X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez axk
    Nie o to chodzi. Chodzi o inne podejście do parametrów o których rozmawiamy. Może ukaże to na przykładzie: chcemy korzystać z karty graficznej której pobór prądu według danych producenta wynosi 18 A (maksymalne obciążenie). Mamy do dyspozycji dwa zasilacze: jeden o mocy 400 W (obciążalność linii +12 V = 18 A), drugi o mocy 450 W (obciążalność linii +12 V = 16 A). Zdecydowana większość osób podczas doboru zasilacza będzie się sugerowała wyłącznie jego mocą i w tym przypadku wybierze zasilacz o mocy 450 W, co może okazać się zgubne. Większa moc wcale nie oznacza z automatu większej wydajności (w kontekście obciążalności linii zasilających) - na ten problem chciałem zwrócić uwagę w poprzednich postach.
    No dobra - czyli chodzi o rozdział maksymalnego prądu na poszczególne linie bo w sumie do kupy i tak musi wyjść moc znamionowa zasilacza ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez Krzychu
      ...czyli chodzi o rozdział maksymalnego prądu na poszczególne linie...
      Dokładnie, szczególnie na linie +12 V.

Zamieszczone przez Krzychu
      ...bo w sumie do kupy i tak musi wyjść moc znamionowa zasilacza...
      Niekoniecznie, wszystko zależy od sprawności zasilacza. Cóż z tego że zasilacz dysponuje mocą np. 500 W skoro 80 W jest zamieniane na ciepło.
      Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• wain
        Uzależniony
        • 2007
        • 630

Zamieszczone przez akustyk
        DirectX-em 11 bym sie kompletnie nie przejmowal, bo poki co wyglada to na mase halasu o kompletnie nic nie znaczace zmiany, przy rownoczesnym spadku wydajnosci.
        Tutaj to mnie kolega kompletnie zaskoczył podejsciem do tematu .. a OPENCL/Direct Compute to co? Przeciez te wszystkie karty przez tyle lat sie rozwijaly zeby wreszcie doszly do stadium ewolucji w ktorym mozna spokojnie ich uzywać do czegos innego niz tylko wyswietalnie grafiki. Owszem moze teraz nie ma jeszcze wielu aplikacji ale na pewno będą i na pewno to będą aplikacje wspierające tworzenie grafiki 3d ( juz sie pojwiaja realtime rendering z GI), filmy, i mam nadzieje ze w koncu powstanie szybki dekoder raw i edytor tych plików pracujący na GPU. Wiem ze przedtem tez to było w postaci CUDA(nv) i Stream(ati) ale bez ujednoliconego standardu, dopiero teraz jest nadzieja ze program napisany na GPU nv ruszy na ATI wlasnie dzieki DIRECT COMPUTE ktore zadaje sei ( nie mam pewnosci ) zawiera sie w funkcjonalnosci OPENCL... historia mam nadzieje ze bedzie podobna do DirectX i OpenGL gdzie funkcjonalnie te standardy sa zblizone i w wiekszosci roznia sie tylko interfacem(wygoda uzycia) ktory jest dodany na poziomie sterownikow...

Reasumując jesli mialbym teraz kupowac karte grafiki to kupilbym z dx11 ze wzgledu na OpenCL i DirecCompute. Moze teraz nie ma aplikacji ale za 2 lata powinien być ich wysyp. Tak mam tez swiadomosc ze pierwsze generacje kart ze wsparciem danego standardu nie sa demonami szybkosci jesli chodzi o nowe ficzery ale jednak da sie aplikacje uruchomic jesli bedzie wymagala tych opcji ..
        40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
        www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• rOOmak
          Uzależniony
          • 2007
          • 617

Jaką karte graficzną do CS4

Chce kupić dobrą kartę wyłącznie do Photoshopa cs4. Nie chcę marnować kasy na coś czego nie wykorzystam.
          Chciałem już kupić jakiegoś GeForca za $50-$100 ale znalazłem informację, że CS4 wykorzystuje zasoby karty graficznej i zgłupiałem.
          Co warto wziąć żeby dobrze śmigało ale też się nie marnowało.
          Zaznaczam ponownie, że tylko PS. Żadnych gier.

Komentarz

• t00mcio
            Bywalec
            • 2007
            • 114

Zamieszczone przez rOOmak
            Chce kupić dobrą kartę wyłącznie do Photoshopa cs4.
            ...
            Nvidia produkjue cos takiego: quadro_FX_580
            tutaj link to całej rodziny kart ->Nvidia Quadro FX
            Sam moge to polecic - kupowałem rózne dziforsy, gtsy ... ale ich "para szła w gwizdek". Ten FX pobiera 40W mocy, bezglosny, super jakośc obrazu, praca na wielu monitorach, CUDA, wsparcie do PSa - dla PC do obróbki grafiki - idealna.
            5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• mk307
              Początki nałogu
              • 2007
              • 277

Ja użytkuje 2 GeForce GTX 260 Asus PCI-E złoczone razem, do tego mam Quada 6600, 4Gb RAM, zasilacz Tagan 800, 2 HDD w RAID, płyta Gł, to ASUS Extreme, Windows 64bit Viste Premium i CS4 Ext spokojnie daje rade choć mogę potwierdzić że po przejściu, na RAW z Canona 5D Mark II lekko się gotuje przy większej ilości zdjęć w ACR, dlatego dokupuje jeszcze 2GB ram lub nawet 4, w przyszłości Windowsa 7 Ultimate.

