Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ja właśnie stoję przed wyborem Rf-602 czy 603. Nie wiem czy się mylę, ale różnica jest tylko taka, że w 603 nie ma jednego nadajnika, tylko wszystkie pudełka są zarówno nadajnikiem jak i odbiornikiem, ponadto mają sanki przepuszczające TTL, ALE nie posiadają śruby przymocowującej je do sanek, więc użyteczność tego ficzera jest raczej znikoma - ja bym nie zaryzykował podpinania tak lampy.
Różnica w cenie jest taka, że w cenie 603 z 3 odbiornikami dostane 602 z 4 odbiornikami i bateriami w komplecie - mówię tu o ebayu oczywiście. Niby baterie to pikuś, ale zawsze to trochę grosza do przodu ^^
Różnica w cenie jest taka, że w cenie 603 z 3 odbiornikami dostane 602 z 4 odbiornikami
tak, tylko 603 z trzema odbiornikami jest bardziej uniwersalne - bo to też dwie niezależne pary, dzięki czemu możesz - w razie potrzeby - odpalić z pilota aparat, który odpali ze swojego pilota lampę. z 602 z jednym nadajnikiem tego nie zrobisz.
tak, tylko 603 z trzema odbiornikami jest bardziej uniwersalne - bo to też dwie niezależne pary, dzięki czemu możesz - w razie potrzeby - odpalić z pilota aparat, który odpali ze swojego pilota lampę. z 602 z jednym nadajnikiem tego nie zrobisz.
Chyba jednak można ten sam efekt uzyskać jednym nadajnikiem i dwoma odbiornikami. Jeden odbiornik podpięty przewodem do aparatu a drugi na sankach lampy błyskowej. Wtedy nadajnikiem uruchamiasz oba odbiorniki jednocześnie.
Wtedy nadajnikiem uruchamiasz oba odbiorniki jednocześnie.
nie pisz takich rzeczy, bo jeszcze ktoś pomyśli, że tak można to zrobić.
oczywistym jest, że takie podłączenie NIE ZADZIAŁA.
bez dwóch nadajników ani rusz.
Aż się z niedowierzaniem ruszyłem i ... jednak zadziała.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
światło lampy zarejestrowało się na zdjęciu z czasem typu 1/200 sek. bez problemu?
no to ja nie mam więcej pytań. :wink:
Masz jednak rację.
Lampa błyska, aparat się wyzwala, ale błysku nawet przy 1/30 nie ma na zdjęciu.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym. ---Moje zdjecia na FB---
nie pisz takich rzeczy, bo jeszcze ktoś pomyśli, że tak można to zrobić.
To jednak tandeta
A tak poważnie to dzięki za sprostowanie moich wywodów, mogłem się bardziej przyłożyć a nie tylko: klapło, błysnęło - znaczy się działa.
lampa blyska odrazu, a zanim zadziala mechanika aparatu i lustro klapnie to mija calkiem sporo czasu. wiec dzialac to nie ma prawa.
dokładnie.
Zamieszczone przez nomek
Mxw a na rf -603 zadziała tak, żeby błysk był widoczny ??
tak.
kupując RF-602 masz dokładnie to (i tylko to), co kupiłeś, np. 1 nadajnik i 3 odbiorniki.
kupując RF-603 kupujesz urządzenia uniwersalne (transcivery), np. 4 szt., które codziennie mogą pełnić inne funkcje, np. raz będzie to 1 nadajnik i 3 odbiorniki, kiedy indziej złożysz z tego 3 nadajniki i 1 odbiornik (też może się przydać), a jeszcze kiedyś wykorzystasz je jako niezależne 2 nadajniki i 2 odbiorniki - jak byłoby to potrzebne w omawianej sytuacji.
tylko jedna uwaga - ja sam też nie mam (jeszcze) RF-603 i dopiero się nad nimi zastanawiam
natomiast na jednej z aukcji (link) wyczytałem jeszcze:
1) RF-603 system will not work with other makes of camera, and off camera flashes cannot be triggered manually using the press button on the TRX
wynika z tego, że wtykany kabelek od wyzwalania migawki aparatu zmienia funkcję RF-603, co jest dość istotne (czyli RF-603 jest bardziej inteligentny, co może być i plusem i minusem). jednocześnie nie odpalimy lamp ręcznie z transcivera pełniącego funkcję nadajnika (choćby testowo).
