X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RedWine
    Coś już napisał
    • 2008
    • 95

Witam wszystkich ,
    serhij - odpowiadajac na pytanie , zgadzam się - nie mam G11 ani poprzedników dlatego choć "ostrze sobie zęby" na niego odkąd pojawiła się zajawka na canonrumors jako uzupełnienie do lustra, gdyż uważam serie G za dobrą , i nie zmieni tego kosmetyka albo marketing canonowski , wersji G11, (którego notebene nie ma...)

"Cały" dysk mam zapełniony , fotkami z G5 , G6, G10 przy podobnych ustawieniach, opiniami kolegów którzy mają, dodatkowo czarę gorzyczy przelał kolega zawodowy fot. z Niemiec, który własnie kupił G11 do po awarii G5 i powiedział , że przepłacone i od tego sa krytyczne fora aby zbierać opinie z lewa i prawa )(

stad nie neguję jak ktoś ma już , albo chce kupić ok. ale dla mnie za mały skok (!)
    technologiczny pomiedzy ostatnimi wersjami aby wydać tyle kasy i jestem pewien że canona stać, na więcej .

Kto wie może w nowej G12 będzie touch-screen jak patentuje Canon dla lustrzanek, mniej przycisków, szczelniejsza, psuzka , skupią się

ktoś coś słyszał o tym ?

Pozdrowienia

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Komentarz

• serhij
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 24

Zapomnij o takim aparacie. Zapomnij o nieprawdopodobnym skoku technologicznym pomiedzy wersjami. Ani w dSLR ani w kompaktach zaden producent nie pozwala sobie na takie numery, chyba, ze konkurencja wymusi gwaltowne dzialania.
      Super kompakt nigdy nie powstanie, bo jesli jakoscia dzialania i zdjec zblizylby sie zbytnio do lustrzanek zaczalby kanibalizowac rynek innym produktom. Kto kupilby np. 1000D albo 500D, gdyby G11 mialo super uszczelnienia, ultra jakosc itd. Stad moja dosc krytyczna ocena - G7 byl ladny, ale niedopracowany (brak RAW to byl skandal). G9 tylko usunal najwieksze niedoroby/pomylki marketingowe. G10 poszedl w kierunku narzuconym przez rynek (duuuzo megapixeli itp.) a G11 to pierwszy od dawna ruch w dobrym kierunku - obracany wyswietlacz, mniej megapixeli, sensowna (jak na kompakt bardzo dobra) jakosc zdjec przy ISO800. Kupilem i naprawde nie zaluje. G7 pozbylem sie po 3 miesiacach uzywania, G11 zostanie ze mna conajmniej tak samo dlugo jak Pro1. Naprawde dobry sprzet, gdy nie mamy ochoty/mozliwosci taszczenia dSLR z torba pelna sloikow.
      pozdrowienia,
      serhij

Komentarz

• christof
        Bywalec
        • 2007
        • 203

A wrzucisz tutaj coś ze wspomnianej przeze mnie kontrastowej sceny i też coś z ISO800? Dzięki!
        plfoto|Makro na c-b |Krajobrazy na c-b

Komentarz

• RedWine
          Coś już napisał
          • 2008
          • 95

Nie powiem , to ciekawe argumenty warte rozważenia, pożyjemy zobaczymy , na razie czekam jeszcze new " PRO 2 " zobaczymy co tu się zmieni , może puszczą już na CeBita ( ?)

Póki co , sił mi na razie wystarczy aby cieszyć się możliwościami "słoików" jak to nazwałeś

RedWine and D'SLR
          CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Komentarz

• Markeos

PowerShot G11 - kilka uwag użytkownika

Witajcie!

Jakiś czas temu kupiłem PowerShot G11.
            Mam Canon EOS 50 D z obiektywem 24-70 2.8 L USM. Kto ma - ten wie, że to niezłe ale dosyć ciężkie szkiełko.

Małem też takiego małego "Kazia" - Casio Exilim Z77. Nie byłem jednak zadowolony ani z obsługi ani z jakości zdjęć. Pozbyłem się go więc.

Chciałbym Wam powiedzieć, że mając wypomnianego już EOS 50 D i tego nowiutkiego PowerShota G11 wykonałem oczywiście sporo zdjęć, by porównać te dwa urządzonka. No i? - No i nic! W normalnych warunkach - pod dostatkiem światła nie widać większych różnic. Dopiero, gdy się niezwykle mocno powiększa - można odkryć, które zdjęcie którym aparatem zrobione. Ale G11 ma pewne zalety, nawet w porównaniu z takim, w sumie niezłym zestawem jak mój EOS. Niezła głębia ostrości w połączeniu ze stabilizatorem obrazu sprawiają, że łatwiej czasem uchwycić "na gorąco" jakiś obiekt w ruchu.

