Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
mam naneu k3. mieszczą się do niego w komorze na sprzet: lampa, 40d, 70-200 f4, tamron 17-50, c50 1.8, dysk 2.5", kilka kart, zapasowa bateria i nic więcej do górnej wchodzą spokojnie rzeczy osobiste, paszporty, filtry, woda, nawet duży polar. w bocznych cała kablologia i ładowarki.
ma jedną dużą zaletę - pokrowiec przeciwdeszczowy/pyłowy/złodziejowy - zakładam i jestem spokojny, że nikt mi z niego nic nie wyciągnie.
plecak ma jedną sporą wadę - jest trochę duży i ciężki (ale mieści się w limitach bagaży podręcznych na lotniskach) i jedną niedogodność - utrudniony dostęp do sprzętu.
ogólnie polecam do podróżowania, jest wygodny i solidny (u mnie po dwóch latach jak nowy). do krótkich wypadów i codziennego użytku raczej się nie nadaje.
Alpha jest bardzo duza, i pojemna. Jest sporo kieszeni na drobnice, ma wygodne szelki. Zamki błyskawiczne nie przycinają się jak to gdzieś wyczytałem w sieci.
Za to zamek bocznej kieszeni przycinał się nieco we Flipside 300.
W Flipside 200 chyba nie było problemu, albo poprostu nie utkwił mi w pamieci.Ogólnie to flipsaidą przydała by się jeszcze przynajmniej z jedna większa kieszeń na zewnątrz na drobnice.
Moja subiektywna ocena:
Plecak wykonany bardzo solidnie i z dobrych materiałów. Jego ułożenie na plecach jest bardzo wygodne. Niestety wg mnie jest on skonstruowany dla osób mających maksymalnie 160 cm wzrostu. Ja mam ponad 180 cm - pas biodrowy był u mnie położony praktycznie w połowie brzucha (stanowczo za wysoko) - śmiesznie to wyglądało i było trochę niewygodne.
Mam 176 cm i, hmmm, nie jestem istotą drobną. No owszem, nie jest to ponad 180, ale mnie rozmiar plecaka odpowiada. A zaliczyłam z nim już kilka długich wypraw, kiedy miałam go na grzbiecie cały dzień.
Jak dla mnie plusy tego plecaka to:
+ Bardzo wygodne ułożenie na plecach i wygodne, szerokie, miękkie szelki. Nawet porządnie wyładowany po całym dniu noszenia nie zabijał mi pleców, a nadmieniam, że mam problemy z kręgosłupem.
+ Mam też zupełnie inne wrażenie odnośnie pakowności górnej komory. Miewałam tam sweter, wiatrówkę, prowiant na cały dzień (w tym butlę wody), przewodniki i mapy oraz trochę drobnicy fotograficznej, która nie mieściła się do komory foto...
+ ...do której bez problemu wchodzi wszystko to, co w podpisie. Zmieściłyby się jeszcze trzy mniejsze obiektywy, dwa średnie lub jeden długi zoom, a kiedy wreszcie zafunduję sobie grip, też wejdzie gładko. Pakowność stanowczo na plus.
+ Do samolotu szłam z nim z duszą na ramieniu, bo trzeba go było ścisnąć, żeby mieścił się w limicie bagażu podręcznego, ale się zawsze mieścił.
+ Komora foto jest naprawdę bardzo pojemna. Nigdy nie wyjmowałam wkładki na sprzęt ani nie usuwałam ścianki dzielącej ją od górnej komory, ale miło wiedzieć, że jest taka możliwość.
+ Mnóstwo schowków i kieszeni; można naprawdę rozłożyć bagaż tak, żeby był do niego jak najłatwiejszy dostęp.
+ Plecak nie krzyczy, że jest w nim drogi sprzęt foto. Właściwie zgadną to tylko ci, którzy rozpoznają znaczek Naneu.
+ Skuteczna osłona przeciwdeszczowa (co ważne - nie utrudnia dostępu do aparatu) i mocowanie na statyw.
+Solidnie zabezpieczona komora na laptop.
Minusy:
- Żeby wyjąć sprzęt, trzeba zdjąć plecak i na czymś go postawić. Nie ma mowy o manipulowaniu w powietrzu.
