X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • magnus
    • 2013
    • 11

Canon Spepdlite 550EX - problem

Robię wszystko jak w instrukcji i nie rozumiem.

Chcę użyć E-TTL i preselekcji przysłony, ewentualnie manualnego ustawienia - i mam problem, bo lampa nie daje mi odpowiednio silnego błysku, mimo, że jest trybie E-TTL. I jest tak zawsze.....

Lampa sprawdza się natomiast w trybie automatyki oraz w trybie P - daje odpowiednią siłę błysku.

O co chodzi?

Jest też kolejna rzecz, której nie rozumiem. Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. Cały czas są dwie małe kreseczki, przy zmianie ogniskowej i nic się nie dzieje. Przy ręcznej zmianie ogniskowej w lampie słyszę zmianę.
  • maciek12ss
    Początki nałogu
    • 2012
    • 492

Odp: Canon Spepdlite 550EX - problem

może masz wlaczona korekte ekspozycji lampy dlatego słaiej błyska na av tv i m . A na auto dziala dobrze. codo zooma to może masz wysunięty dyfiuzor? zoom w lampie działa jak jest zamknięty do konca dyfuzorek.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• v.1958
      Bywalec
      • 2009
      • 231

Zamieszczone przez maciek12ss
      zoom w lampie działa jak jest zamknięty do konca dyfuzorek.
      no i reflektor musi być "na wprost"
      w trybie Av i Tv priorytetem jest światło zastane, lampa tylko dopełnia nam oświetlenie,
      w trybie M moc błysku jest tak dobierana, by prawidłowo naświetlić ujęcie przy ustawionych na aparacie czasie i przysłonie - efekty faktycznie b. różne - może to o to chodzi?

Komentarz

• r_m
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 2418

Chcę użyć E-TTL i preselekcji przysłony, ewentualnie manualnego ustawienia - i mam problem, bo lampa nie daje mi odpowiednio silnego błysku, mimo, że jest trybie E-TTL. I jest tak zawsze.....
        Lampa sprawdza się natomiast w trybie automatyki oraz w trybie P - daje odpowiednią siłę błysku.

Sprawdź:
        - aparat w P, lampa ETTL, robisz zdjęcie
        - oglądasz zdjęcie, sprawdzasz parametry (ISO, t, f), przełączasz aparat w tryb M, ustawiasz dokładnie takie same parametry (ISO, t, f), sprawdzasz (jak kolega pisał), czy ani na aparacie (zależnie od aparatu, dojście do tej opcji albo z przycisku na obudowie, albo z menu) ani na lampie nie jest ustawiona korekta mocy błysku
        - robisz kolejne zdjęcie tego samego motywu, z takim samym zoomem, porównujesz efekty.

Jest też kolejna rzecz, której nie rozumiem. Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. Cały czas są dwie małe kreseczki, przy zmianie ogniskowej i nic się nie dzieje. Przy ręcznej zmianie ogniskowej w lampie słyszę zmianę
        Głupie pytanie, czy po lekkim naciśnięciu spustu tez nic się nie dzieje? Zmiana zooma nie robi się "ciągle", jak kręcisz obiektywem, tylko wtedy, gdy w aparacie aktywujesz pomiar światła/odległości, tzn. po lekkim naciśnięciu spustu.

Inna możliwość - zabrudzone styki stopka/sanki lub brak kontaktu.

Komentarz

• magnus
          • 2013
          • 11

No, dobra jestem zielony w lampach.... Zoom chodzi gdy skieruję lampę na wprost. Lampa daje dobre światło przy Tv i Av, gdy jest skierowana na wprost. Wcześniej robiłem zdjęcia z lampą skierowaną do góry. Jak robić zdjęcia z lampą skierowaną do góry w Av, Tv lub Manual w E-ttl, żeby siła błysku lampy była OK? W trybie P tak się da. Czemu w Av jest z tym taki problem?

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

Zamieszczone przez magnus
            No, dobra jestem zielony w lampach.... Zoom chodzi gdy skieruję lampę na wprost. Lampa daje dobre światło przy Tv i Av, gdy jest skierowana na wprost. Wcześniej robiłem zdjęcia z lampą skierowaną do góry. Jak robić zdjęcia z lampą skierowaną do góry w Av, Tv lub Manual w E-ttl, żeby siła błysku lampy była OK? W trybie P tak się da. Czemu w Av jest z tym taki problem?
            Nie powinno być z tym problemu. Sprawdź jeszcze w menu aparatu: [ustawienia lampy zewnętrznej] - być może tam jest coś nie tego.
            Jestę fotografę
            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• magnus
              • 2013
              • 11

Wszedłem na sterowanie zewnętrzne Speedlite i nastawy lampy i tak: mam korektę ekspozycji na 0. Pomiar światła wielosegmentowy, lampę błyskową włączoną.... No i mam E-ttl II - może o to chodzi, że ta lampa nie ma e-ttl II tylko I? Nie da się zmienić w aparacie na Ettl I.

Komentarz

• CrazyHorse
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 25

Mam tą sama lampę i używam jej z powodzeniem z EOSem 70D. E-TTL II to wersja E-TTL z uwzględnieniem odległości motywu głównego od aparatu. To czy masz lampe starsza (550EX) czy nowszą (580EX) nie ma tu znaczenia. Obecnie, że się tak wyrażę, istnieje tylko E-TTLII i w takim trybie Twój aparat oblicza potrzebną moc błysku.
                Ostatnio edytowany przez CrazyHorse; 49827.

