X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vter
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 32

Zamieszczone przez ToleDo
    Czy ktoś zna dokładny symbol tego gniazda PC ?
    Bo rodzajów gniazd PC jest chyba kilkanaście ;-( a nie zawsze można "po obrazkach" dojść które jest które .
    Szukaj też pod nazwą Prontor - Compur: (PC sync, socket) http://en.wikipedia.org/wiki/Prontor-Compur. W polskich sklepach poszukiwanie jest raczej bezcelowe. Już prędzej w serwisach. A chyba najszybciej to kupić jakiegoś zepsutego Zenita na Alledrogo.

Na ebay'u też ciężko było znaleźć jak ja szukałem, no i cena też była wyższa od Zenita.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez drac
    Cześć, odnawiam temat bo nie wiem co kupić czy rf-603 czy rf-602. Proszę o pomoc, zestaw ma wyzwalać 2 lampy YN460II czyli mowa o 2 wyzwalaczach i 1 nadajniku.
    Jak masz tylko aparat + 2 sztuki YN460II to prościej będzie RF-603. Unikniesz problemów z dostępnością baterii CR2 (RF603 chodzą na paluszki AAA). W końcu nowsze i podobno lepsze, no i n.p. dłużej będą dostępne dodatkowe odbiorniki, gdy zechcesz rozbudować zestaw.

Ale jak będziesz chciał używać jeszcze do tego lampy systemowej (np. do wspomagania auto focusa) to na pewno lepsze będzie RF-602 (ale w wersji z nadajnikiem RF-602TX).
    [QUOTE=szwayko;1003791]Podaję zdjęcia jak przylutować przewód PC do płytki RF-602, a raczej RF-600. Ostanie zdjęcie to RF-602 który ma gniazdo PC. Po lewej należy przylutować środkowy PIN PC.

Do czego służy ten rzep na wierzchu nadajnika?
    Ostatnio edytowany przez Vter; 18842. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• ToleDo
      Bywalec
      • 2010
      • 119

Zamieszczone przez Vter
      Szukaj też pod nazwą Prontor - Compur: (PC sync, socket) http://en.wikipedia.org/wiki/Prontor-Compur. W polskich sklepach poszukiwanie jest raczej bezcelowe. Już prędzej w serwisach. A chyba najszybciej to kupić jakiegoś zepsutego Zenita na Alledrogo.

Na ebay'u też ciężko było znaleźć jak ja szukałem, no i cena też była wyższa od Zenita.

...

Wikipednia podała symbol

Gniazdo typu ISO519

Dzięki wielkie za podpowiedź.
      Każdy ma takiego

na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Komentarz

• sylwek2k
        Początki nałogu
        • 2009
        • 352

Zamieszczone przez Vter
        Zapewne do przyczepienia nadajnika do body/lampy, jak wyzwalacz jest podlaczony do aparatu przez zlacze PC :P

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2076

Zamieszczone przez Vter
          Przyklejam nadajnik do lampy, którą mam na sankach w E-TTLu. Nadajnik wyzwalany z PC aparatu.
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• petero
            • 2011
            • 2

mam taki mały problem z rf-602:
            jeden odbiornik przy lampie 430EX, drugi podłączony za pomocą kabelka LS-02/C3 do aparatu (5dMKII) i nadajnik w ręku.
            I teraz zaczynają się schody, po wyzwoleniu migawki, jest błysk tylko nie daje on żadnego światła.
            Sprawdzone z inną lampą i innym kabelkiem, jest to samo.
            Natomiast gdy założę nadajnik na sanki aparatu, po zrobieniu zdjęcia jest prawidłowy błysk z lampy.
            Pomoże ktoś, gdzie może być problem z prawidłowym wyzwalaniem?

Komentarz

• enter
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1201

jaki masz czas otwarcia migawki ?

Komentarz

• petero
                • 2011
                • 2

sprawdzałem na różnych czasach, bodajże od 1/20 do 1/250.

Komentarz

• enter
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1201

kable na 100% masz dobrze wkręcone? i wszystkie piny kontaktują ?