- Mocowanie statywowe jest raczej niestabilne. Mój Velbon Sherpa 435 nie jest statywem dużym i ciężkim, ale i tak się gibie. Nieustannie kombinuję, jak go ustabilizować i w końcu coś wymyślę, ale jednak jest tu ten element konieczności kombinowania. No i fakt, trochę przeważa plecak na jedną stronę.
- Co tu mówić; jest to wielkie bydlę, a nie mały, elegancki plecaczek.
- Skoro plecak był projektowany jako wycieczkowy, brakuje mi trochę dodatkowych troczków, żeby przyczepić cieplejszą kurtkę czy coś w ten deseń.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona - pakowność i wygoda noszenia są dla mnie bardzo ważne.
Polecam:
+ jako plecak na całodzienne wyprawy
+ dla osób, które lubią nosić przy sobie masę różnych dupereli
+ dla osób, którym zależy na kręgosłupie
+ do transportu sprzętu samolotem
Nie polecam:
- jako codzienny, miejski plecak, w którym nosi się różne rzeczy i dodatkowo aparat
- na krótkie spacery, na które zabieramy mało sprzętu
- na sytuacje, kiedy kluczowa jest szybka wymiana obiektywów
Minusy:
- Żeby wyjąć sprzęt, trzeba zdjąć plecak i na czymś go postawić. Nie ma mowy o manipulowaniu w powietrzu.
Czyli jednak... A naprawdę nie idzie obrócić tego na pasie biodrowym i dostać siędo komory foto? Może chociaż kucając?
Zamieszczone przez Aloes
- Mocowanie statywowe jest raczej niestabilne.
A czy nie da się jakoś poziomo?
Zamieszczone przez Aloes
Nie polecam:
- jako codzienny, miejski plecak, w którym nosi się różne rzeczy i dodatkowo aparat
Właśnie ze względu na to, że nie zamierzam kupić torby wybrałem Lowepro FLipside 400 dla większej wygody. Ale zastanawiałem się jeszcze czy może nie kupić właśnie mniej pakownego plecaka z komorą na laptopa 15.4'', bo do Flipside'a mieści się maks netbook i zajmuje praktycznie całą zewnętrzną kieszeń...
Czyli jednak... A naprawdę nie idzie obrócić tego na pasie biodrowym i dostać siędo komory foto? Może chociaż kucając?
Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo. Kucając nie próbowałam, zawsze udało mi się znaleźć jakiś kawałek na tyle suchego miejsca, żeby położyć chociaż na chwilę.
A czy nie da się jakoś poziomo?
Nie bardzo. Ale na pewno da się mocniej przypiąć z boku, muszę tylko wymyślić, jak.
Właśnie ze względu na to, że nie zamierzam kupić torby wybrałem Lowepro FLipside 400 dla większej wygody. Ale zastanawiałem się jeszcze czy może nie kupić właśnie mniej pakownego plecaka z komorą na laptopa 15.4'', bo do Flipside'a mieści się maks netbook i zajmuje praktycznie całą zewnętrzną kieszeń...
Ja na krótkie spacery zamierzam kupić Tamrac Velocity albo Flipside'a właśnie; toreb nie znoszę...
Nie bardzo rozumiem punktu "jako codzienny, miejski plecak". Dla mnie miejski plecak to możliwość noszenia powiedzmy dokumkentów, laptopa czy drobnych zakupów. Naneu Alpha L wydaje się być tutaj odpowiedni. Prosiłbym o wytłumaczenie.
Co do krótkich spacerów rzeczywiście duży plecak nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednkaże czasem krótkie spacery np. w środku lata wymagają zabrania jakiejś wody ze sobą i jeśli pomyśleć o torbie lub torbopodobnym rozwiązaniu, to sytuacja się komplikuje.
Szybka wymiana obiektywów - tutaj prosiłbym Ciebie o obejrzenie filmu http://www.youtube.com/watch?v=DXCAMU2A2ws prezentującego Flipside'a 400 i sposób dostępu do sprzętu mając przymocowanego go pasem biodrowym. Chciałbym wiedzieć na ile wygodne jest coś takiego w przypadku Naneu Alpha. Oczywiście trzeba przy nim poluzować pas biodrowy. Wcześniej napisałaś:
Zamieszczone przez Aloes
Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo.
Dlaczego tak jest? Czy plecak odgina się pod ciężarem i trzeba przytrzymywać go ręką? A jeśli przykucnąć i z zapiętym pasem biodrowym opierać ten plecak płasko na kolanach?