2) Backwards compatibility with RF-602 (and other systems). To do this, you must mount an old transmitter in the upper hot shoe of the TRX on the camera, which will then control older receivers. Note that sync speed may be compromised a bit. Note that it is not recommended to mount a flash in the upper hot shoe of the TRX on the camera (which also does NOT support TTL).
nie zalecają wkładania lampy w "przelotowe" sanki - ich przeznaczenie to... włożenie nadajnika RF-602 (!) tak, aby zachować wsteczną kompatybilność z odbiornikami RF-602 i RF-603
co ciekawe, piszą tu także, że przelotowe sanki nie przenoszą sygnału TTL
szkoda, bo myślałem, że spokojnie przeniosą choćby sygnał do wspomagania AF w lampie wpiętej w te sanki.
3) When you plug the shutter trigger cable into the 2.5mm socket on the TRX, and attach it to the camera's shutter trigger socket, the TRX on the camera knows to start in that mode, and when the camera fires and then issues a flash fire signal the same TRX quickly switches to flash trigger transmitter mode.
wow! z tego wynika, że transceiver potrafi zmieniać swoją funkcję "on-the-fly" - w trakcie działania - i - gdy zostanie wpięty w sanki aparatu i jednocześnie podłączony kabelkiem do gniazda wyzwalania migawki - potrafi równolegle pełnić funkcję odbiornika (do wyzwalania migawki) i (ułamek sekundy później) nadajnika do wyzwolenia lamp błyskowych. nieźle, oznacza to oszczędność jednego urządzenia (w omawianej tu wcześniej sytuacji), tzn. mając 4 sztuki RF-603 jedną trzymamy w ręku jako nadajnik wyzwalający migawkę w aparacie, na aparacie mamy jeden pełniący podwójną funkcję, i zostają nam jeszcze dwie sztuki do wyzwolenia dwóch lamp. grejt! :grin:
ale szczerze mówiąc IMHO to są wszystko nie-do-końca-potwierdzone informacje.
a ciężko je też potwierdzić, bo są to dość drobne niuansiki.
czyli dopóki sam nie dotknę i nie sprawdzę, nie uwierzę
no i potwierdza się to, że RF-603 jest jedynie "trochę" droższe od RF-602, ale w zestawie nie znajdziemy wszystkich kabli ani baterii. czyli jest bardziej niż trochę droższy.
chmm, w sumie prośba do modów:
może by tak wydzielić stąd wątek o RF-603? :wink:
Właśnie większość z tych informacji już przeczytałem - ale też tak jak Ty byłem przekonany, że przelotówka przenosi TTL - ta informacja też mnie zaskoczyła. Dziś oglądałem na YT review 603 - niestety film trwał 8 czy 9 min był prowadzony strasznie anemicznie i w zasadzie nic nie wniósł - poza testem zasięgu.
Zasmucił mnie też fakt, że nie można odpalać lampy przyciskiem - miałem w planach sesję w której chciałem wykonać sesję w nocy i na jednej klatce błysnąć koło 30 razu :/ Z tego wynika, że 603 tego nie zrobię :/
widać w nim np., że faktycznie jedno urządzenie potrafi w jednej chwili być i odbiornikiem i nadajnikiem (sterować migawką i zdalnymi lampami). fajnie!
Zamieszczone przez nomek
Zasmucił mnie też fakt, że nie można odpalać lampy przyciskiem - miałem w planach sesję w której chciałem wykonać sesję w nocy i na jednej klatce błysnąć koło 30 razu :/ Z tego wynika, że 603 tego nie zrobię :/
spokojnie, może jednak zrobisz.
na filmiku z YT widać, że transceiver na sankach aparatu po wduszeniu spustu na aparacie do połowy nawiązuje na 6 sekund łączność z odbiornikiem (odbiornikami?) - palą się dwie zielone diody - i w tym czasie przyciskiem można normalnie odpalać lampy. pytanie tylko, czy w trakcie trybu BULB nadal obowiązuje te 6 sekund, czy łączność jest utrzymywana przez cały czas, gdy jest otwarta migawka?
niemniej jednak klikanie w przycisk wyzwalacza zamontowanego na aparacie w trakcie długiej ekspozycji to nie najlepszy pomysł - faktycznie lepiej byłoby trzymać go w ręku... a może wtedy wystarczy zewrzeć gorącą stopkę?
znów, dopóki sam nie wypróbujesz, to się nie dowiesz.
w najgorszym wypadku będziesz potrzebować... drugie body canona :grin:
jedno, co ciekawe widzę na ebay, to to, że zestaw 4x RF-603 jest ponad dwukrotnie droższy od 2x RF-603. OCB?
niemniej jednak IMHO i tak najlepiej kupić dwa zestawy po dwie sztuki - jeden C1 i drugi C3 - dzięki temu mamy dwa różne kabelki, które przypasują do każdego canona.
teraz pozostaje już tylko jedna wątpliwość:
czy nie zaczekać na RF-604
być może będzie miał jeszcze wbudowane wspomaganie AF, którego w ciemnościach jednak bardzo brakuje.
Komentarz