Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dystych
    • 2009
    • 2

Dzięki radradish

Wybiorę się do Fotojokera, zobaczę, jak wygląda.

Bardziej kusi mnie Mekko, ale mam wątpliwości, czy zmieszczę tam wszystko, co chcę.

Pozdrawiam
    Cięte kwiatki

Komentarz

• Kris_EOS
      • 2008
      • 7

Witam,posiadam obecnie Canona 5d+24-70+85 1.8 +70-200 +580 ExII i szukam torby Canona 100dg lub 200dg szybciej ta druga i w polsce nie moge nigdzie znalesc,na ebayu w stanach jest bez problemu tyle ze wysylka przewwzsza wartosc torbyy,a jesli nie to to co proponujecie?

Komentarz

• qb4hkm
        Bywalec
        • 2007
        • 239

Musi być torba Canona? Jak nie, to ten zestaw pięknie się zmieści do Naneupro Sahara 115F... i jeszcze miejsca zostanie na drugą lampę i jeszcze jeden obiektyw...

Komentarz

• jac+
          Uzależniony
          • 2006
          • 842

Szukam torby/kabury do zestawu 40D+BG2N+17-40L. Co byście polecali Vanguarda Oregon 16z czy nowe Lowepro Toploader PRO 65AW? Zależy mi na miękkim wyścieleniu wnętrza. Nie mam możliwości kupienia tych toreb w "realu", więc nie będę w stanie ocenić ich walorów przed zakupem. Umówmy się, że pomijamy parametr ceny. Z góry dziękuję za pomoc.
          Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• radradish
            Bywalec
            • 2009
            • 123

Hej

Szukam w miarę uniwersalnego rozwiązania do przenoszenia sprzętu:
            - body 450D z gripem
            - 3-4 obiektywów
            - lampa
            - 2-3 filtrów
            - konwerter raynox DCR-250
            - wiele małych akcesoriów typu akumulatory

Sytuacje, w których miałoby to rozwiązanie być używane razem ze stawianymi wymaganiami:

- jednodniowa wyprawa w góry/rower - dodatkowo zapas jedzenia, woda min. 1,5L (podpięta paskami lub w kieszeni bocznej), miejsce na kurtkę (może być na zewnątrz)

- tygodniowa wycieczka do jakiegoś miasta: podróż pociągiem czy też samolotem: tutaj potrzeba miejsca na netbooka (ze wszystkimi akcesoriami typu zasilacz, mysz, pendrive etc.) oraz dużo miejsca (czyt. kieszeni dodatkowych) na mniejsze akcesoria typu dwie ładowarki, palmtop, gps, małpka.

- plener w mieście czy też za miastem - koniecznośc zabrania dodatkowych lamp, uchwytów do nich, akumulatorów, blendy (zakładam tutaj, że wszystko zmieściłoby się w plecaku, a rzeczy typu parasolki, statywy przenoszone byłyby w pokrowcu/ach na ramieniu)

Jednocześnie zależy mi na pojemności plecaka jak i wygodzie torby oraz na niezwracaniu na siebie uwagi na ulicy. Dlatego też rozważam tutaj plecaki posiadające największą zaletę toreb, czyli wygodę w dostępie do sprzętu bez konieczności ściągania ich i siadania z nimi. Ale oczywiście nie ma rozwiązania idealnego co do powyższych wymagań. Stąd poniższe propozycje do 500 zł:

1. Plecak Lowepro Flipside 400 AW - 355 zł
            Zwrócil moją uwagę, ponieważ można go obrócić jak na filmie http://www.youtube.com/watch?v=DXCAMU2A2ws mając szybki dostęp do sprzętu i coś w formie stolika = wygoda torby. Ale pojawiają się tutaj wątpliwości:
            - Czy do bocznych kieszeni siatkowych Lowepro Flipside 400 AW daje się włożyć półtoralitrową butelkę wody czy też tylko małą 0,5 l?
            - Czy do tylnej kieszeni zewnętrznej można włożyć netbooka? Oczywiście zakładam, że jedzenia już tutaj nie włożę, a wszystkie akcesoria do niego lądują w wolnych slotach w komorze głównej

2. Zestaw Plecak Lowepro Flipside 300 + plecak JPA Monster Photo ( http://www.allegro.pl/item841260984_...ikon_sony.html ) - 428 zł
            Lowepro Flipside 300 jest mniejszy, ale nadal pomieściłby cały podstawowy zestaw. Spełniałby on rolę torby. Nadawałby się jednak tylko do wypraw do miasta czy w plener, gdzie reszta akcesoriów typu lampy, parasolki, statywy lądowałaby w jakiejś dłuższej sportowej torbie noszonej na ramieniu
            Natomiast plecak JPA wydaje się być bardzo pojemny i mógłby nadać się dobrze na rower czy do pociągu - wadą jest brak wygody w dostępie do sprzętu jak w przypadku torby torby czy Flipside'a.

Czy przy powyższych wymaganiach nie powinienem jednak zrezygnować z wygody jaką oferuje torba i zakupić jakiś duży markowy plecak foto z przegrodą na laptopa?