Obecnie posiadam Flipside'a 400. Ale zastanawiam się nad zakupem Naneu Alpha L głównie ze względu na możliwość wrzucenia do niego pełnowymiarowego laptopa i podobną do Flipside'a 400 cechę - dostęp do sprzętu foto od strony pleców. Przydałoby mi się to szczególnie podczas podóży pociągiem, gdzie oprócz plecaka z elektroniką zabieram duży plecak trekkingowy z ubraniami itp. Do Flipside'a daje się włożyć co najwyżej netbooka. Choć oczywiście ludzie różnie kombinują jak się okazuje:
My Thinkpad X60s fits perfectly! Its quite snug, but that stops it floating around. The internal dividers are recessed in a bit from the zip, and so the laptop thickness doesn't even strain the "lid" closing. With a small laptop like this I'm frustrated by most of the camera+laptop bags out there. They are typically very large, and its hard to get the weight distribution right. If the laptop pocket is against your back, then the thing swings away a lot when you're not carrying the computer. This is no good for a bag that will be carrying cameras only most of the time. On the other hand, if the laptop compartment is behind the camera gear then it places a heavy object quite a distance from your back leading to unpleasant leverage and swaying. The Flipside 400 AW is a great backpack. It hugs your back closely and is very comfortable. It is also a remarkably small package given the amount of room it has inside.
Mam 176 cm i, hmmm, nie jestem istotą drobną. No owszem, nie jest to ponad 180, ale mnie rozmiar plecaka odpowiada...........
Ty się wypowiadasz o Naneu Pro Alpha L - w tym modelu dodano specjalną przegrodę na komputer przenośny 15.4 cala. Ja z kolei wypowiadałem się o Naneu Pro Alpha który nie ma takiej komory. Z tego co się doczytałem w specyfikacjach, to producent zwiększył o kilka centymetrów rozmiar wersji „L” dodając tą dodatkową kieszeń. Nie jest to oczywiście dużo w porównaniu z starszą wersją. Jestem też tylko wyższy od Ciebie o 10 cm - co też nie jest dużo w porównaniu z Twoim wzrostem.
W każdym razie (jak zaznaczyłem) wyraziłem tylko swoją subiektywną ocenę – ocena innej osoby może być skrajnie różna od mojej.
Zamieszczone przez Aloes
......
+ Plecak nie krzyczy, że jest w nim drogi sprzęt foto. Właściwie zgadną to tylko ci, którzy rozpoznają znaczek Naneu.
...........
Rzeczywiście plecak "nie rzuca" się w oczy. Faktycznie logo Lowepro jest bardziej znane i co nie którzy
Zamieszczone przez Aloes
........
- Co tu mówić; jest to wielkie bydlę, a nie mały, elegancki plecaczek.
...........
Eeeee.........wielki z Naneu to jest K4L
Zamieszczone przez Aloes
Na pasie biodrowym da się od biedy wymienić obiektyw, aparatu wyciągnąć nie bardzo. Kucając nie próbowałam..........
Jest to plecak turystyczny a nie reporterski i na szybko aparatu nie da się wyciągnąć z środka.
Zamieszczone przez radradish
Nie bardzo rozumiem punktu "jako codzienny, miejski plecak". Dla mnie miejski plecak to możliwość noszenia powiedzmy dokumkentów, laptopa czy drobnych zakupów. Naneu Alpha L wydaje się być tutaj odpowiedni. Prosiłbym o wytłumaczenie.
...........
Przeznaczenie: "codzienny miejski plecak" jest także oceną subiektywną i dla jednej osoby może mieć on takie zastosowanie a dla innej do tego celu się nie nadaje.
Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
Powód: Automerged Doublepost
Wcześniej padło pytanie, czy jest możliwość dokupienia przegródek do plecaka bodajże Lowepro. Pisałem w tej sprawie do Lowepro w Polsce i otrzymałem pozytywną odpowiedź. Prosili tylko o zdjęcie o jaką dokładnie przegródkę mi chodzi. Finału nie mogę zdradzić, bo nie doszło do zakupu produktu tej firmy (miał być Lowepro Primus).
Co do plecaka, do którego jest szybki dostęp, to mogę polecić serię Kata 3n1. Miałem plecak z tej serii, obecnie mam torbę tejże firmy.
