X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Brzoska
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 17

Odp: YN-622 Yongnuo

Podłącze się do tematu bo mam nie lada dylemat.

Zestaw poki co moj składa sie z dwoch lamp YN560 manualnych i wyzwalaczy RF602. Do tej pory spisywalo sie to idealnie. Ale postanowilem zakupic lampe z automatyka HSS TTL itd . Generalnie chodzi oto bym mial mozliwość zdjęcia lampy z sanek ( na sankach kazda fajnie sie spisytwala( i wyzwolic ja zdalnie. A poniewaz zdaza mi sie fotografowanie np utra biegow to latanie do manulanych lamp i zmiana blysku jest o kant.. obic nie mowiac juz o braku HSS. Wybrałem poczatkowo YN568EXII tak by zostać w strefie YN z myslą ze dokupie do niej zestaw YN622C-TX + YN622C. Ale tez testowalem w sklepie Pixel Mago i calkiem pozytywnie mnie zaskoczyla. Jednak wyzwalacze YN622C-TX + YN622C nie przenosily TTL albo czegos nie potrafilem ustawic (HSS smigał). Czyli jesli kupilbym lampe Pixela nalezalo by dokupic takze zestaw z PIXEL KING PRO ? tylko jak wyzwalac wtedy stare YN560 ? A moze pójść w inna strone zestaw z YN600 + YN-E3-RT. Jest jakas szansa w ogole na polaczenie nowej lampy obojetnie YN/PIXEL zchowujac pelne zdalne sterowanie ich z lampami YN560 (manual)?
    C6D/C50D | C24-70.2.8 | C50/1.8 | C70-200/2.8L

Komentarz

• krajes28
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 32

A ja mam trochę bardziej skomplikowane pytanie, gdyż sam z tym walczę od jakiegoś czasu i nie moge znaleźć rozwiązania, a mianowicie:
      posiadam 2 body 5d mkII i 4 wyzwalacze yn622c. Aparaty noszę na szelkach i używam ich naprzemiennie, na każdym body mam zapięty wyzwalacz wraz z lampą, kolejne 2 wyzwalacze z lampami ustawione gdzieś w pomieszczeniu.

I teraz pytanie:
      jak poustawiać te wyzwalacze żeby zawsze wyzwalały mi się te 2 lampy "zewnętrzne" oraz jedna na aparacie (na tym z którego korzystam), bo jak mam wszystko ustawione w jednej grupie to oczywiście wyzwalają się wszystkie 4 lampy :/

Czy da się to jakoś rozwiązać?

Komentarz

• Usjwo
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1055

Takie moje dywagacje
        Lampa na drugim aparacie pewnie Ci sie wyzwala kiedy aparat przejdzie w standby i sterownik "nie wie" ze jest masterem. Wylacz "auto power off" i zobacz czy pomoze.

Komentarz

• krajes28
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 32

Nie nie nie, lampa na drugim body wyzwala zawsze, wystarczy że na aparacie wcisnę spust do połowy i już nadajnik z drugiego body aktywuje się jako odbiornik. Próbowałem nawet ustawić że lampa korzysta z ustawień wprowadzonych w body, wtedy w zależności spust którego aparatu miałem wciśnięty, w lampach natychmiast ładowały się dane ustawienia.

Komentarz

• Usjwo
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1055

Zamieszczone przez krajes28
            wystarczy że na aparacie wcisnę spust do połowy i już nadajnik z drugiego body aktywuje się jako odbiornik
            ale w jakim stanie jest to drugie body. Chodzi mi o to zeby aparat ktory nie jest uzywany nie przechodzil w standby, tylko zawsze byl wlaczony

Komentarz

• krajes28
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 32

Zamieszczone przez Usjwo
              Chodzi mi o to zeby aparat ktory nie jest uzywany nie przechodzil w standby, tylko zawsze byl wlaczony
              Oba aparaty są włączone i nie przechodzą w "standby", bo są używane od razu jeden po drugim (mam zapięte 2 stałki, więc puszczam jeden aparat i od razu biorę drugi)

Komentarz

• adziohiciek
                • 2010
                • 6

Ja używam podobnie. Niestety jedynym sposobem dla mnie jest wyłączenie nadajnika na chwilowo nieużywanym aparacie. Oczywiście jest nieuniknione, że czasem zapomnę go znów włączyć ;], gorzej jednak jak zapomnę wyłączyć ;] wtedy nagle pojawia się błysk odbity od podłogi ;]
                Fotografia ślubna Łódź

Komentarz

• krajes28
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 32

Zamieszczone przez adziohiciek
                  Niestety jedynym sposobem dla mnie jest wyłączenie nadajnika na chwilowo nieużywanym aparacie.
                  Ja teraz obchodzę tą niedogodność wyłączając nieużywaną lampę, bo u mnie gdy włączam wyzwalacz to czasami sama wyzwala się lampa (raz mi błysnęła prosto w oczy :/ )

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Po kilku slubach z yn622c+580exii na snakach aparatu lampa padla. Zbieg okolicznosci czy wyzwalacze moga wykonczyc lampe? Miedzyczasie zdarzalo sie ze lampa nie blysnela lub walila pelna moca - teraz tylko blysk na full. Wygladana to ze padla plyta glowna lampy.

