Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
(...)cos w stylu spacerów do parku, czy tez krótkie wycieczki mam Tamraca Velocity 8x. Świetna torba noszona z boku lub na plecach na jedno ramie, ale do dłuższych wycieczek w góry się nie nadaje... (...) po 2,5 godzinnym szlaku na Preikestolen myślałem że mi ramie urwie (...)
potwierdzam tą przypadłosć, też mam 8x i po dłuższym łażeniu jednak ją czuć, ale torba jest super pomimo tego...
A tak w ogóle pytanie do właściclei 550d z gripem jakich toreb używacie
Tamrac Velocity 8x jest super i mieszczę w nim wszystko co mam fotograficznego, poza statywem, ale zastanawiam się nad dokupieniem czegos, tylko i wyłaczenie na samo body+grip+C-18-135 i nie wiem czy coś znadję. Powinno być nak najmniejsze i niedorgie. Niestey mam problem ze znalezieniem czegoś takiego, szczególnie w kontekscie założonego gripa, bo gdby go nie było to nie pytałbym.
Może się komuś przyda: plecak Benro Quicken 500N jest genialny ;-)
Właśnie wróciłam z woodstocku, gdzie łaziłam z nim bite 3 dni praktycznie non stop i naprawdę nie odczuwałam dyskomfortu. Z torbą to pewnie wymiękłabym po 2h...
ZALETY:
- świetny system nośny
- pokrowiec przeciwdeszczowy
- mocowanie statywu
- dostęp do aparatu z boku (włącznie ze szkłami po odczepieniu rzepa wkładek, możliwość zmiany szkła po przewieszeniu plecaka przez jedno ramię, taki a'la flipside, świetnie się sprawdzało)
- świetne wykonanie
- spora kieszeń przednia na różne drobiazgi/bluzę/butelkę itp itd
- 2 komory, do górnej osobny dostęp
- kieszeń na pasie biodrowym (bardzo wygodnym)
- wzmocnony spód
WADY:
- brak mocowania do kluczy, kieszonki na długopis itp itd (tak, śmieszne ;-))
Mój mode jest największy z serii i podobno wyglądam z nim śmiesznie, ale akurat wygodnie mi się mieści tam na dole body ze szkłem, 3 obiektywy i lampa, a u góry spokojnie mieszczę wszystkie filtry, gruszki, szmatki, portfel, ładowarkę itp itd i jeszcze miejsca zostanie.
Mam torbę LowePro i flipa Tamraca i muszę powiedzieć, że Benro nie odstaje jakościowo, a nawet bardziej mi się podoba jego wykończenie. Zresztą Tamraca się chyba pozbędę w tej sytuacji.
Jakby ktoś miał jakieś pytania to najlepiej na PW, bo ja do tego wątku zaglądam dość rzadko
No i wygląda na to, że jest zmiana decyzji...
W/w plecaki raczej odpadaja z powodu ciasnoty czy też faktu, iż sa bardziej miejskie niz do kilkugodzinnych wędrówek po górach..., niektóre nie maja mocowania statywowego, pokrowca, itd (w zalezności od modelu)
Ktoś nakierował mnie na inne modele:
1) Lowepro CompuPrimus AW - pojemny, pełne wyposażenie które potrzebuję, dobry system nośny, tylko ta cena... , może jednak warto kupić raz a porządnie...
2) Lowepro Flipside 400AW - co prawda nie jest to dwukomorowy plecak, ale podobno ta kieszeń z przodu jest całkiem pojemna i elastyczna (czy możecie to potwierdzić???); miejsca na sprzęt mnóstwo, wygodne szelki i dobre wyposażenie...
3) Myślałem jeszcze o Tamrac Evolution 8 - ale ten jest raczej na 3 miejscu, choć w testach nieźle wypada... i ma wiele do zaoferowanie...
Czy moge prosic osoby mające w/w o podpowiedzi i pomoc?
p.s. dodam tylko, iż wychodziłem z założenia aby miec plecam dwukomorowy aby oprócz sprzętu (wczesniej opisałem ile chce nosić) zabrac jeszcze jakąć kurtkę, filtry, prowiant, itd
Ostateczna decyzja to Lowepro Primus AW. Jest ok, dla mnie wystarczy.
W komorę foto spokojne wkładam: 5dII (lepiej bez gripa choc i taki sie zmieści), C17-40, C70-200, C 50 i jeszcze coś by weszło
W górna komorę włożyłem kurtkę p/deszczowa i polar i o to mi własne chodziło. Dodatkowo plecak "trzyma" wymiary bagażu podręcznego.
Zobaczymy jak sprawdzi się w podróży.
