).

Odchylany LCD - jest, duży i świetniej jakości.
                              AF - szybki jak w budżetowych lustrzankach.
                              Wizjer optyczny - brak, ale jest rewolucyjny EVF (rozdzielczość, odświeżanie) rozmiarów wizjera z 5D.
                              Matryca - wielokrotnie większa od matrycy G10.
                              Obiektyw - wymienna optyka. Jest standardowy zoom, długie (ekw. 400mm) tele, będzie ultraszeroki kąt (zoom), jasna stałka...

To teraz będzie najlepszy kompakt.
                              A Olek zapowiedział na Photokinie (na razie mock-up) sporo mniejszy kompakt z taką samą matrycą i wymienną optyką.

Panas robi też ciekawy LX3.

Komentarz

• gietrzy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 5727

Zamieszczone przez Piotr_0602
                                Panas robi też ciekawy LX3.
                                Tak, dla przypomnienia:

Powershot G2: 34-102mm f/2.0-f/2.5.

Więc ani LX-3 ani G10 imho nie są ciekawe.
                                Jedyny słuszny wybór (obecnie) to evil Panasonika.
                                the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...