Jednakże mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.
              Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• mk307
                Początki nałogu
                • 2007
                • 277

Zamieszczone przez mk307
                Ja użytkuje 2 GeForce GTX 260 Asus PCI-E złoczone razem, do tego mam Quada 6600, 4Gb RAM, zasilacz Tagan 800, 2 HDD w RAID, płyta Gł, to ASUS Extreme, Windows 64bit Viste Premium i CS4 Ext spokojnie daje rade choć mogę potwierdzić że po przejściu, na RAW z Canona 5D Mark II lekko się gotuje przy większej ilości zdjęć w ACR, dlatego dokupuje jeszcze 2GB ram lub nawet 4, w przyszłości Windowsa 7 Ultimate.

Jednakże mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.
                Sorki Pamięć mam OCZ PLATINUM DIMM DDR2 1066MHz takich samych parametrów.
                Canon FF i słoików kilka

Komentarz

• rOOmak
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 617

Dzięki t00mcio.Za twoją radą zamawiam. Najlepsza cena znaleziona przez pricegrabber.com jak zwykle w B&H. Całe szczęście bo u nich nie muszę płacić podatku

Zamieszczone przez mk307
                  (...)mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.
                  Trochę nie w temacie, ale ok.
                  Zrobileś "Troubleshooting"? Jeżeli płyta główna obsługuje 1066 to jedna kość może nie obsługiwać, mimo że powinna. Musisz wystartować system raz z jedną kością, raz z drugą. Ustaw w biosie rozpoznawanie pamięci na auto i jak bios rozpozna którąś pamięć jako 800MHz to wiesz, że ta jest do wymiany.

Komentarz

• mk20
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 71

Ustawiłeś w biosie napięcia i timingi dla pamięci.

Komentarz

• arfoto

win 7 proff 64bit w zupełności wystarcza. Ultimate nie widzę sensu - przecież to Proff plus wodotryski media, które w sumie tylko obciążą system. Ja mam c2d 2,9 Ghz i 8gb 1066Mhz dyski raid 0 + 4 dyski na dane. O dziwo chodzi na Chieftec-u 400W ale razem ze zmianą grafy wymienię zasilacz. W Cs4 rawy z 5dMkII otwierają się 2-3 sekundy. Więc to chyba akceptowalne a co do ramu to fakt i7 nie mam ale pamięci nigdy mi nie wykorzystuje na maxa 60-70% max. Może zakup cs5 i i7 będzie wykorzystywał w pełni ram.

Komentarz

• rOOmak
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 617

Odwołuje co pisałem. Właśnie spotkałem się z takim samym problemem. Kości są ok, ale BIOS ustawia je na niższą częstotliwość gdy wsadzone razem. Na razie czekam na tranzystor do zasilacza i jak go wymienie będę kombinował z updatem biosu i manualnymi ustawieniami. Jak będzie jakiś postęp to dam znać.

Komentarz

• Pawel_G
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 527

Zakupiłem ostatnio Gainward GF 9800 GT i do domowej grafiki wystarczy w zupełności.

Komentarz

• renes
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 510

Odp: Jaka karta graficzna

W związku z zakupem 27" monitora EIZO SX 2762 muszę niestety wymienić kartę która obsłuży rozdzielczość 2560x1440. Mój Matrox P690 Plus ma w DVI tylko 1920x1200, szkoda mi się z nim rozstawać, ale nie mam wyjścia. Jaką kartę polecicie z radiatorem, bez bajerów lecz b.dobrym wyświetlaniem? Celem wyłącznie obróbka zdjęć, najczęściej skanów z błon.

Komentarz

• Diabeł
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 356

Jaką aktualnie kartę grafiki byście polecili do Lightrooma i Photoshopa? Czy do obróbki i nowego procesu odszumiania LR lepsza będzie większa ilość pamięci na karcie, np RTX 3060 12GB czy lepszy procesor RTX 3060 Ti 8 GB lub cos wyższego RTX3070. Jeszcze dobrze by było zamknąć się w jakiejś rozsądnej cenie do 1200 - 1500 zł. Czy może w zupełności wystarczy cos pokroju GTX1660 TI 6 GB
                              Ostatnio edytowany przez Diabeł; 565.
                              Moje zdjęcia
                              Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2595

ja mam RTX 3060 Ti, z i7-12700KF i odszumianie i zapis nowego pliku trwają do 1-3s, ale w jakim stopniu odpowiada za to GPU czy CPU to nie wiem
                                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...