X
-
-
Dokładnie, szczególnie na linie +12 V.
Niekoniecznie, wszystko zależy od sprawności zasilacza. Cóż z tego że zasilacz dysponuje mocą np. 500 W skoro 80 W jest zamieniane na ciepło.Ostatnio edytowany przez axk; 16601.EOS + SpeedliteKomentarz
-
Tutaj to mnie kolega kompletnie zaskoczył podejsciem do tematu .. a OPENCL/Direct Compute to co? Przeciez te wszystkie karty przez tyle lat sie rozwijaly zeby wreszcie doszly do stadium ewolucji w ktorym mozna spokojnie ich uzywać do czegos innego niz tylko wyswietalnie grafiki. Owszem moze teraz nie ma jeszcze wielu aplikacji ale na pewno będą i na pewno to będą aplikacje wspierające tworzenie grafiki 3d ( juz sie pojwiaja realtime rendering z GI), filmy, i mam nadzieje ze w koncu powstanie szybki dekoder raw i edytor tych plików pracujący na GPU. Wiem ze przedtem tez to było w postaci CUDA(nv) i Stream(ati) ale bez ujednoliconego standardu, dopiero teraz jest nadzieja ze program napisany na GPU nv ruszy na ATI wlasnie dzieki DIRECT COMPUTE ktore zadaje sei ( nie mam pewnosci ) zawiera sie w funkcjonalnosci OPENCL... historia mam nadzieje ze bedzie podobna do DirectX i OpenGL gdzie funkcjonalnie te standardy sa zblizone i w wiekszosci roznia sie tylko interfacem(wygoda uzycia) ktory jest dodany na poziomie sterownikow...
Reasumując jesli mialbym teraz kupowac karte grafiki to kupilbym z dx11 ze wzgledu na OpenCL i DirecCompute. Moze teraz nie ma aplikacji ale za 2 lata powinien być ich wysyp. Tak mam tez swiadomosc ze pierwsze generacje kart ze wsparciem danego standardu nie sa demonami szybkosci jesli chodzi o nowe ficzery ale jednak da sie aplikacje uruchomic jesli bedzie wymagala tych opcji ..40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/Komentarz
-
Jaką karte graficzną do CS4
Chce kupić dobrą kartę wyłącznie do Photoshopa cs4. Nie chcę marnować kasy na coś czego nie wykorzystam.
Chciałem już kupić jakiegoś GeForca za $50-$100 ale znalazłem informację, że CS4 wykorzystuje zasoby karty graficznej i zgłupiałem.
Co warto wziąć żeby dobrze śmigało ale też się nie marnowało.
Zaznaczam ponownie, że tylko PS. Żadnych gier.Komentarz
-
Nvidia produkjue cos takiego: quadro_FX_580
tutaj link to całej rodziny kart ->Nvidia Quadro FX
Sam moge to polecic - kupowałem rózne dziforsy, gtsy ... ale ich "para szła w gwizdek". Ten FX pobiera 40W mocy, bezglosny, super jakośc obrazu, praca na wielu monitorach, CUDA, wsparcie do PSa - dla PC do obróbki grafiki - idealna.5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 ISKomentarz
-
Ja użytkuje 2 GeForce GTX 260 Asus PCI-E złoczone razem, do tego mam Quada 6600, 4Gb RAM, zasilacz Tagan 800, 2 HDD w RAID, płyta Gł, to ASUS Extreme, Windows 64bit Viste Premium i CS4 Ext spokojnie daje rade choć mogę potwierdzić że po przejściu, na RAW z Canona 5D Mark II lekko się gotuje przy większej ilości zdjęć w ACR, dlatego dokupuje jeszcze 2GB ram lub nawet 4, w przyszłości Windowsa 7 Ultimate.
Jednakże mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.Canon FF i słoików kilkaKomentarz
-
Sorki Pamięć mam OCZ PLATINUM DIMM DDR2 1066MHz takich samych parametrów.Ja użytkuje 2 GeForce GTX 260 Asus PCI-E złoczone razem, do tego mam Quada 6600, 4Gb RAM, zasilacz Tagan 800, 2 HDD w RAID, płyta Gł, to ASUS Extreme, Windows 64bit Viste Premium i CS4 Ext spokojnie daje rade choć mogę potwierdzić że po przejściu, na RAW z Canona 5D Mark II lekko się gotuje przy większej ilości zdjęć w ACR, dlatego dokupuje jeszcze 2GB ram lub nawet 4, w przyszłości Windowsa 7 Ultimate.
Jednakże mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.Canon FF i słoików kilkaKomentarz
-
Dzięki t00mcio.Za twoją radą zamawiam. Najlepsza cena znaleziona przez pricegrabber.com jak zwykle w B&H. Całe szczęście bo u nich nie muszę płacić podatku
Trochę nie w temacie, ale ok.(...)mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.
Zrobileś "Troubleshooting"? Jeżeli płyta główna obsługuje 1066 to jedna kość może nie obsługiwać, mimo że powinna. Musisz wystartować system raz z jedną kością, raz z drugą. Ustaw w biosie rozpoznawanie pamięci na auto i jak bios rozpozna którąś pamięć jako 800MHz to wiesz, że ta jest do wymiany.Komentarz
-
-
win 7 proff 64bit w zupełności wystarcza. Ultimate nie widzę sensu - przecież to Proff plus wodotryski media, które w sumie tylko obciążą system. Ja mam c2d 2,9 Ghz i 8gb 1066Mhz dyski raid 0 + 4 dyski na dane. O dziwo chodzi na Chieftec-u 400W
ale razem ze zmianą grafy wymienię zasilacz. W Cs4 rawy z 5dMkII otwierają się 2-3 sekundy. Więc to chyba akceptowalne
a co do ramu to fakt i7 nie mam
ale pamięci nigdy mi nie wykorzystuje na maxa 60-70% max. Może zakup cs5 i i7 będzie wykorzystywał w pełni ram.
Komentarz
-
Odwołuje co pisałem. Właśnie spotkałem się z takim samym problemem. Kości są ok, ale BIOS ustawia je na niższą częstotliwość gdy wsadzone razem. Na razie czekam na tranzystor do zasilacza i jak go wymienie będę kombinował z updatem biosu i manualnymi ustawieniami. Jak będzie jakiś postęp to dam znać.Komentarz
-
-
Odp: Jaka karta graficzna
W związku z zakupem 27" monitora EIZO SX 2762 muszę niestety wymienić kartę która obsłuży rozdzielczość 2560x1440. Mój Matrox P690 Plus ma w DVI tylko 1920x1200, szkoda mi się z nim rozstawać, ale nie mam wyjścia. Jaką kartę polecicie z radiatorem, bez bajerów lecz b.dobrym wyświetlaniem? Celem wyłącznie obróbka zdjęć, najczęściej skanów z błon.Komentarz
-
Odp: Jaka karta graficzna
Jaką aktualnie kartę grafiki byście polecili do Lightrooma i Photoshopa? Czy do obróbki i nowego procesu odszumiania LR lepsza będzie większa ilość pamięci na karcie, np RTX 3060 12GB czy lepszy procesor RTX 3060 Ti 8 GB lub cos wyższego RTX3070. Jeszcze dobrze by było zamknąć się w jakiejś rozsądnej cenie do 1200 - 1500 zł. Czy może w zupełności wystarczy cos pokroju GTX1660 TI 6 GBOstatnio edytowany przez Diabeł; 565.Komentarz
-
Komentarz