Komentarz

• Vter
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 32

Zamieszczone przez petero
                    :
                    jeden odbiornik przy lampie 430EX, drugi podłączony za pomocą kabelka LS-02/C3 do aparatu (5dMKII) i nadajnik w ręku.
                    A jak wyzwalasz aparat?
                    tez bezprzewodowo? - powinieneś mieć 2 nadajniki i co najmniej 2 odbiorniki:
                    Jeden nadajnik w ręku + odbiornik służą do wyzwolenia aparatu (taki wężyk bezprzewodowy) i dopiero aparat z podłączonym drugim nadajnikiem (na innym kanale radiowym!) zdalnie wyzwala lampy.

W Twoim przypadku nadajnik w ręku wcześniej wyzwolił lampy niż zadziałał aparat.
                    Ostatnio edytowany przez Vter; 18842.

Komentarz

• KuzynPit
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 398

A ja mam pytanie dotyczące nadajników....
                      Ile wam wytrzymuje bateria?? Ja 1.5roku używam i chyba z 5x już baterie wymieniłem:/ I powoli zastanawiam się nad kupnem akumulatorów tego typu... bo jednak 12-15zł to nie jest mało za baterie która mi ledwo 2 miechy pochodzi...

Komentarz

• ToleDo
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 119

Zamieszczone przez KuzynPit
                        A ja mam pytanie dotyczące nadajników....
                        Ile wam wytrzymuje bateria?? Ja 1.5roku używam i chyba z 5x już baterie wymieniłem:/ I powoli zastanawiam się nad kupnem akumulatorów tego typu... bo jednak 12-15zł to nie jest mało za baterie która mi ledwo 2 miechy pochodzi...
                        Z nadajników wyjmuje od ponad roku baterie po sesji i dalej mi chodzą te które dostałem w komplecie. Z odbiorników nie wyjmuje w ogóle i tez jeszcze chodzą z kompletu , tylko je wyłączam.
                        Żeby nie było odbiorniki/nadajniki mają zrobione do tej pory jakieś ~ 800-1200 zdjęć.
                        W miedzy czasie już na wszelki wypadek nabyłem akumulatorki i ładowarkę do CR2 ( chyba taki symbol maja te baterie - nie pamiętam )
                        Każdy ma takiego

Komentarz

• KuzynPit
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 398

No właśnie ja powoli kminię nad kupnem tej ładowarki cr2... bo w sumie 66zł za zestaw z 4 bateriami to wystarczy na hohoh... no chyba że gdzieś ktoś taniej widział :>?
                          Z odbiornikiem nie mam problemu bo mam je na akumulatory wiec tu problem znika;] Ale w takim razie to chyba coś mam skopane z tym i nie wiem czy nie odeślę na gwarancję tego...

Komentarz

• ToleDo
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 119

Zamieszczone przez KuzynPit
                            No właśnie ja powoli kminię nad kupnem tej ładowarki cr2... bo w sumie 66zł za zestaw z 4 bateriami to wystarczy na hohoh... no chyba że gdzieś ktoś taniej widział :>?
                            ...
                            Tylko sprawdź jakiej pojemności są aku. Bo z tego co ja szukałem w zeszłym roku to rozstrzał w pojemności aku był od 600mAh do 1100mAh w cenie naprawdę różniącej się kilkanaście procent. A pojemność jak porównywał kolega w specjalnym mierniku który wykorzystuje te aku (2xCr2) jest spora zależność mimo że aku o wyższych pojemnościach są "no name" ( na większych pojemnościach jak należało się spodziewać miernik chodził ponad DWA razy dłużej ).
                            Każdy ma takiego

Komentarz

• KuzynPit
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 398

http://allegro.pl/ladowarka-akumulat...057915028.html na allegro dostępne są jedynie ten zestaw więc raczej bym celował w to jak już coś...
                              i tutaj te akumulatory mają 350mAh...

Komentarz

• ToleDo
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 119

Ja kupiłem TAKĄ ŁADOWARKĘ i jestem z niej bardzo zadowolony.
                                A akumulatorki znalazłem nawet większe już są 1500 mAh .
                                Przy cenie porównywalnej za wszystko z tym co Ty proponujesz.
                                Każdy ma takiego

Komentarz

Pracuję...