Jakość zdjęć jest naprawdę niezwykle zadowalająca. Ale to nie wszystko.
            Ważna jest wygoda obsługi. Guziki i pokrętła są takie, jak być powinny. Choć - będąc dokładnym - muszę wspomnieć, że to obrotowe kółko na prawo od ekranu jest nieco "tanie". Plastikowe w wykonaniu i w dotyku.
            Cała reszta jest jednak nienaganna.

Chciałbym pochwalić Canona za fajne, wyraźne menu.
            Jak już wspomniałem - miałem Casio Exilima. Potrzebowałem okulary, by sprawdzić ustawienia i je odpowiednio zmienić.

Gdy w G11 chcę np. zmienić tryb pracy lampy błyskowej - pojawia się spooora ikona na środku ekranu i widzę, co jest. Po chwili ikonka ta zmiejsza się i odpływa w pobliże krawędzi ekranu. Lupa pozwalająca ocenić, czy ostrość jest należyta też jest przydatna. Czasem nieco przeszkadza przy kompozycji obrazu ale można ją wyłączyć. Pokrętła są podświetlone, mają przyjemny "klik". W sumie jestem niezwykle zadowolony z tego zakupu i przyznam, że czasem zostawiam EOS 50 D w domu a zabieram G11 bo lżejszy a w sporej ilości przypadków - NIE gorszy.

Wasz

Markeos

Komentarz

• Allora

jeszcze dwa minusy

Zamieszczone przez Allora
              MINUSY
              [...]
              – brak możliwości włączenia funkcji „sekwencji zdjęć ze zmienną ostrością” w trybie innym niż „manualne ustawienie ostrości”. Często wykonuję zdjęcia makro bez statywu w trybie „programowej automatyki ekspozycji” i bardzo by mnie ucieszyła możliwość wykonania serii 3 zdjęć z różną ogniskową
              – denerwująca, silnie świecąca lampka wspomagania AF (irytuje zwłaszcza podczas robienia zdjęć samowyzwalaczem, kiedy niemiłosiernie mruga po oczach osób czekających na zdjęcie)
              – relatywnie wysoka cena np. w porównaniu do niektórych lustrzanek
              po kilku tygodniach użytkowania dodam jeszcze dwa minusy:
              - brak ikony, która informuje o stabilizacji obrazu. Ikona ta pojawia się na chwilę po włączeniu aparatu, jednak zaraz potem znika. Robię sporo zdjęć ze statywem i nigdy nie pamiętam o tym, żeby wyłączyć stabilizację. Dziwne to bo np. w Canonie PowerShot A1100 IS taka ikonka jest
              - drugi minus wiąże się z pierwszym. Jest to brak możliwości przypisania funkcji stabilizacji obrazu do klawisza skrótu. Pewnym rozwiązaniem jest przypisanie tej funkcji do tzw. Mojego Menu, jednak zawsze to o jedno kliknięcie więcej.

Komentarz

• darqi

Super macro ?

Czy może mi ktośz uzytkowników napisac czy G11 posiada funkcję super macro - tak jak jest to w przypadku SX1?

Komentarz

• Allora

Zamieszczone przez darqi
                  Czy może mi ktośz uzytkowników napisac czy G11 posiada funkcję super macro - tak jak jest to w przypadku SX1?
                  nie ma. Ostrzy makro od około 1 cm

Komentarz

• Kristof
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 48

Zamieszczone przez pro_fill
                    analizując specyfikację G11 do G10:
                    - szybsza migawka [+]
                    - większe ISO [+]
                    - mniejsza ilość pikseli [-]
                    - mniejszy wyświetlacz [-]
                    - wyświetlacz obrotowy [+]
                    - większy zasięg wbudowanej lampy [+]
                    Kod:
                    http://www.fotopolis.pl/spec.php?listkat=2&lista[]=1103&lista[]=1193
                    czy te zmiany są warte tej ceny?

zmniejszenie ilości pikseli przy niezmienionej fizycznie wielkości matrycy to wg mnie wyraźny + !!!!!!!

poczytaj trochę o zależności ilość pikseliVSwielkość fizyczna matrycy...
                    sigpic

Komentarz

• Markeos

PowerShot G11 i EOS 50D

Witajcie!

Kilka tygodni temu kupiłem G11. Chciałem jeszcze przed urlopem pobawić się, nauczyć.
                      Teraz - po powrocie z fajnego wyjazdu na Cypr - chciałbym się podzielić z Wami kilkoma spostrzeżeniami.

1. Zrobiłem kilka zdjęć tych samych motywów (plaża, widoki z balkonu) Canonem EOS 50 D z obiektywem 24-70 2.8 L, czyli w sumie niezłym zestawem oraz tym nowym G11. Przy przeglądaniu zdjęć w domu, na dosyć dużym monitorze - NIE widać różnicy między zdjęciami. Dopiero po spooorym powiększeniu widać, że bardzo odległa palma na zdjęciu EOS ma jeszcze rozpoznawalne liście a w G11 - jest to już nieco nieostra, zielona plama. Jest to wynikiem różnicy 15 megapiksli do 10 Mega.

