Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam wszystkich ,
serhij - odpowiadajac na pytanie , zgadzam się - nie mam G11 ani poprzedników dlatego choć "ostrze sobie zęby" na niego odkąd pojawiła się zajawka na canonrumors jako uzupełnienie do lustra, gdyż uważam serie G za dobrą , i nie zmieni tego kosmetyka albo marketing canonowski , wersji G11, (którego notebene nie ma...)
"Cały" dysk mam zapełniony , fotkami z G5 , G6, G10 przy podobnych ustawieniach, opiniami kolegów którzy mają, dodatkowo czarę gorzyczy przelał kolega zawodowy fot. z Niemiec, który własnie kupił G11 do po awarii G5 i powiedział , że przepłacone i od tego sa krytyczne fora aby zbierać opinie z lewa i prawa )(
stad nie neguję jak ktoś ma już , albo chce kupić ok. ale dla mnie za mały skok (!)
technologiczny pomiedzy ostatnimi wersjami aby wydać tyle kasy i jestem pewien że canona stać, na więcej .
Kto wie może w nowej G12 będzie touch-screen jak patentuje Canon dla lustrzanek, mniej przycisków, szczelniejsza, psuzka , skupią się
ktoś coś słyszał o tym ?
Pozdrowienia
Zapomnij o takim aparacie. Zapomnij o nieprawdopodobnym skoku technologicznym pomiedzy wersjami. Ani w dSLR ani w kompaktach zaden producent nie pozwala sobie na takie numery, chyba, ze konkurencja wymusi gwaltowne dzialania.
Super kompakt nigdy nie powstanie, bo jesli jakoscia dzialania i zdjec zblizylby sie zbytnio do lustrzanek zaczalby kanibalizowac rynek innym produktom. Kto kupilby np. 1000D albo 500D, gdyby G11 mialo super uszczelnienia, ultra jakosc itd. Stad moja dosc krytyczna ocena - G7 byl ladny, ale niedopracowany (brak RAW to byl skandal). G9 tylko usunal najwieksze niedoroby/pomylki marketingowe. G10 poszedl w kierunku narzuconym przez rynek (duuuzo megapixeli itp.) a G11 to pierwszy od dawna ruch w dobrym kierunku - obracany wyswietlacz, mniej megapixeli, sensowna (jak na kompakt bardzo dobra) jakosc zdjec przy ISO800. Kupilem i naprawde nie zaluje. G7 pozbylem sie po 3 miesiacach uzywania, G11 zostanie ze mna conajmniej tak samo dlugo jak Pro1. Naprawde dobry sprzet, gdy nie mamy ochoty/mozliwosci taszczenia dSLR z torba pelna sloikow.
Nie powiem , to ciekawe argumenty warte rozważenia, pożyjemy zobaczymy , na razie czekam jeszcze new " PRO 2 " zobaczymy co tu się zmieni , może puszczą już na CeBita ( ?)
Póki co , sił mi na razie wystarczy aby cieszyć się możliwościami "słoików" jak to nazwałeś
Małem też takiego małego "Kazia" - Casio Exilim Z77. Nie byłem jednak zadowolony ani z obsługi ani z jakości zdjęć. Pozbyłem się go więc.
Chciałbym Wam powiedzieć, że mając wypomnianego już EOS 50 D i tego nowiutkiego PowerShota G11 wykonałem oczywiście sporo zdjęć, by porównać te dwa urządzonka. No i? - No i nic! W normalnych warunkach - pod dostatkiem światła nie widać większych różnic. Dopiero, gdy się niezwykle mocno powiększa - można odkryć, które zdjęcie którym aparatem zrobione. Ale G11 ma pewne zalety, nawet w porównaniu z takim, w sumie niezłym zestawem jak mój EOS. Niezła głębia ostrości w połączeniu ze stabilizatorem obrazu sprawiają, że łatwiej czasem uchwycić "na gorąco" jakiś obiekt w ruchu.
