X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matsil
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2022

Odp: YN-622 Yongnuo

Zamieszczone przez onsight99
    Powiedzmy, że na początek zakupie 2x 622c jednego będę używał jako nadajnik drugi jako odbiornik. powiedzmy ze później dokupię wersji TX. zacznę go traktować jako nadajnik z LCD aby wygodnie sterować lampami podpiętymi do 2 urządzeń 622c. Czy w ten sposób będę mógł cieszyć się pełna funkcjonalnością systemu czy lepiej wstrzymać się i kupić 3 sztuki z LCD ? czy w czymś to by mi ułatwiło prace ??
    A po co Ci 3 LCD skoro tylko jednym (ten na aparacie) sterujesz? Reszta to odbiorniki i po ustawienia kanału i grupy o nich zapominasz.
    Zresztą nie wiadomo czy w ogóle będzie wersja TX dla canona. Zawsze wychodziły szybciej a tu do nikona jest od jakiegoś czasu a o canonie cisza...
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• onsight99
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 29

Zamieszczone przez Matsil
      A po co Ci 3 LCD skoro tylko jednym (ten na aparacie) sterujesz? Reszta to odbiorniki i po ustawienia kanału i grupy o nich zapominasz.
      Zresztą nie wiadomo czy w ogóle będzie wersja TX dla canona. Zawsze wychodziły szybciej a tu do nikona jest od jakiegoś czasu a o canonie cisza...
      Matsil, to było właśnie moje pytanie/wątpliwość i tak było to sformułowane. Wyżej otrzymałem odpowiedz.

Co do wersji Tx to jest podobno możliwość ze nigdy nie wyjdzie bo canon ma sterowanie z aparatu a nikon nie ma, ale nie wiem czy to wiarygodne info.

Komentarz

• Grabus
        Coś już napisał
        • 2013
        • 65

No i wyzwalacz YN-622C-TX, czyli wersja dla Canona, pojawił się w przedsprzedaży w sklepach zagranicznych. Źródło: FlashHavoc

Komentarz

• tomba
          Bywalec
          • 2006
          • 234

jest jeden na ibeju YONGNUO YN 622C TX E TTL Wireless Flash Controller for Canon YN622C TX | eBay
          chyba drożej jak dla N, jak ktoś będzie miał to niech powie jak sprawdza się z ustawieniem na 2 kurtynę, z poprzednimi mam problem.
          sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
          niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
          Fotograf ślubny

Komentarz

• benicjusz
            Bywalec
            • 2010
            • 185

Coś mi majaczy, że druga kurtyna działa tylko przy pewnych czasach i na programie Creative, zapewne napisane jest wszystko w manualu, ale ja jako prawdziwy twardziel nie czytam instrukcji.
            |CANON FF|

Komentarz

• Grabus
              Coś już napisał
              • 2013
              • 65

Żeby działała druga kurtyna należy w menu aparatu wyłączyć tryb bezprzewodowy.

Komentarz

• tomba
                Bywalec
                • 2006
                • 234

Też jestem twardziel i nie czytam instrukcji Creative? co to za dziwo?
                Grabus jesteś wielki, dzięki.
                sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
                niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
                Fotograf ślubny

Komentarz

• s1nn3r
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 65

Nie mogę dojść z kanałami.
                  Mam jeden aparat na którym jest lampa nr 1 z wyzwalaczem, drugi aparat na którym jest lampa nr 2 z wyzwalaczem i lampę nr 3 która sobie stoi w rogu z wyzwalaczem.
                  Jak ustawić to zestawienie aby można było przy używaniu aparatu nr 1 wyzwolić lampę nr 1 i 3, z pominięciem lampy nr 2. Bo w tej chwili jak są 3 na jednym kanale to wyzwalane są wszystkie. Jak ustawię na lampie nr 3 c1+c2+c3 a na lampie nr 1 c1 to niestety wyzwalam tylko lampę nr 1. Jak zrobić aby wyzwalać dwie lampy na raz, z pominięciem jednej na aparacie.

Komentarz

• elmer3003
                    • 2014
                    • 4

Pojawiły się już na rynku Canon-owe wersje transmiterów Yongnuo YN-622C-TX oraz RX (nadajnik odbiornik) szkoda że nie na polskim... :/

Komentarz

• Matsil
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2022

Fajnie, bo zamierzałem kupić 4-ty wyzwalacz. Trochę poczekam i kupię TX do standardu .
                      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• s1nn3r
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 65

Ponawiam pytanie, ktoś używa wyzwalaczy na weselu, fotografując dwoma aparatami + lampy na nich + lampa dodatkowa w rogu sali ?

Komentarz

• lok
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 146

Tak 5d, 6d 540 580 i 430

Sent from my iPhone using Tapatalk

Komentarz

• s1nn3r
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 65

@lok Wiesz jak to poprawnie poustawiac ? Myslalem ze aparat 1 na ustawie na kanal A, aparat 2 na B, a dodatkowa lampa na AB a tu kiszka. Kanal AB nie oznacza ze bedzie czytac kanal A i B tylko to jest oddzielny kanal.

Komentarz

• lok
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 146

Robiłem 6d i 3 lampy. Jedna na aparacie kanał A druga kanał B i trzecia kanał C. Wszystko na manualu. Robiłem tez tak dwa body na nich wyzwalacze i oba wyzwalają jedna lampę. Tej opcji na której ci chyba zależy to nie robiłem. Dwa body na nich lampy i do tego trzecia lampa jako kontra. Może kanałami CH 1 spróbuj.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Komentarz

• Nozanu
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 542

Zamieszczone przez s1nn3r
                                @lok Wiesz jak to poprawnie poustawiac ? Myslalem ze aparat 1 na ustawie na kanal A, aparat 2 na B, a dodatkowa lampa na AB a tu kiszka. Kanal AB nie oznacza ze bedzie czytac kanal A i B tylko to jest oddzielny kanal.
                                "Kanały" to co innego a "Grupy" to co innego. Ustaw ten sam kanał dla wszystkiego zaś wyzwalacze i odbiornik na grupę "C", jest to grupa używana zwykle do tła.

Komentarz

Pracuję...