X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Zamieszczone przez Slider
    nie podniecaj się tak:wink: Do tego Twojego D2X mu jeszcze sporo brakuje..
    Szczeolnie to widać na tle wokół Washingtona; ładne kolorki Choć tu widać, że D2X tez zaniemógł i też sa paski mydlane, bo chyba w oryginale tego nie ma.. nie przypominam sobie
    Chcialem cos walnąć o rogach kadru, ale byłaby to glupota, bo to w koncu crop 100%:grin: (chyba, że banknot znajdował się w rogu, ale teraz Ci nie powiem w ktorym, bo i tak D2X we wszystkich miejscach wypada lepiej.)
    Oczywiście nie jest tak źle jak na kompakta, choć nie mogło byc tak tragicznie, żeby po sfotografowaniu 1$ wyszlo nagle 1€..:grin:
    Acha - jeszcze jedno - zdjęcie z D2Xa jest na górze, a z G10 na dole . Wokół Washingtona po prostu wyszła zwykła mora, tam jest taki regularny, bardzo kontrastowy wzór.

Oczywiście matrycka wielkości wrzoda na d... i maleńki zumek mają swoje ograniczenia (kontrast nie powala), ale ogólnie jest całkie nieźle, a pod względem tylko samej rozdzielczość G10 ewidetnie jest nieco lepsze od 12MP DSLR. DR mimo wściekle małych fotoceli też jest całkiem niezła, choć oczywiście w cieniach mocno ograniczona szumem.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• czornyj
      Zasłużeni
      • 2006
      • 2626

Dziś przyglądnąłem się zabaweczce nieco dokładniej.

Optymalne rezultaty uzyskuje się na pełnej dziurze, z zastosowaniem techniki ETTR. Jak należało się spodziewać, bolączką tego aparatu jest dyfrakcja i szum w cieniach. Na szczęście obiektyw sprawuje się nienajgorzej, a histogram na żywo i łatwo dostępne pokrętło korekcji pozwala sprawnie optymalizować parametry ekspozycji.
      Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Zamieszczone przez czornyj
        Optymalne rezultaty uzyskuje się na pełnej dziurze. Jak należało się spodziewać, bolączką tego aparatu jest dyfrakcja
        Mógłbyś zapodać przykłady. Janko pisał o f/4.5, co prawda w G9.
        Ja wciąż czekam aż dyszka zawita do "mojego sklepu".
        the silence is deafening

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

G9 to jednak trochę mniejszy paker. W G10 ewidentnie najlepiej jest na pełnej dziurze:

Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

G9 to jednak trochę mniejszy paker. W G10 ewidentnie najlepiej jest na pełnej dziurze:
            Dzięki.
            the silence is deafening

Komentarz

• Slider
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1052

W G10 ewidentnie najlepiej jest na pełnej dziurze:
              Bez jaj! Nic nie kombinowałeś z tą ostrością?
              O ile zachowanie aparatu na pelnym otworze i rozbieżnośc (bądź, co bądź ogromna) w orstości w zależności od przysłony jest dośc zaskakujacy, tak też zastanawiam sie, dlaczego wogole są dostepne inne przysłony od minimalnej*. żeby manualni mieli sie czym pobawić?:-)

*Nie pytajcie mnie dlaczego niektóre szkła w lustrzankach przymykają się do f/32, skoro mniej więcej od f/11 mamy granicę dyfrakcyjną:-)

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

No ale czasem potrzeba większej GO więc jednak dobrze, że jest 8).
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Zamieszczone przez Slider
                  Bez jaj! Nic nie kombinowałeś z tą ostrością?
                  O ile zachowanie aparatu na pelnym otworze i rozbieżnośc (bądź, co bądź ogromna) w orstości w zależności od przysłony jest dośc zaskakujacy, tak też zastanawiam sie, dlaczego wogole są dostepne inne przysłony od minimalnej*. żeby manualni mieli sie czym pobawić?:-)