Ciekawym rozwiązanie do użycia w górach jest powiedzmy użycie zwykłego plecaka oraz torby przypiętej do pasa trzymanej z przodu - co o tym sądzicie?
            Ostatnio edytowany przez radradish; 27843.

Komentarz

• dariusz_32
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 22

Plecak na aparat i do pracy

Witam

Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki plecak (torba) byłby najwygodniejszy, by używać go zarówno do przenoszenia aparatu, jak i rzeczy do pracy. Zdjęcia robię zwykle w czasie dojazdu do pracy lub z powrotem, czasem w tłoku. Powinno to być coś nie rzucającego się w oczy, typu Slingshot, tak, żeby można było szybko i w miarę dyskretnie wyjąć aparat, a potem go schować, powinno mieścić aparat wielkości 50D (najlepiej z gripem, ale niekoniecznie) z obiektywem wielkości L 17-40 oraz miejscem na 70-200 L4, lampą 430II i najlepiej jeszcze jeden nieduży obiektyw. Dodatkowo musi być miejsce na śniadanie i papiery (dokumenty) do pracy.
              50D+Sigma 10-20+Tamron 17-50+Canon 50 1.8 II+Sigma 50 1.4+Canon 85+430 EXII

Komentarz

• Chris_11
                Uzależniony
                • 2006
                • 572

Może Lowepro Computrekker... Z tym, że dostępu jak w slingshot to na pewno nie będzie.
                Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• iso
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 547

Zamieszczone przez dariusz_32
                  [...]aparat wielkości 50D (najlepiej z gripem, ale niekoniecznie) z obiektywem wielkości L 17-40 oraz miejscem na 70-200 L4, lampą 430II i najlepiej jeszcze jeden nieduży obiektyw. [...]
                  I Ty mówisz o dyskrecji?

Komentarz

• dariusz_32
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 22

No właśnie, a szczególnie zależy mi na szybkim dostępie do aparatu, bez zdejmowania wszystkiego z pleców.

Komentarz

• Chris_11
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 572

No to tylko... slingshot. :P
                      Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• dariusz_32
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 22

Zamieszczone przez iso
                        I Ty mówisz o dyskrecji?
                        Dyskrecji, w miarę możliwości bez robienia zamieszania dookoła siebie.

Komentarz

• amroz
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 772

ja na takie okazje mam plecak Vanguard Pampas 59, jest rewelacyjny. Co prawda to bez zdejmowania z pleców się nie obejdzie ale za to jest dużo miejsca na inne żeczy. Dużo kieszonek, dobre materiały i dokładne wykonanie. Wcześniej przez dwa lata miałem Lowepro Orion Trekker II ale wymieniłem dlatego że troszeczkę był za mały na jednodniowe wycieczki górskie gdzie ten vanguard sprawdza się fajnie.

Komentarz

• dariusz_32
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 22

Zastanawiam się nad LOWEPRO SlingShot 300 AW albo KATA D-3N1-10. Oba w cenie ok. 300 PLN. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi plecakami?

Komentarz

• bigmaras
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 76

Zastanawiam się nad LOWEPRO SlingShot 300 AW albo KATA D-3N1-10. Oba w cenie ok. 300 PLN. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi plecakami?
                              Jakiś czas temu sporo czytałem na ten temat, gdyż miałem podobny dylemat. Na początku od razu nastawiłem się na plecak tylu "sling", najszybszy i najwygodniejszy sposób wyciągania aparatu, ponadto zyskujemy podporę dla łokci podczas robienia zdjęcia, dla mnie rewelacja. Następnie wytypowałem trzech producentów: lowepro, tamrac oraz kata. Miałem okazję pomacać produkty lowepro oraz tamrac, zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu lowepro. Zastanawiałem się również nad katą, tylko nie 3n1-10 (bo tutaj za dużo nie zapakujesz, odpowiednik lowepro 100aw) ale 3n1-30 i z tego co można pooglądać na youtube to półka wyżej jednak cena również, zatem zdecydowałem się na lowepro 200aw. W porównaniu do tamraca wykonanie jest na podobnym poziomie, jednak kilka praktycznych dodatków w tym wyciągana osłona przeciwdeszczowa przechyliła szalę. Wielkość tego modelu byłaby idealna dla twojego sprzętu + śniadanko, jednak z dokumentami może być gorzej, nie ma możliwości zapakowania czegokolwiek wielkości A4, są modele większe (300, 350), jednak według mnie będzie już gorzej z ergonomią użytkowania, może być ciężko obracać taki plecak i nie wiem czy wówczas nie lepiej zastanowić się nad klasycznymi rozwiązaniami.
                              Ostatnio edytowany przez bigmaras; 19599.
                              C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Komentarz

• amroz
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 772

Mój kolega z którym często fotografuję w plenerze ma taki plecak i z tego co widze i to co mówi to jest zadowolony. Wcześniej miał model mniejszy ale tam już przestał miescić się sprzęt. Sam też próbowałem i faktycznie dosc wygodnie przekręca się i wyciąga aparat. Niestety jak dla mnie zdecydowanie za mała przestrzeń na inne żeczy. Do samej fotografii ok ale jak juz chcesz zmiescić kanapki, gazete i jakiegoś ciucha na zmiane to już nie ten plecak.

Komentarz

Pracuję...