Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Volatile
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 20

Podepnę się pod temat z pytaniem do użytkowników plecaków. Noszę się z zamiarem zmiany torby na plecak jako zdecydowanie dla mnie wygodniejszy. Ponieważ jednak spora część moich wędrówek przypada na miasta, obawiam się, że wyposażenie plecaka łatwiej może paść łupem złodziejaszków. Czy te obawy są słuszne? Łatwy dostęp do sprzętu to rzecz ważna, ale w tym wypadku mam wątpliwości . Torbę jednak łatwiej kontrolować. Co o tym myślicie?

Komentarz

• Garnett
      Coś już napisał
      • 2004
      • 79

Volatile torba bardziej sie rzuca w oczy ( od razu widać co jest w środku bo jest charakterystyczna ). Plecak polecam Naneu Alfa ( wcześniej miałem Slingshot i Mekko ) i ten najmniej sie rzuca w oczy a do tego ma dostep do sprzetu od strony pleców wiec jest utrudiony dla złodzieja.
      Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
      ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Komentarz

• radradish
        Bywalec
        • 2009
        • 123

Volatile Poczytaj jeszcze ten wątek dokładniej. Dyskutowane były tu plecaki Lowepro, Naneu (wspomniane modele Alpha) czy Crumpler z dostępem do sprzętu od strony pleców, co powinno spełniać Twoje wymagania.

Komentarz

• Volatile
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 20

Przyznam, że obszerność wątku obudziła we mnie lenia . Dzięki za podpowiedź

Komentarz

• More86
            Bywalec
            • 2008
            • 138

Cóż, ciężko mi wertować ponad 250 stron, ale nie znalazłem nigdy informacji o sakwie crumplera jimmy bo. A więc używam od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Mam wersje 600 i pomimo iż zarzuca się jej małą pojemność, mi udaje się tam wepchać (i zamknąć oczywiście) 40d+70-300+550ex+mały obiektyw rozmiaru 50mm lub kita-idealny zestaw na spacery. Oczywiście konkurencje bije designem co jest miłym dodatkiem.
            Posiadam również plecak "półfotograficzny" tej firmy i jestem również zadowolony.

Komentarz

• jack070
              Bywalec
              • 2008
              • 144

Czy ktoś miał może okazję pomacać nowego Tamraca Aero Speed Pack 85?
              Plecak wygląda bardzo ciekawie, szczególnie do zastosowań codziennych. Ma uchwyt na statyw (którego brak w lowepro fastpack). Niestety w żadnym sklepie w Krakowie go nie ma. Czytałem gdzieś, że może być problem z wyciąganiem apratu z gripem z boku...

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez jarooes
                Aha czyli co do uchwytów to chyba ta powinna być lepsza http://www.allegro.pl/item897396658_...per_torba.html ma tych pasków więcej i samych mocowań też.
                Szczerze powiedziawszy to nie widzę w tym modelu klasycznych "szlufek" do przymocowania paska (chodzi o szlufki naszyte na stronę która bezpośrednio styka się z "ciałem", czyli w tym przypadku tylną ściankę futerału).
                EOS + Speedlite

Komentarz

• enter
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1201

szlufka jest pod miękką warstwą w górnej części - bardzo wygodne rozwiązanie

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez enter
                    szlufka jest pod miękką warstwą w górnej części...
                    Faktycznie, sprytnie zamaskowana.
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• Sewi
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 27

Zamieszczone przez wojkij
                      Stealth reporter to nie najlepsza seria. Mam 650aw, fakt mieści się sporo ale tylko dzięki temu że jest głęboki(mieści się 200/2 z założoną osłoną), lensy trzeba układać warstwowo.
                      Czemu nie najlepsza? Właśnie rozważam poważnie zakup D550, używam obecnie Mini Trekkera ale upierdliwa jest czynność zmiany szkła kiedy to muszę ściągnąć plecak, otrorzyć go i grzebać. D550 o tyle mnie interesuje gdyż potrzbuje tego żelastwa trochę upchać okazyjnie dużo: 7D+grip, 70-200 IS f4L, sigma 50 1.4, C 10-22 i 580EX II + sporadycznie 15" lapka mac'a.

Przymierzałem do tej torby puchę z długą L'ką i pionowo całkiem zgrabnie sobie daję rade.

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2076

Co do noszenia sprzetu, ostatnio nabylem torbe tenba massenger - bardzo fajny wynalazekz tym suwakiem w klapie, torba nie widac ze fotograficzna, no i w miesci aparat z zalozonym 70-200/2.8 - nawet z oslona, fakt ze moja od tamrona 70-200 troche z tunnigowalem tzn. skrocilem, bo normalnie nie ma jak tego nosic.
                        Polecam torbe na wycieczki rodzinne i nie tylko - w kazdej chwili mozna wyjac uzbrojony aparat gotowy do zdjec i zaraz schowac nie obnoszac sie ze sprzetem.

Ale tak naprawde nie ma nic uniwersalnego, dlatego najlepiej miec 3-rzeczy
                        - plecak,
                        - zwykla standardowa torbe do pracy i przenoszenia sprzetu,
                        - torbe dyskretna
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• jarooes
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 24

Zamieszczone przez axk
                          Szczerze powiedziawszy to nie widzę w tym modelu klasycznych "szlufek" do przymocowania paska (chodzi o szlufki naszyte na stronę która bezpośrednio styka się z "ciałem", czyli w tym przypadku tylną ściankę futerału).
                          Czyli co sądzicie da się to zastosować tak jak pisałem?

Komentarz

• koraf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1748

Również zakupiłem reporteską torbę tenba messenger i jestem zachwycony jakością torby i jej funkcjonalnością :grin:, bardzo przemyślane i praktyczne podejście do przechowywania i korzystania ze sprzętu i akcesoriów foto.
                            A tak na marginesie mam również dwa plecaki i większą torbę mekko zależnie od potrzeb i sytuacji.

Komentarz

• Da__FreaK
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 449

Przejrzalem million tych postow .. uff .. i za cholere nie wiem co kupic

Komentarz

• koraf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1748

Zamieszczone przez Da__FreaK
                                Przejrzalem million tych postow .. uff .. i za cholere nie wiem co kupic
                                Torba czy plecak to "praktyczna" rzecz a przeglądając posty pozostajesz ciągle w "teorii" :wink:, wg mnie musisz krytycznie spojrzeć na to czym robisz i co fotografujesz wtedy łatwiej Ci będzie określić swoje potrzeby.

Komentarz

Pracuję...