*Nie pytajcie mnie dlaczego niektóre szkła w lustrzankach przymykają się do f/32, skoro mniej więcej od f/11 mamy granicę dyfrakcyjną:-)
                  W przypadku tak upakowanej matrycy jak w G10 dyfrakcja ogranicza uzyskiwany rezultat praktycznie w całym zakresie, nawet na f/2.8. Dla światła żółtozielonego (o długości fali 0.000555mm) i kryterium MTF 50% przy przysłonie f/2.8 uzyskujemy maksymalną rozdzielczość 247 lp/mm, natomiast matryca G10 ma rozdzielczość 290 lp/mm. To, co obserwujemy po domykaniu przysłony to nic innego, jak dalsza degradacja kontrastu spowodowana dyfrakcją.

Właśnie z uwagi na to producenci głupieloków nie dają już OLPF - bo kontrast tak czy owak przycinany jest dyfrakcją i mora nam specjalnie nie grozi.

Oczywiście - rozdzielczość tego aparaciku jest naprawdę dupna, dlatego też odchodzi tu takie krojenie fotonów na czworo. W zwykłych zastosowaniach nawet jeśli przysłonę całkowicie przymkniemy, to na zwykłej odbitce i tak różnicy nie będzie, a czasem niestety przymknąć trzeba - bo chcemy większą GO, bo jest za jasno itd.
                  A f/32 (i więcej) jest zwykle na makroobiektywach, gdzie brak GO stanowi znacznie większy problem niż dyfrakcja.
                  Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• mamona

dpreview.com w koncu splodzilo test G10 http://www.dpreview.com/reviews/canong10/

Komentarz

• lux
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 271

jak miałby odchylany ekran to byłby dla mnie ideałem aparatu. Tymczasem cykam S60 i czekam aż G10 będzie po 499 zł
                      =============
                      www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

• Piotr_0602
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1075

Na dpreview zjechali G10:

Co prawda chwalą za budowę, ect., ale najważniejsze cechy aparatu w tym modelu słabe. Przegieli z megapixelami, obiektyw ciemny... Nawet w recenzji G10 chwalą Panasonica LX3 jako lepszy i mniejszy kompakt.

Może w G11 Canon się opamięta.

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez Piotr_0602
                          Na dpreview zjechali G10
                          Już kiedyś pisałem: człowiek bardzo dobrze poinformowany, twierdził na dpreview, że Canon "zablokował" dpreview (premiera 1D3) ponieważ - według Canona - Phil Wszechmogący nadużył zaufania firmy i puszczał bąki przed premierą.
                          Naturalną koleją rzeczy jest więc fotorelacja z Photokiny wykonana przy pomocy Nikona D90 przez załogę dpreview.

Nawet w recenzji G10 chwalą Panasonica LX3 jako lepszy i mniejszy kompakt.
                          Pomijając shutter lag tak właśnie jest.

Może w G11 Canon się opamięta.
                          Tylko wtedy jeśli G10 nie będzie się sprzedawał, ale czytając canon talk na dpreview śmiem twierdzić, że nic się nie zmieni... niestety.
                          the silence is deafening

Komentarz

• mamona

Czytajac canon talk odnosnie wspomnianej recenzji trudno znalezc kogokolwiek, kto zgadzalby sie z tym co napisali. Zawrzalo

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Nie no po tym co pokazał Czornyj to da się nim robić zdjęcia . Więc spuśćmy zasłonę miłosierdzia na dpreview i ich testy.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• renes
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 510

G9, G10, G11, G12... Seria G dla mnie skończyła się na G6, dalej jest gorzej.

I oto własnie chodzi księgowym z Canona. Tak sądzę. Nie zrobią też Pro2 bo zagrażałaby najniższym (lecz droższym) lustrzankom, choć tyle osób kiedyś jej wyczekiwało. I nic na to nie wskazuje, że kiedykolwiek się pojawi. Tak jak Contax G3 w wersji cyfrowej. Tu bardzo długo słychać było westchnienia. Canon niestety od kilku lat jest marką wielkiego niedosytu gdy wypuszcza nowy aparat. G11 też zostawi duży niedosyt.

Komentarz

Pracuję...