X
-
-
Nie, Cichy- nic mi się nie pomieszało, o ile akusy NiCD warto było czasami rozładować do 0 i na starcie je formować (parę cykli ładowanie/rozładowanie), to przy NiMH efekt pamięci jest niewielki.
Faktycznie NiMH uzyskują pełną pojemność po ok 3 cyklach ładowanie/formowanie, ale można to uzyskać podczas normalnego uzytkowania.40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42Komentarz
-
A to ciekawe jest, bo moje BP i Eneloopy po jednym sezonie (kilkanaście ładowań zwykłą ładowarką) zmniejszyły pojemność niemal o połowę (np. z 2700 do 1400, z 2000 na 1000 itp) dopiero parę odświeżeń Powerexem przywróciły je do życia.
Koledzy, którzy wcześniej opisywali bc700/900 mieli podobne doświadczenia.Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
zwykła ładowarka- znaczy mega prąd w akusy ?
ładuję swoje BC700, czasami zmierzę po n-miesiącach używania pojemność i nie widzę drastycznego spadku pojemności
BP pomijam, mam średnie zdanie o nich40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42Komentarz
-
Jak się używa BC700 to się nie widzi efektu pamięci
NiMH niestety go mają, zwłaszcza jeśli używamy ich w foto (zarówno aparaty jak lampy) zostaje w nich sporo energii kiedy nasze urządzenia przestają już funkcjonować.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
dlaczego ? ładowarka jak ładowarka.Jak się używa BC700 to się nie widzi efektu pamięci
Ano każde akusy mają efekt pamięci, lion i lipoli też, ino mniej
Im większe prądy ładowania/rozładowania , narasta to40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42Komentarz
-
Witam - bo to mój pierwszy post na tym forum.
Przeczytałem wszystkie 426 postów w tym wątku i zdecydowałem się na zakup BC-700.
Akumulatorków używałem do starego aparatu Minolta F100, oraz do kamerki sportowej.
Od 3 tygodni wkładam je do nadajnika i do odbiornika samochodu RC. Mam baaardzo stare akumulatorki o pojemności 1400 mAh, inne stare Max Cell - teoretycznie o pojemności 3200 oraz kupione łącznie z autkiem Max Cell - teoretycznie o pojemności 3800 (co jak wiemy NIE JEST MOŻLIWE)...
13.05.2011 roku zamówiłem BC-700 i 8x Sano Eneloop 2000 mAh.
Zrobię testy i porównam do siebie wszystko co mam.
Pewnie kilka aku poleci do recyklingu...
Rezultaty testów jak i opinię na temat samej łądowarki opiszę gdy będę wiedział więcej.
Za jakiś tydzień.
Pozdrawiam i duuuużo ...mAh życzę !! =)Komentarz
-
-
Optymalny jest w granicach od 0,1C do 0,3C, zwykle jednak ładowanie mniejszym prądem jest korzystniejsze dla ogniwa. Nie ma złotej metody ja ładuje 800 mAh, chyba, że mi się spieszy :]7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.Komentarz
-
Komentarz
-
0,1-03C dla eneloopa 2000mAh to prądy 200-600mA
masz czas ładuj 200, lekko się spieszy ładuj 500 , mega się spieszy wal i 1A, ale wolniej=lepiej- dłużej ogniwa posłużą, mniej będą tracić na pojemności.
Moje po nastu ładowaniach mają ok 2000mAh (właśnie je testowałem) czyli nie straciły na pojemności40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42Komentarz
-
Pisałem wcześniej, że po przetestowaniu moich starych baterii nową ładowarką powypisuję efekty...
A więc tak...
Miałem stare baterie... firmy MaxCell 3200 kilka latek już u mnie mają... po teście okazało się, że mają od 1779 do 2280, więc jak na 5-cio letnieletnie akumulatorki chyba nie jest źle.
Kupiłem jakiś miesiąc temu też firmy MaxCell ale o pojemności 3800. Po przetestowaniu okazało się, że mają one ... UWAGA... od 1069 do 1100... no śmiech na sali.
Ciekawostką mogą być baterie, na których widnieje napis Recharge (zielone bardzo stare aku) o pojemności 1600... i po teście okazało się, że mają od 962 do 1227, więc można powiedzieć, że są LEPSZE od NOWYCH MaxCell`ow 3800 !!
Już nigdy tego g.... nie kupię.
Kupiłem też razem z bc-700 akumulatorki Sano eneloop 1900, czyli 2000. Jeszcze ich nie testowałem, ale z wyczytanych opinii mają napewno ponad swoje minimalne możliwości.
Na chwilę obecną MaxCell 3200 siedzą w ładowarce na "Discharge - refresh" - zobaczymy czy coś się poprawią. Choć wydaje mi się, iż jak na swoje latka to są dobre.
W dalszej kolejności na "Discharge - refresh" pójdą nieszczęsne NOWE MaxCell 3800, które okazały się jednym wielkim G..... przez ogromne G...
Pozdrawiam.Komentarz
-
Nie moge sie polapac w ladowarce BC 700.. Czy mozna jakos sprawdzic orientacyjnie pojemnosc naladowanej baterii, wkladajac ja na chwile do tej ladowarki? Wiem jak zrobic TEST ale to trwa dosc dlugo. Ktora wartosc mowi o pojemnosci i jak jest wyrazona?Komentarz
-
Pojemności nie wyznaczysz bez naładowania i rozładowania baterii. To musi trwać.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Odp: Ładowarka akumulatorów NIMH
Witam,
Mam do Was pytanie odnoście ładowania akumulatorów Eneloop 1900mAh.
Posiadam w domu już dosyć starą ładowarkę GP PowerBank Quick, na której ładowałem kiedyś akumulatorki do pierwszych aparatów cyfrowych parę lat temu.
Jest na niej przełącznik NiCd / NiMH.
Akumulatory Eneloop to wersja NiMH.
Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Was orientuje się, czy na tym sprzęcie można te aku ładować ? Z tyłu ładowarki są takie informacje:
Input / Pri: AC 230V ~ 50Hz 6W
Output / Sec: DC 2x (3V = 250mA) 1.5 VA.
Nie chciałbym uszkodzić akumulatorów. Może należałoby zakupić nową ładowarkę. Jeśli tak, napiszcie co polecacie do tych akumulatorów. Zależałoby mi też na czasie ładowania, gdyż akumulatory będę używał do lampy błyskowej Canon Speedlite 580EX II na ślubach.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
TomekKomentarz
Komentarz