Komentarz

• magnus
                  • 2013
                  • 11

Więc skoro nie działa mi dobrze w Av i, Tv i M przy podniesionej lampie do góry, a w P i auto działa OK, to o co chodzi?

Komentarz

• yrats
                    Zablokowany
                    • 2011
                    • 146

Nie wiem jak 550ka, ale moja 420 EX ma taka urodę, że przy odbiciu od sufitu czy choćby przy pracy z ekranikiem rozpraszającym wymaga korekty 1- 1,5 EV na plus. Na wprost jest OK. Taki charakterek mający zapewne przyczynę w sofcie i zupełnie mnie to nie stresuje. Pozdrawiam.

Komentarz

• CrazyHorse
                      Dopiero zaczyna
                      • 2013
                      • 25

Jakie masz wartości przysłony, czas i ISO? Może to głupie pytanie ale zakładając, że lampa jest sprawna nic innego do głowy mi nie przychodzi, o co mógłbym zapytać.

Przed momentem założyłem swoją lampę i w trybie AV działa Ok.

Może opisz co znaczy, że nie jest Ok. Zdjęcie jest ciemne, lampa nie błyska, brak potwierdzenia, że zdjęcie zostało poprawnie naświetlone?
                      Ostatnio edytowany przez CrazyHorse; 49827.

Komentarz

• yrats
                        Zablokowany
                        • 2011
                        • 146

Za poprzednikiem - być może wpływ światła zastanego sprawia wrażenie innej ekspozycji, sprawdziłbym również czy tryb pomiaru nie jest różnie ustawiony dla trybów nieautomatycznych w stosunku do automatu (jest zapewne zakładka w menu aparatu w funkcjach zaawansowanych).
                        A może wina tkwi w sposobie ustawiania...ostrości? Pomiar błysku jest związany z aktywnym polem AF. Być może w trybach nieautomatycznych ustawiasz ostrość konkretnym czujnikiem, a w trybie auto aparat pracuje ze wszystkimi polami AF aktywnymi i pomiar brany jest z innego miejsca? Szczerze mówiąc nigdy nie używam trybów auto i nie miałem do czynienia z takim zachowaniem lampy.
                        Ostatnio edytowany przez yrats; 42950.

Komentarz

• magnus
                          • 2013
                          • 11

W P mam czas 1/60 i przysłonę 2.8 albo 4, ISO 100. W Av mam ten sam czas i Iso tylko przysłonę inną - bo o to chodzi, żeby sobie nastawić tą, którą ja chcę... Jak robię przysłonę tę samą co na P to wychodzi OK. Geberalnie zdjęcia są niedoświetlone - dość mocno. Przed chcwilą zmieniłem AF na multi i jest dużo lepiej.... Wcześniej miałem na centralnym punkcie AF - również w trybie P..... Dziwne to wszystko dla mnie..... Teraz też nie jest super ale nie doświetlenie to najwyżej 1 EV....

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez yrats
                          Za poprzednikiem - być może wpływ światła zastanego sprawia wrażenie innej ekspozycji, sprawdziłbym również czy tryb pomiaru nie jest różnie ustawiony dla trybów nieautomatycznych w stosunku do automatu (jest zapewne zakładka w menu aparatu w funkcjach zaawansowanych).
                          A może wina tkwi w sposobie ustawiania...ostrości? Pomiar błysku jest związany z aktywnym polem AF. Być może w trybach nieautomatycznych ustawiasz ostrość konkretnym czujnikiem, a w trybie auto aparat pracuje ze wszystkimi polami AF aktywnymi i pomiar brany jest z innego miejsca? Szczerze mówiąc nigdy nie używam trybów auto i nie miałem do czynienia z takim zachowaniem lampy.
                          Brak potwierdzenie i zdjęcie za ciemne. Z tym mam problem. Przy wyborze wszystkich czujników AF zrobiło się dużo lepiej.... Wcześniej miałem tylko centralny AF - bo tak zwyklę focę i już przywykłem - nie sądziłem, że to może mieć wpływ na pomiar światła przy załączonej lampie....

Komentarz

• CrazyHorse
                            Dopiero zaczyna
                            • 2013
                            • 25

Podobnie jak przedmówca nie używam trybu P ale sprawdziłem teraz - w trybie P aparat ustawił przysłonę 2.8 lub 3.5 oraz czas 1/60 sek. Jeśli ustawiłeś małe ISO, mocno przysłoniłeś obiektyw (np. 16), masz wysoki, ciemny sufit i fotografujesz w dużym pomieszczeniu to Twoje problemy mogą brać się z faktycznego niedostatku światła. Do tego może dojść jeszcze wspomniana przez yrats kwestia aktywnego punktu af na jakimś ciemnym obszarze i mamy "najgorszy scenariusz". Popuściłem trochę wodze fantazji, wiem

Komentarz

• yrats
                              Zablokowany
                              • 2011
                              • 146

No to spróbuj jeszcze wykonać zdjęcie z pamięcią pomiaru na centralnym polu AF. Być może powoli dojdziesz do tego jakie są zależności i powiązania przy pracy z błyskiem.
                              Proponuję testy na jakimś sporym przedmiocie, który możesz tak samo fotografować i "obmierzać" przy tych samych warunkach. Dasz radę!

Komentarz

Pracuję...