..........Chciałbym wiedzieć na ile wygodne jest coś takiego w przypadku Naneu Alpha. Oczywiście trzeba przy nim poluzować pas biodrowy. Wcześniej napisałaś...........
Dlaczego tak jest? Czy plecak odgina się pod ciężarem i trzeba przytrzymywać go ręką? A jeśli przykucnąć i z zapiętym pasem biodrowym opierać ten plecak płasko na kolanach?
............
W przypadku Naneu Pro Alpha jest to bardzo niewygodne chociaż teoretycznie możliwe.
Zamieszczone przez Aloes
..............
Ogólnie jestem bardzo zadowolona - pakowność i wygoda noszenia są dla mnie bardzo ważne.
...............
I o to w tym wszystkim chodzi Ja po zakupie Lowepro Rover Plus AW mam teraz takie same odczucia Pzdr.
Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
Powód: Automerged Doublepost
ile osób tyle i preferencji :-) Ja używam Slingshota 350 i jestem zadowolony. Mały rzeczywiscie nie jest, ale wygodny i nie musze się zastanawiać co mam, a czego nie mam pakować. Na poczatku drażniła mnie tylko jedna "szelka", ale okazało się, że jeżeli się dobrze wyreguluje to jest w porządku.
Z mojego punktu widzenia ważne jest też to, że plecaka nie muszę nigdzie kłaść żeby wyjąć sprzęt. Dodatkowo moze też służyć (po przesunięciu na przód) jako oparcie dla łokci w czasie fotografowania.
TYle mojego subiektywnego komentarza.
W przypadku Naneu Pro Alpha jest to bardzo niewygodne chociaż teoretycznie możliwe.
A czy mógłbyś to opisać dokładniej? Tzn. co jest problemem? Czy opadające "wieko" czy może plecak nie utrzymuje się w odpowiedniej pozycji i np. spada?
Zastanawiam się na ile jest to bardziej niewygodne niż w przypadku serii Lowepro Flipside. Mam dylemat i do wyboru trzy opcje w przypadku podróżowania ze sprzętem:
1. Flipside 400 + torba z laptopem
tutaj wadą są w sumie trzy rzeczy do przenoszenia: plecak trekkingowy, foto i laptop
2. Flipside 400 + Alpha L
tutaj w podróż z laptopem biorę po prostu Alpha L, a bez laptopa czy po prostu zwykłe wyjście do miasta - Flipside 400
3. tylko Alpha L....
dość ryzykowny wybór choć być może bardziej ekonomiczny i praktyczny (ale nie wygodny...) niż Flipside
A czy mógłbyś to opisać dokładniej? Tzn. co jest problemem? Czy opadające "wieko" czy może plecak nie utrzymuje się w odpowiedniej pozycji i np. spada?..............
Wg mojej oceny plecak nie jest konstrukcyjnie przygotowany do tego typu manewrów. Żeby tego dokonać należy zsunąć szelki z ramion i mocno poluźnić pas biodrowy - spowoduje to, że praktycznie plecak nie będzie stabilnie zamocowany na Tobie. Ponadto jeśli górną komorę będziesz mieć dodatkowo wyładowaną cięższymi przedmiotami lub rzeczami, to jeszcze utrudni to ten manewr. W plecakach dwukomorowych wyjmowanie sprzętu nigdy nie będzie tak wygodne jak w jednokomorowych. Zresztą zerknij na ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=fcGhF0Sbd4E i zwróć uwagę na szczegóły konstrukcyjne tego plecaka.
Jest na to za duży. Ja na co dzień chodzę z plecakiem o pojemności około 25l, ale ten jest po prostu wielkim grzmotem na plecach - to kwestia głębokości gąbki w przedziale foto. Bez gąbki nie chodziłam, fakt, ale i wtedy zostaje wielki pas biodrowy. Jak dla mnie na codzienny plecak jest za duży.
Co do krótkich spacerów rzeczywiście duży plecak nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednkaże czasem krótkie spacery np. w środku lata wymagają zabrania jakiejś wody ze sobą i jeśli pomyśleć o torbie lub torbopodobnym rozwiązaniu, to sytuacja się komplikuje.
