X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1255

Odp: G1 X Mark II

Pliki JPEG możemy modyfikować, używając opcji „Moje kolory”. Mamy do wyboru opcje:

barwy wzmocnione,
    barwy naturalne,
    sepia,
    czerń i biel,
    intensywne kolory,
    odcień skóry słaby,
    odcień skóry mocny,
    korekta błękitu,
    korekta zieleni,
    korekta czerwieni,
    kolory własne.

Ostatni wariant umożliwia ręczne dopasowanie parametrów przetwarzania kolorów poprzez ustalenie poziomu kontrastu, ostrości i nasycenia barw, intensywności odcieni czerwieni, zielonego i niebieskiego oraz odcieni skóry. Wszystkie te parametry można ustawiać w zakresie 1–5. Te nastawy nie są dostępne, gdy wraz z plikiem JPEG będziemy chcieli zapisać dane w formacie RAW – w takim wypadku aparat wymusi użycie domyślnych wartości.
    Źródło: Test Canon PowerShot G1 X Mark II - Jakość obrazu JPEG - Test aparatu - Optyczne.pl

W instrukcji obsługi aparatu stosowne informacje znajdzie Pan na stronie 86.

Komentarz

• takisefotograf

...i znalazłem - dzięki za pomoc,biorę się za modyfikacje

Komentarz

• tomek90
        • 2016
        • 1

Witam, mam takie pytanie odnośnie modelu G1X Mark II: czy pierścienie obiektywu można regulować tak aby zoom działał na płynnym pierścieniu? Drugie pytanie to czy jest jakaś możliwość zamontowania zewnętrznego mikrofonu (na stopce na przykład). Czy podczas nagrywania słychać pracę aparatu? tzn czy te źwięki nagrywają się?
        Ponadto zastanawiam się nad zakupem kompaktu pomiędzy Canonem G1X II a Fuji X30, czy można prosić o jakieś rady, zaobserwowane wady lub zalety. Coś czego nie dowiem się od sprzedawcy lecz użytkownika, który chwilę po obcował z jednym z aparatów...
        Ostatnio edytowany przez tomek90; 55496.

Komentarz

• WiatruMistrz
          Początki nałogu
          • 2008
          • 402

witajcie to warto czy nie warto go kupować bo się przymierzam przesiadkę zrobię z sony r1 taki sam zasięg ale jaśniejszy i mniejszy ciekawe jak ten af, narazie śmieszy mnie porowywanie w reklamach do FF jego, dla mnie to tylko max C700D z 15-85Is a wcześniejszy to C600D z 17-85is no jeszcze myślę nad fz1000 jako wycieczkowy ale do canona mam sentyment .
          Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
          Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
          http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• PMP
            Bywalec
            • 2012
            • 131

Zamieszczone przez WiatruMistrz
            warto czy nie warto go kupować
            jeśli jako sprzęt wycieczkowy i nie masz wymagań co do trybu makro i nie musi być nowy, to polecam Ci wersję I. Zdjęcia robi rewelacyjne, a jest sporo tańszy. No i możesz go kupić ode mnie :-)
            Z bliska i z daleka

Komentarz

• WiatruMistrz
              Początki nałogu
              • 2008
              • 402

Zamieszczone przez PMP
              jeśli jako sprzęt wycieczkowy i nie masz wymagań co do trybu makro i nie musi być nowy, to polecam Ci wersję I. Zdjęcia robi rewelacyjne, a jest sporo tańszy. No i możesz go kupić ode mnie :-)
              Mk1 jest tani obecnie nawet za tysiaka idzie wychaczyć ale wady ma jako prototyp linii :P i go omijam ...

Komentarz

• PMP
                Bywalec
                • 2012
                • 131

Zamieszczone przez WiatruMistrz
                wady ma
                No tak, ma tyle wad, a robi takie fajne zdjęcia. Skandal ;-)
                Z bliska i z daleka

Komentarz

• WiatruMistrz
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 402

Zamieszczone przez PMP
                  No tak, ma tyle wad, a robi takie fajne zdjęcia. Skandal ;-)
                  Robi i owszem ale w jakim stylu zależy , mam jak widzisz w składzie maszynę R1 której obiektyw zeissa jest lepszy od tego z g1xmk2 ale soft skopany i stary przez co jest wolny koszmarnie w RAWie.

Wracając do marka 2 , kupiłem i wróciłem nim do Canona po 2 latach zabawy różnymi innymi firmami no i co mam flagowy model którego filmowanie bo chciałem sobie pokręcić filmiki na kanał youtube leży i kwiczy ...ten głośniczek to parodia a soft okrojony i to że nie ma mica i nie mogę dokupić sobie mikrofonu ... no proszę w g7x takie numery ale nie w flagowym okręcie.
                  Canon to korporacja i widzę bardzo nie chce wchodzić swojemu oddziałowi produkującemu kamery w drogę i filmowanie olewają mimo krytyki na forach. Ogarnę to ale bez rewelacji mój fz200 robił to lepiej.

Jakość zdjęć mnie cieszy nawet 24mm/f2 jest fajnie, selfie mnie cieszą i makro które tu działa w końcu choć AF często się gubi i trzeba używać manualnego ostrzenia...ogólnie po zmierzchu trzeba go używać bo wtedy to af totalnie wariuje

Lampy firm trzecich nie działają bo nikomu nie chce się pod niego robić update firmwarów i trzeba kupic do ttl drogiego Canona

Ktoś tu porównał go do C20D +C17-40L no sorry nie ten zakres i nie to możliwości miałem to i trzeba przymykać elkę żeby było ostro na brzegu no ale rozumiem że Ego rośnie razem z bicem

Olka to bym za darmo nie chciał po co się ładować w ten system no może po to żeby potem na Panasa przeskoczyć bo ma udane modele GH X

Co trzeba no trzeba dokupić sobie tulipana , przejście na filtry bo polara trzeba mieć no i gdzieś trzeba podpiąć tego raynoxa 250
                  lampkę błyskową no może pilota i koniecznie ZAPASOWY AKUMULATOR to 200fotek to tragedia.

W sumie ten aparat to ma 2 wady. AKUMULATOR I FILMOWANIE gdybym dał za niego 800euro to bym włosy rwał z głowy bo nie jest wart po prostu.

Polecam na wielbicieli Canona bo optycznie jest OK i tam bokeh ma i mieści się do kieszenie w kurtce dlatego go kupiłem inaczej liderem nadal jest FZ1000 bo nie ma nic lepszego do 3tys na rynku ale duże bydle i tyle.

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4568

Wygląda na to, ze następca jest istotnie odświeżony. Jak nie Canon

Canon PowerShot G1 X Mark III Specifications [CR1]

Sensor z 80D?
                    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...