X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominpok
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 43

Metz 44AF-4C i 350D lub 20D

Mam lampę Metz 44AF-4C czy ktoś wie czy będzie ona chodzić z 350D lub 20D
    Przymierzam się do zakupu i nie wiem co wybrać z 10D ta lampa chodzi bez zarzutu
    EOS 350D, EFS 18-55 II, 420EX , 512MB high sped, Sto-Fen Omni-Bounce
    [email protected]
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Jesli dziala poprawnie z 10D w e-ttl'u (a tak pisza ze ma dzialac) nie powinienes miec najmniejszych problemow z 350D/20D w e-ttl'u II. Od strony lampy te systemy sa zgodne w 100%.
    ...

Komentarz

• ryhu
      Coś już napisał
      • 2004
      • 86

proponuje sprawdzic, bo jakiedys probowalem z 20d i niebardzo to wychodzilo. napiszjak wynik

Komentarz

• dominpok
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 43

Mam lampę ale nie mam dostępu do tych aparatów proszę o przetestowanie kogoś kto ma dojście i o odpowiedź
        [email protected]

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez dominpok
          Mam lampę ale nie mam dostępu do tych aparatów proszę o przetestowanie kogoś kto ma dojście i o odpowiedź
          Podeslij lampe to potestuje 8)

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Fakt faktem (zapomnialem napisac), ze metze sprawiaja problemy przy niektorych modelach stopek... Pogrzeb po necie... najlepsze zrodlo...
            ...

Komentarz

• mario1275
              Początki nałogu
              • 2005
              • 420

z tego co czytałem na stronie metza to można dokupić stopki z dedykacją do odpowiedniego modelu aparatu

zobacz tu: http://www.metz.de/en/photo_electron...hlung.142.html

z tego co tam pisze wynika że z 20d i 300d będzie działać a 350d jeszcze nie ma
              www.modelownia.pl

Komentarz

• dominpok
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 43

zadałem to samo pytanie i dostałem odpowiedź:

Mam pytanie czy lampa Metz 44AF-4C będzie działać z aparatem canon 20D lub 350D
                Proszę o odpowiedź na adres [email protected]
                Bedzie działać w podstawowym zakresie, nie wykorzysta jednak wszystkich trybów współpracy z tymi aparatami ( nie posiada E-TTLII).
                Pozdrawiam.
                --
                Tomasz Grzybczyk
                Foto - Plus

ale nadal tego doświadczalnie nie sprawdziłem czekam jak ktoś to sprawdzi to proszę o kontakt
                [email protected]

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez dominpok
                  zadałem to samo pytanie i dostałem odpowiedź:

Mam pytanie czy lampa Metz 44AF-4C będzie działać z aparatem canon 20D lub 350D
                  Proszę o odpowiedź na adres [email protected]
                  Bedzie działać w podstawowym zakresie, nie wykorzysta jednak wszystkich trybów współpracy z tymi aparatami ( nie posiada E-TTLII).

ale nadal tego doświadczalnie nie sprawdziłem czekam jak ktoś to sprawdzi to proszę o kontakt
                  Juz to sprawdzone: http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2882

Kazda lampa posiadajaca E-TTL ma tez i E-TTL II . E-TTL II to kontrola sily blysku lampy z poziomu body, a nie z poziomu lampy.

Komentarz

• dominpok
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 43

w sobotę będę sprawdzał namacalnie zaraz po testach powiadomię o efektach

[ Dodano: 27-03-2005 ]
                    Sprawdzałem:
                    Lampa działa w manualu a w trybie TTL pokazuje że jest wszystko wporządku ale nie daje błysku
                    [email protected]

Komentarz

• Maku70
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 66

Wiem że to stary wątek, może jednak pomogę Wystarczy lampę wysłać do serwisu metza i wgrają nowy soft/ wymienią jakąś część (dokładnie nie wiem jak to się odbywa). W każdym razie Metz 44 AF-4 z softem V2 (wersja softu jest podawana na naklejce z numerem seryjnym na pudełku) działa idealnie z 350D. Znanym mi imporeterem u nich kupowałem jest www.foto-technika.pl. Bawię się dwa tygodnie i wszystkie fotki są naświetlone prawidłowo.
                      coś o mnie http://web.mac.com/tmaku/

Komentarz

• mcdenko
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 144

Ile placiles za wgranie softu?

Komentarz

• Maku70
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 66

Ja kupiłem już softem V2, ale wiem że to robią.
                          coś o mnie http://web.mac.com/tmaku/

Komentarz

• Mac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2063

Gdyby tak ktoś porównał Metz'a 44AF-4C ze Speedlitem 420 EX, byłoby ciekawie.
                            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• czeczot
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 325

Zamieszczone przez Vitez
                              Kazda lampa posiadajaca E-TTL ma tez i E-TTL II . E-TTL II to kontrola sily blysku lampy z poziomu body, a nie z poziomu lampy.
                              Zgadujesz?

To dotyczy tylko lamp canona! Niestety Metz daje ciała i np lampa która działa poprawnie z 10D z 20D już nie działa praktycznie w ogóle, bo błyskanie zawsze maksymalnym błyskiem ciężko nazwać działaniem. Dotyczy to lamp które posiadają kostkę do canona w wersji m2. Nie wiem jak jest z lampami bez kostek dedykacyjnych. Miałem lampę tej firmy mz54 i musiałem właśnie kupić nową wersje kostki „m3” żeby mi działała z 20D w promocji koło 200zł!!!

Co do firmy foto-technika to np. Metz twierdzi że za jakieś tam grosze wgra nowe oprogramowanie do kostki i każe się skontaktować z ta firmą a oni twierdzą że tego nie załatwią bo muszą coś oclić coś wypisać itd. I to będzie kosztować tyle co nowa kostka. Opisana sytuacja z listopada zeszłego roku, może się coś zmieniło?
                              Po tych doświadczeniach z firmą Metz i ich przedstawicielem nie mam zamiaru posiadać już ich sprzętu, chociaż nie powiem lampa z dwoma palnikami działająca w swojej automatyce dawała fajne efekty

iMAC
                              www.czeczot.pl

Komentarz

Pracuję...