Jakość zdjęć jest naprawdę niezwykle zadowalająca. Ale to nie wszystko.
Ważna jest wygoda obsługi. Guziki i pokrętła są takie, jak być powinny. Choć - będąc dokładnym - muszę wspomnieć, że to obrotowe kółko na prawo od ekranu jest nieco "tanie". Plastikowe w wykonaniu i w dotyku.
Cała reszta jest jednak nienaganna.
Chciałbym pochwalić Canona za fajne, wyraźne menu.
Jak już wspomniałem - miałem Casio Exilima. Potrzebowałem okulary, by sprawdzić ustawienia i je odpowiednio zmienić.
Gdy w G11 chcę np. zmienić tryb pracy lampy błyskowej - pojawia się spooora ikona na środku ekranu i widzę, co jest. Po chwili ikonka ta zmiejsza się i odpływa w pobliże krawędzi ekranu. Lupa pozwalająca ocenić, czy ostrość jest należyta też jest przydatna. Czasem nieco przeszkadza przy kompozycji obrazu ale można ją wyłączyć. Pokrętła są podświetlone, mają przyjemny "klik". W sumie jestem niezwykle zadowolony z tego zakupu i przyznam, że czasem zostawiam EOS 50 D w domu a zabieram G11 bo lżejszy a w sporej ilości przypadków - NIE gorszy.
MINUSY
[...]
– brak możliwości włączenia funkcji „sekwencji zdjęć ze zmienną ostrością” w trybie innym niż „manualne ustawienie ostrości”. Często wykonuję zdjęcia makro bez statywu w trybie „programowej automatyki ekspozycji” i bardzo by mnie ucieszyła możliwość wykonania serii 3 zdjęć z różną ogniskową
– denerwująca, silnie świecąca lampka wspomagania AF (irytuje zwłaszcza podczas robienia zdjęć samowyzwalaczem, kiedy niemiłosiernie mruga po oczach osób czekających na zdjęcie)
– relatywnie wysoka cena np. w porównaniu do niektórych lustrzanek
po kilku tygodniach użytkowania dodam jeszcze dwa minusy:
- brak ikony, która informuje o stabilizacji obrazu. Ikona ta pojawia się na chwilę po włączeniu aparatu, jednak zaraz potem znika. Robię sporo zdjęć ze statywem i nigdy nie pamiętam o tym, żeby wyłączyć stabilizację. Dziwne to bo np. w Canonie PowerShot A1100 IS taka ikonka jest
- drugi minus wiąże się z pierwszym. Jest to brak możliwości przypisania funkcji stabilizacji obrazu do klawisza skrótu. Pewnym rozwiązaniem jest przypisanie tej funkcji do tzw. Mojego Menu, jednak zawsze to o jedno kliknięcie więcej.
Kilka tygodni temu kupiłem G11. Chciałem jeszcze przed urlopem pobawić się, nauczyć.
Teraz - po powrocie z fajnego wyjazdu na Cypr - chciałbym się podzielić z Wami kilkoma spostrzeżeniami.
1. Zrobiłem kilka zdjęć tych samych motywów (plaża, widoki z balkonu) Canonem EOS 50 D z obiektywem 24-70 2.8 L, czyli w sumie niezłym zestawem oraz tym nowym G11. Przy przeglądaniu zdjęć w domu, na dosyć dużym monitorze - NIE widać różnicy między zdjęciami. Dopiero po spooorym powiększeniu widać, że bardzo odległa palma na zdjęciu EOS ma jeszcze rozpoznawalne liście a w G11 - jest to już nieco nieostra, zielona plama. Jest to wynikiem różnicy 15 megapiksli do 10 Mega.
2. Bawiłem się fotografowaniem wewnątrz tamtejszych kościołów. Zdjęcia wychodzą bardzo dobrze. BEZ lampy! Wystarczy oprzeć aparat o ławkę i zrobić kilka zdjęć polichromii. Stabilizator obrazu pracuje bardzo wydajnie.
Używałem przeważnie ISO 100.
