X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • flankerp
    Uzależniony
    • 2010
    • 636

No Nissin ma chyba nawet trochę mocniejsze światło jak się nie myle, pewnie dlatego większy.. U mnie decydowała głównie fotocela i cena. Fakt obudowa nie jest zbyt przyjemna, ale mój 500D też nie porywa jakościa więc nie razi hehehe

Ponadto dłużej żyje na baterii...

Ale z tej Canonowskiej napewno będziesz zadowolony.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• 19Urban94
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 37

Chodzi mi o to, by do 430ex dokupić 2 lampki nissin`a na parasolki. Posiadam 350D, wyzwalał je będę za pomocą wyzwalaczy radiowych... Przydały by się 3 lampki do domowego studia... :P
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Chodziło mi o to, czy do 430ex na parasolce warto dokupywać następną 430ex, czy może zainwestować w nissiny i to dwa, co do wyzwalania to wszystkie będą wyzwalane za pomocą wyzwalaczy radiowych...
      Ostatnio edytowany przez 19Urban94; 29256. Powód: Automerged Doublepost
      Pozdrawiam, Rafał
      |C350D|C18-50 3.5-5.6|C50 1.8|Pozostałe graty

Komentarz

• niechcemisie
        Początki nałogu
        • 2010
        • 277

kupilbym nissiny jak do domowego studia...
        500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• softgbs
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 37

hej jak to jest z tymi nissinami? Miałem Di622 pierwszą wersję i nie współpracowała z Phottix PT-04, czy wersja di622 markII już nie ma tej przypadłości?
          lovestorymakers com

Komentarz

• szwayko
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2076

Zamieszczone przez 19Urban94
            Chodzi mi o to, by do 430ex dokupić 2 lampki nissin`a na parasolki. Posiadam 350D, wyzwalał je będę za pomocą wyzwalaczy radiowych...
            Wersja Nissina 622 I - nienadawała się na radio, bo po minucie przechodziła w stan uśpienia/czuwania, a radio jej nie wybudzało. Nie sprawdzałem z wersją II.
            Na parasolki tylko do radia to kup Youngnuo YB-560 lub YN-460II - bez TTL'a, ale tańsze i mocniejsze.
            frickr FB
            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• cypher
              • 2010
              • 13

Mark II wspiera wyzwalanie bezprzewodowe. wystarczy poczytac.

Komentarz

• szwayko
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2076

Zamieszczone przez cypher
                Mark II wspiera wyzwalanie bezprzewodowe. wystarczy poczytac.
                To ze wspiera to wiadomo, jako slave w Ettlu, ale tu chodzi o coś innego.

Czy w trybie M - gdzie ręcznie nastawiasz moc lampy 1/1 do 1/32 i montujesz lampe na odbiornik radiowy RF-602 w boxie czy parasolce, co się stanie po 2 minutach???
                Czy lampa się obudzi gdy odpalę ją radiowo czy co 2 minuty jeżeli nie robimy zdjęć trzeba podchodzić do lampy i ją "budzić"?

W wersji mark I tak było, a tutaj w wersji mark II też w instrukcji jest napisane że posiada:
                Energy saving system : 2 minutes to stand-by mode, 30 minutes to shut down after the power on or the last use of flash unit.

W wersji I lampę budziły tylko sanki aparatu, sanki odbiornika RF-602 już nie.
                Może ktoś to w końcu sprawdzić.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Przy okazji znalazłem test tego nissina w wersji II.
                Bardzo dobrze trzyma moc. Na 35mm wyszło aż 37GN
                Ostatnio edytowany przez szwayko; 311. Powód: Automerged Doublepost
                frickr FB
                www.szwajkowski.pl

Komentarz

• flankerp
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 636

hm... szczerze nie sprawdzalem czy moj Phottix go obudzi. Sprawdze dzisiaj i dam znac...
                  Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• vinietu
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 116

Zamieszczone przez przemko216
                    .Mało tego nie chcę obrazić użytkowników niniejszej lampy lecz nissin wydała mi się kobyłą w stosunku do 430 no tzn taki plastikowy nadmuchany wygląd.
                    622 jest rzeczywiście największą w swojej klasie, jest takiej samej wielkości co 866, ciutkę tylko odstaje. Miałem przez chwilę dwie, wyglądało to Tak,a 866 jest jeszcze wieksza od C 580 przecież...sporawe są.
                    622 II jest zdecydowanie warta polecenia z tą ceną i możliwościami, mozna śmiało brać jeśli nie stać na canonowską 430 .
                    szwayko,
                    Na tej smej stronie jest o wspólpracy zdalnej też, nie doczytałeś....będzie hulało wszystko
                    wireless-flash
                    5D, 30D, C 50/1.4 , 85/1.8 , 300/4L , 17-40/4L , 70-200/4L , z16/2.8 , N Di866

Komentarz

• flankerp
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 636

Sprawdziłem właśnie i mój Nissin MII śmiga nawet po uśpieniu. Jak się uśpi to sygnał momenatlnie budzi i co ciekawe od razu błyska. Czyli nie ma tak, że sygnał najpierw budzi, tylko od razu błyska

Komentarz

• 19Urban94
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 37

No to super sprawa jak się budzi i od razu błyska...
                        A co do wielkości to Di622 jest większa od 430exII...
                        Pozdrawiam, Rafał
                        |C350D|C18-50 3.5-5.6|C50 1.8|Pozostałe graty

Komentarz

• mastal23
                          • 2010
                          • 10

mam 622di. niedawno zrobiło mi się zwarcie na stykach baterii. stopił mi się plastik w środku a po rozkręceniu okazało się że płytka łącząca styki baterii też jest do niczego. poodklejane ścieżki. nie wiecie czy można to uratować? mogę ew wrzucić jakieś zdjęcia
                          zakupy sprzętu

Komentarz

• szymekgd
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 292

Zamieszczone przez mastal23
                            mam 622di. niedawno zrobiło mi się zwarcie na stykach baterii. stopił mi się plastik w środku a po rozkręceniu okazało się że płytka łącząca styki baterii też jest do niczego. poodklejane ścieżki. nie wiecie czy można to uratować? mogę ew wrzucić jakieś zdjęcia
                            Spytaj sie o koszt czesci w migomexie, cena moze bedzie znosna.

Z opisu uszkodzen wynika, ze musialo to byc niezle zwarcie..
                            CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• niemar
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 57

mastal23 - miałem to, serwis stwierdził że "moje akumulatorki zawiniły" SIC!
                              C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

Komentarz

• sylwek2k
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 352

Zamieszczone przez niemar
                                miałem to, serwis stwierdził że "moje akumulatorki zawiniły" SIC!
                                Hehe... fajna brednia ze strony serwisu

Komentarz

Pracuję...