2. Bawiłem się fotografowaniem wewnątrz tamtejszych kościołów. Zdjęcia wychodzą bardzo dobrze. BEZ lampy! Wystarczy oprzeć aparat o ławkę i zrobić kilka zdjęć polichromii. Stabilizator obrazu pracuje bardzo wydajnie.
                      Używałem przeważnie ISO 100.

3. Robiłem zdjęcia rozległych katakomb pod ziemią, grobów, grot. Przy większych rozmiarach tych pomieszczeń - wbudowana lampka błyskowa była nieco słaba przy ISO 100. Wystarczyło jednak przekręcić pokrętło na ISO 400 i już było dobrze. W jednym wypadku zmieniłem ustawienie lampy z 0 na +1 EV i dała więcej światła. Oglądane na ekranie - zdjęcia są niezłe, nie widać szumów.

4. Zrobiłem również kilka zdjęć ryb przez szybę w akwarium. Bez lampy. Wyszły ostro i ładnie. Na dwóch - ryby była za szybka i się nieco rozmyła. Tam jednak, gdy zatrzymała się przed (przytkniętym do szyby) obiektywem - wyszło wszysko dobrze.

Tak więc - jest ten aparat niezłą alternatywą dla ważącego 2 kilogramy EOS 50 D ze sporym obiektywem. Do średnich powiększeń - nie widać różnic.
                      Robi solidne, dobre zdjęcia i jest niezwykle przyjemny w użyciu.

Wasz

Markeos

Komentarz

• christof
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 203

Zamieszczone przez Markeos

1. Zrobiłem kilka zdjęć tych samych motywów (plaża, widoki z balkonu) Canonem EOS 50 D z obiektywem 24-70 2.8 L, czyli w sumie niezłym zestawem oraz tym nowym G11.
                        [...]

Tak więc - jest ten aparat niezłą alternatywą dla ważącego 2 kilogramy EOS 50 D ze sporym obiektywem. Do średnich powiększeń - nie widać różnic.
                        Robi solidne, dobre zdjęcia i jest niezwykle przyjemny w użyciu.
                        No miło mi (nam?) to słyszeć, a jakbyś znalazł chwilę czasu i poparł to co mówisz samplami to było by naprawdę super - z góry dzięki. Ciągle się waham nad wymianą mojego G7 na właśnie G11, głownie dla szerszego kąta i lepszego wyższego iso (z drugiej strony ten Panasonic GF-1 też fajny się wydaje), liczę na to, że zdjęcia z życia (podróży) a nie kartek i butelek mnie w końcu przekonają :grin:

Komentarz

• Markeos

Chętnie!

Witaj Christof!

Chętnie się podzielę plonami urlopowymi.
                          W najbliższy weekend wstawię kilka zdjęć do Fotosika i do naszego forum.
                          Mają to być na przykład dwie pary: EOS i G11 z podobnym motywem czy jedynie kilka fajnych fotek G11, w grobowcach, kościele i w plenerze?
                          Czyli - w nieco trudniejszych warunkach i jedno w normalnych, dziennych?

Markeos

Komentarz

• christof
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 203

Zamieszczone przez Markeos
                            Witaj Christof!

Chętnie się podzielę plonami urlopowymi.
                            W najbliższy weekend wstawię kilka zdjęć do Fotosika i do naszego forum.
                            Mają to być na przykład dwie pary: EOS i G11 z podobnym motywem czy jedynie kilka fajnych fotek G11, w grobowcach, kościele i w plenerze?
                            Czyli - w nieco trudniejszych warunkach i jedno w normalnych, dziennych?

Markeos
                            Powiem tak: im więcej tym oczywiście lepiej Mnie interesuje szczególnie wyższe iso (ale nie tylko! niskie też mile widziane), zachowanie w krajobrazie na 28mm, ale też zestawienie z Twoją lustrzanką z eLką Sam analizując zdjęcia 30D + T 17-50 z G7, dochodzę do wniosku, że może nie warto targać czasem tego zestawu, bo przy np 900x600 obrazy są porównywalne (zdjęcia na dworze, dobre oświetlenie, duża głębia ostrości - żeby nie było...) Brakuje mi jednak tych kilku stopni na krótkim końcu, a może i odchylany ekranik w makro znalazł zastosowanie. Dzięki i czekam na wiadomości o zdjęciach!

Komentarz

• Sober
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 513

Zamieszczone przez christof
                              przy np 900x600 obrazy są porównywalne (zdjęcia na dworze, dobre oświetlenie, duża głębia ostrości - żeby nie było...)
                              Sorry, ale przy tak nikłej rozdzielczości, dobrym świetle i dużej głębii to chyba każdy aparat wypadnie tak samo... być może nawet co lepsze komórki...

Komentarz

• MFor
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 15

Sporo fotek z G11 jest np. tutaj.

Komentarz

Pracuję...