3. Robiłem zdjęcia rozległych katakomb pod ziemią, grobów, grot. Przy większych rozmiarach tych pomieszczeń - wbudowana lampka błyskowa była nieco słaba przy ISO 100. Wystarczyło jednak przekręcić pokrętło na ISO 400 i już było dobrze. W jednym wypadku zmieniłem ustawienie lampy z 0 na +1 EV i dała więcej światła. Oglądane na ekranie - zdjęcia są niezłe, nie widać szumów.
4. Zrobiłem również kilka zdjęć ryb przez szybę w akwarium. Bez lampy. Wyszły ostro i ładnie. Na dwóch - ryby była za szybka i się nieco rozmyła. Tam jednak, gdy zatrzymała się przed (przytkniętym do szyby) obiektywem - wyszło wszysko dobrze.
Tak więc - jest ten aparat niezłą alternatywą dla ważącego 2 kilogramy EOS 50 D ze sporym obiektywem. Do średnich powiększeń - nie widać różnic.
Robi solidne, dobre zdjęcia i jest niezwykle przyjemny w użyciu.
1. Zrobiłem kilka zdjęć tych samych motywów (plaża, widoki z balkonu) Canonem EOS 50 D z obiektywem 24-70 2.8 L, czyli w sumie niezłym zestawem oraz tym nowym G11.
[...]
Tak więc - jest ten aparat niezłą alternatywą dla ważącego 2 kilogramy EOS 50 D ze sporym obiektywem. Do średnich powiększeń - nie widać różnic.
Robi solidne, dobre zdjęcia i jest niezwykle przyjemny w użyciu.
No miło mi (nam?) to słyszeć, a jakbyś znalazł chwilę czasu i poparł to co mówisz samplami to było by naprawdę super - z góry dzięki. Ciągle się waham nad wymianą mojego G7 na właśnie G11, głownie dla szerszego kąta i lepszego wyższego iso (z drugiej strony ten Panasonic GF-1 też fajny się wydaje), liczę na to, że zdjęcia z życia (podróży) a nie kartek i butelek mnie w końcu przekonają :grin:
Chętnie się podzielę plonami urlopowymi.
W najbliższy weekend wstawię kilka zdjęć do Fotosika i do naszego forum.
Mają to być na przykład dwie pary: EOS i G11 z podobnym motywem czy jedynie kilka fajnych fotek G11, w grobowcach, kościele i w plenerze?
Czyli - w nieco trudniejszych warunkach i jedno w normalnych, dziennych?
Chętnie się podzielę plonami urlopowymi.
W najbliższy weekend wstawię kilka zdjęć do Fotosika i do naszego forum.
Mają to być na przykład dwie pary: EOS i G11 z podobnym motywem czy jedynie kilka fajnych fotek G11, w grobowcach, kościele i w plenerze?
Czyli - w nieco trudniejszych warunkach i jedno w normalnych, dziennych?
Markeos
Powiem tak: im więcej tym oczywiście lepiej Mnie interesuje szczególnie wyższe iso (ale nie tylko! niskie też mile widziane), zachowanie w krajobrazie na 28mm, ale też zestawienie z Twoją lustrzanką z eLką Sam analizując zdjęcia 30D + T 17-50 z G7, dochodzę do wniosku, że może nie warto targać czasem tego zestawu, bo przy np 900x600 obrazy są porównywalne (zdjęcia na dworze, dobre oświetlenie, duża głębia ostrości - żeby nie było...) Brakuje mi jednak tych kilku stopni na krótkim końcu, a może i odchylany ekranik w makro znalazł zastosowanie. Dzięki i czekam na wiadomości o zdjęciach!
przy np 900x600 obrazy są porównywalne (zdjęcia na dworze, dobre oświetlenie, duża głębia ostrości - żeby nie było...)
Sorry, ale przy tak nikłej rozdzielczości, dobrym świetle i dużej głębii to chyba każdy aparat wypadnie tak samo... być może nawet co lepsze komórki...
Komentarz