Dlatego pisałam o spacerach, na które zabieramy mało sprzętu. Sęk w tym, że w tym plecaku komora foto jest _naprawdę_ duża, owszem, można jej nie wypełniać, ale i tak chodzi się wtedy z dużym, nieforemnym worem na plecach.
Jak mówię, wymienić obiektyw się da. Jeśli chodzi o aparat, to być może jest to również możliwe, ale próbować nie będę, za bardzo lubię moją czterdziestkę, żeby się z nią szarpać. Problem jest taki, że pas jest dość szeroki, mniej więcej na pół klapy komory. Nieodpięcie pasa uniemożliwia otwarcie komory do końca.
Obecnie posiadam Flipside'a 400. Ale zastanawiam się nad zakupem Naneu Alpha L głównie ze względu na możliwość wrzucenia do niego pełnowymiarowego laptopa i podobną do Flipside'a 400 cechę - dostęp do sprzętu foto od strony pleców. Przydałoby mi się to szczególnie podczas podóży pociągiem, gdzie oprócz plecaka z elektroniką zabieram duży plecak trekkingowy z ubraniami itp. Do Flipside'a daje się włożyć co najwyżej netbooka. Choć oczywiście ludzie różnie kombinują jak się okazuje:
Z Twojego późniejszego postu wynika, że rozważasz Alphę i Flipside'a. Nie znam Flipside'a, ale do pociągu chyba polecałabym raczej Alphę + niewielką torbę sportową. Ale to musisz zobaczyć ten plecak sam i sam ocenić.
Ty się wypowiadasz o Naneu Pro Alpha L - w tym modelu dodano specjalną przegrodę na komputer przenośny 15.4 cala. Ja z kolei wypowiadałem się o Naneu Pro Alpha który nie ma takiej komory. Z tego co się doczytałem w specyfikacjach, to producent zwiększył o kilka centymetrów rozmiar wersji „L” dodając tą dodatkową kieszeń. Nie jest to oczywiście dużo w porównaniu z starszą wersją. Jestem też tylko wyższy od Ciebie o 10 cm - co też nie jest dużo w porównaniu z Twoim wzrostem.
Aaaaa, faktycznie, masz rację. Mój błąd.
W każdym razie (jak zaznaczyłem) wyraziłem tylko swoją subiektywną ocenę – ocena innej osoby może być skrajnie różna od mojej.
Ja też. Kiedy szukam opinii o czymś na forach, najbardziej cenię takie opinie właśnie, więc może komuś innemu się przydadzą.
eeee.........wielki z Naneu to jest K4L
A wiesz, że aż go wyguglałam. Otóż Alpha L ma większą głębokość. Jest niższy i trochę węższy, ale głębszy. To właśnie sprawia, że wygląda na strasznie wielki.
Jest to plecak turystyczny a nie reporterski i na szybko aparatu nie da się wyciągnąć z środka.
Prawda, ale można się starać kombinować, jak wyciągnąć obiektyw, nie pakując plecaka w błoto.
Ogólnie, jak mówię, jako plecak na dłuższe wycieczki Alphę L bardzo polecam, jako mały miejski plecaczek "a aparat wezmę przy okazji, może trafi się okazja" - nie. Ale nie znajdzie się modelu, który spełniałby doskonale oba kryteria naraz.
nie znajdzie się modelu, który spełniałby doskonale oba kryteria naraz.
Dlatego ja mam trzy plecaki. Kiedyś szukałem czegoś uniwersalnego, ale nie znalazłem, bo przecież nie ma takich zwierząt. Sling Shot 200 - na krótkie chodzenie (czy rowerowanie) z co nawyżej jednym dodatkowym obiektywem. Mniejszy wydawał mi się za mały, większy zbyt duży. Bardzo dobry dostęp do aparatu, bezproblemowa zmiana obiektywów, podparcie dla łokci, dodatkowy pasek może się przydać podczas jazdy rowerem. Za bardzo nie można go obciążać bo na jednym ramieniu jest jednak niewygodnie. Ten plecak kupiłem najpierw i chyba najczęściej go używam. Orion Trekker - na dłuższe wycieczki po mieście. Tu już można wrzucić trochę więcej. Czasem brakuje mi w nim paska piersiowego, chyba sobie wreszcie doszyję. Rover Plus AW - na wyprawy, ten jest naprawdę pojemny.
I na razie taki zestaw mi wystarcza.
Komentarz