Witam
Na wstępie przepraszam jeżeli to zły dział.
Szukam torby na 40d z gripem oraz 70-200 (moze byc podpięte), tokine 12-24, lampe i ewentualnie jeszcze jakas stałka - ale nie koniecznie. Chce żeby torba była wygodna i maksymalnie wykorzystana, tzn najlepiej brak wolnych niewykorzystanych miejsc czy miejsc na jakies pier.dolki. Torba nie musi być taka nie rzucająca się w oczy, może mieć wygląd typowo fotograficznej. Co możecie polecić ?
mozecie cos polecic na wyjazdy do 550D z jednym dodatkowym obiektywem, ladowarka, karty pamieci itd itp, najlepiej dwukomorowe z duza komora na rzeczy nie-foto i z dostepem do aparatu z boku.. miejsce na laptopa 12" bedzie rozpusta
Witam
Na wstępie przepraszam jeżeli to zły dział.
Szukam torby na 40d z gripem oraz 70-200 (moze byc podpięte), tokine 12-24, lampe i ewentualnie jeszcze jakas stałka - ale nie koniecznie. Chce żeby torba była wygodna i maksymalnie wykorzystana, tzn najlepiej brak wolnych niewykorzystanych miejsc czy miejsc na jakies pier.dolki. Torba nie musi być taka nie rzucająca się w oczy, może mieć wygląd typowo fotograficznej. Co możecie polecić ?
Polecam tenba messenger, nie rzuca sie w oczy, miesci bez problemu 40d, 70-200, 17-40, 580exII, 50 1.8, laptop chyba do 15 cali no i *******ki typu filtry, ladowarki etc.
Ja na niedawnym wyjeździe przetestowałem i polecam
Lowepro Classified Sling, bodajże w 2 czy 3 wielkościach.
Ja mam najmnniejszy, bez problemu zmieścił się netbook, a i laptop 12` myślę że by wszedł.
Ja zapakowałem na podróż 5dmkII z 24-105 ,czytnik kart, ładowarki do baterii, netbooka, komórki, przejściówki do gniazdek, dysk usb i jeszcze trochę miejsca zostało.
Przy innym rozplanowaniu poza aparatem z dołączonym obiektywem spokojnie można wsadzić jeszcze jeden obiektyw i jeszcze trochę miejsca zostanie.
W wersji większej myślę że spokojnie zmieszczą się dwa dodatkowe obiektywy.
Zalety:
elegancki wygląd
wykonanie
wygoda użytkowania
może służyć jako bardzo zgrabny bagaż podręczny
Wady:
niestety wysoka cena (ale jeśli ktoś rozważa wydanie takiej kwoty to w pełni polecam)
Link do sklepu gdzie kupiłem (polecam udanie się osobiście dla osób z W-wy i okolic, właściciel bardzo kontaktowny, uprzejmy, ma wielki wybór plecaków, można poprzymierzać i podyskutować:
znalazlem swoje optimum
Lowepro Photo Sport 200 AW
.. na merlin.pl maja w dobrej cenie.
Jeśli jesteś szczęśliwym użytkownikiem to podziel się opinia na temat tego plecaka i wrzuć parę zdjęć. Na necie niestety nie ma żadnych testów czy tez recenzji.
Jako byly uzytkownik Lowepro Fastpack 350, stwierdzam ze jest to najlepszy plecak na rynku (dla kogos kto ma laptopa wiekszego niz 15"), sa i mniejsze Fastapck 250. Teraz nistety kupilem Kate 3N1-33
Witam!
Szukam plecaka za ok. 300 zł, który pomieściłby 50d+grip z przypiętym 70-200mm, 2-3 dodatkowe obiektywy, lampę i wszelkie potrzebne akcesoria (filtry, zasilacz itp.).
Zastanawiam się nad Lowepro Fastpack 350 lub Pro Runner 300 AW. A może warto wybrać coś innego ?
Witam!
Szukam plecaka za ok. 300 zł, który pomieściłby 50d+grip z przypiętym 70-200mm, 2-3 dodatkowe obiektywy, lampę i wszelkie potrzebne akcesoria (filtry, zasilacz itp.).
Zastanawiam się nad Lowepro Fastpack 350 lub Pro Runner 300 AW. A może warto wybrać coś innego ?
Ja sam wczoraj zamówiłem Lowepro Flipside 300 dla podobnego zestawu jak ty. Oglądałem Pro Runner 200 AW i myślę, że bez problemu zmieści Ci się ten zestaw tam. Z tych to właśnie Flipside jakoś najbardziej mi przypadł do gustu
Komentarz