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• slavek_g
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 98

Zamieszczone przez jinks
                      Po kilku slubach z yn622c+580exii na snakach aparatu lampa padla. Zbieg okolicznosci czy wyzwalacze moga wykonczyc lampe? Miedzyczasie zdarzalo sie ze lampa nie blysnela lub walila pelna moca - teraz tylko blysk na full. Wygladana to ze padla plyta glowna lampy.

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka
                      Mam nadzieję, że przypadek. Nie używałem na sankach aparatu wyzwalacza + lampy, ale sam wyzwalacz + 2-3 lampy na statywach i odpukać od prawie 2 lat bez takich akcji...
                      6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4

[B]Sprzedam Samyang 8mm

Komentarz

• r_m
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2418

Zamieszczone przez jinks
                        zdarzalo sie ze lampa nie blysnela lub walila pelna moca - teraz tylko blysk na full. Wygladana to ze padla plyta glowna lampy
                        Każda próba zdalnej diagnozy to wróżenie z fusów, ale jeśli padłaby płyta główna, to lampa by się nie włączyła, nie przyjmowała poleceń z aparatu, nie pozwalałaby na zmianę ustawień, a jak się domyślam to wszystko działa, ale w trybie M błysk zawsze ma pełną moc a w ETTL pomimo tego, że lampa wali pełną mocą to zdjęcie nie jest poprawnie naświetlone - dobrze się domyślam? Jeśli tak - jest taki jeden element, regulujący długość błysku, jeśli ulegnie uszkodzeniu, lampa zachowuje się tak jak opisałem, linki

Komentarz

• jinks
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2178

Dzięki r_m! Niestety sam tego nie naprawię. Wysyłam do CSI.
                          Miłego dnia
                          moja www

Komentarz

• r_m
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 2418

Pewnie średnio zdolny elektronik z dowolnego serwisu RTV dałby radę, gdyby dostał oprócz lampy linki do tamtych tematów na forach
                            Z drugiej strony autoryzowany serwis (teoretycznie) bierze odpowiedzialność za to, że po naprawie lampa trzyma parametry fabryczne (co np. nie jest takie pewne po domowej wymianie palnika). Aha, przy okazji możesz się dowiedzieć, że palnik też nadaje się do wymiany, i że jeśli go nie wymienisz, nie przyjmą reklamacji w przypadku np. wybuchu palnika. Niestety, to są dodatkowe koszty, ale i tak prawdopodobnie większość kwoty to będzie robocizna, więc ok. 100 więcej za palnik, to jak za darmo

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Jeszcze nie wysłałem mojej 580exII do serwisu dlatego wczoraj na zleceniu musiałem focić starą 430ex. Kilkanaście błysków z lampą na body w ttl - wszystko OK. Potem wyciągam wyzwalacze. Po kilkunastu błyskach yn-622+430ex w stopce aparatu lampa padła. Identyczne objawy. Kolejny zbieg okoliczności, czy może moje YN622 jest jakieś lampo-żerne? Muszę tu podkreślić, że 430ex była już trochę używana. Zaliczyła naprawę w CSI, po której do wczoraj leżała w zasadzie nie używana przez kilka miesięcy.

Zlecenie dokończyłem z manualną YN460 za 200zł. O dziwo da się Brakowało mi tylko wspomagania AF (i to bardzo).

Sam nie wiem co z tym robić. Spodobało mi się zdalne wyzwalanie lamp, ale to yn622 wydaje się podejrzane. Może lepiej kupić coś prostszego - rf603?
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• tlustyx
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1304

Zamieszczone przez jinks
                                ... Po kilkunastu błyskach yn-622+430ex w stopce aparatu lampa padła. Identyczne objawy. Kolejny zbieg okoliczności, czy może moje YN622 jest jakieś lampo-żerne? ...
                                Od pewnego czasu używam 3x YN 622c + C 580 EXII (z reguły na wyzwalaczu na body 6D) + C 430EXII + YN 568 EXII. Zrobiłem tym zestawem około 5000 błysków i wszystko śmiga poprawnie.
                                6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                                Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

Pracuję...