X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mor_feusz
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1370

moze troche od strony d***. http://i22.tinypic.com/2vi31cp.jpg (nie mam suwmiarki w domu) Mozna sobie proporcje wyliczyc

Komentarz

• AbrahaM
      Coś już napisał
      • 2004
      • 75

Zamieszczone przez aqua
      BC-900 i BC-700 maja odpinany kabel?
      Jesli tak to czy moglby ktos pokazac mi zdjecie koncowki tego kabla i jeszcze prosba o zmierzenie srednicy tej wtyki
      Mają odpinany kabel zasilający. Jak znajde suwmiarke*, to podam dokladny wymiar, przy okazji wrzucając zdjecie, przypuszczalnie dziś wieczorkiem.

* wiem ze mam, ale nie pamietam gdzie ją polozyem..
      Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95

Komentarz

• yacek13

To jest standardowy rozmiar. W kablu jest końcówka żeńska a gniazdo w ładowarce męskie.
        Wielkość jest taka jak we wszystkich zasilaczach...
        Rozmiaru nie podam, bo ja nawet nie zgubiłem suwmiarki - po prostu jej nie mam.

Komentarz

• daszek
          Bywalec
          • 2005
          • 115

Zamieszczone przez aqua
          tu chyba jest jakies porownanie ladowarek niestety jezyki nie dla mnie :

czy BC-900 i BC-700 maja mozliwosc ladowania z gniazdka zapalnczki oczywiscie bez przetwornicy na 220V?
          To znalazłem na podstawie ww. linka:

Komentarz

• AbrahaM
            Coś już napisał
            • 2004
            • 75

Z pewną taką nieśmiałością :P informuję że na allegro "wrociły" BC 700.

Komentarz

• AbrahaM
              Coś już napisał
              • 2004
              • 75

No to teraz coś ode mnie n.t. Maha MHC 9000:
              1. http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=146310 (środek)
              2. http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=154756 (recka*)
              3. http://candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=145727 (FAQ**)
              4. http://thomas-distributing.com/artic...ion/Page1.html (strona dystrybutora)
              5. http://thomas-distributing.com/artic...ger/Page1.html (i bonus, opis ładowarki ładującej równoczesnie 8 aku)

* prywatna
              ** i nie tylko, także opinie użytkownikow, testy na oscyloskopach, itd. Wnioski: niejednoznaczne, konstrukcja niezła, ale nie idealna, o czym sie sami przekonacie czytając - uprzedzam DUŻO tego, 13 stron wątku..

milej lektury.

PS. Mnie po przegryzeniu się przez 2/3 wątku-giganta entuzjazm do zakupu zmalał..

Komentarz

• kwv
                Bywalec
                • 2006
                • 118

Witam

Po waszych "burzliwych" lecz pomocnych dyskusjach zdecydowałem sie na BC-700.

Zawsze potrzebuje 4 kompletów aku, i nie wiem czy dwie sztuki BC-700 mi wystarczą. Może bardziej sensowne jest zastosowanie dwóch prostych ładowarek i jednej BC-700 do formatowania czy kupić odrazu dwie "lepsze".
                Obecnie ładuję kilkoma jakimś GP dołączonej do aku.

pozdrawiam

Komentarz

• AbrahaM
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 75

Zamieszczone przez kwv
                  Witam

Po waszych "burzliwych" lecz pomocnych dyskusjach zdecydowałem sie na BC-700.

Zawsze potrzebuje 4 kompletów aku, i nie wiem czy dwie sztuki BC-700 mi wystarczą. Może bardziej sensowne jest zastosowanie dwóch prostych ładowarek i jednej BC-700 do formatowania czy kupić odrazu dwie "lepsze".
                  Obecnie ładuję kilkoma jakimś GP dołączonej do aku.

pozdrawiam
                  Jest mi znany przypadek (z pl.rec.foto.cyfrowa) osoby która używa pary BC 700, i takie rozwiązanie sugeruje.

Formowanie w BC 700 jakimś wyjściem by było, ale jeśli "zwykła" ładowarka będzie miała (nie wdając się w długie rozważania co można w ładowarce sp..^H^Hzepsuć) jakaś wadę, to formowanie w BC 700 okaże się "psu na buty", bo i tak "codzienne" ładowarki im zrobią ziazi.

Komentarz

• mattnick
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1735

Już jest i u mnie bc-700 ... minęło 5 miesięcy od mojego posta, że się na nią skuszę
                    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Yoshitaka
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 585

Zamieszczone przez mattnick
                      Już jest i u mnie bc-700 ... minęło 5 miesięcy od mojego posta, że się na nią skuszę
                      Ja po lekturze tego wątku kupiłem BC-900, na razie katuję nią od paru dni jakieś stare akumulatory
                      Canon 50D + dodatki

Komentarz

• mattnick
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1735

Hehe...ja również
                        30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                        CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• rokitoki

Zamieszczone przez drzery
                          Kilka kwestii technicznych: rozladowanie akumulatorka przed dluzszym przechowywaniem to jego zaglada! Przed skladowaniem akumulatory trzeba ZAWSZE naladowac. NiMH po 3 miesiacach przechowywania (nieobciazone!) sa juz praktycznie "puste". JB
                          Tu się kolego z Tobą nie zgodzę. Trzeba aku naładować i je rozładować i wtedy można przechować. Jeśli je naładujesz to niestety pojemność ich spadnie. Tak to jest. Nie wiem skąd ty wyczytałeś że trzeba je naładować.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• Jurek5
                            • 2004
                            • 9

Ładowarka V800C

Witam.
                            Mam zamiar zakupić ładowarkę do akumulatorków. Wybór jest ogromny . Znalazłem w naszym forum wypowiedzi nt. IC8800. Są to dość stare posty i myślę, że już trochę zdeaktualizowane. Ja myślę o zakupie V800C. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat? Jaka ładowarka będzie optymalana? Z góry dziękuję.

Komentarz

• AbrahaM
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 75

Zamieszczone przez Jurek5
                              Witam.
                              Mam zamiar zakupić ładowarkę do akumulatorków. Wybór jest ogromny . Znalazłem w naszym forum wypowiedzi nt. IC8800. Są to dość stare posty i myślę, że już trochę zdeaktualizowane.
                              Zamień w wyobraźni IC8800 na BC900, a także skreśl uwagi o przegrzewaniu akumulatorów, i masz "jasność w temacie", aktualny obraz sytuacji. O BC900 ("następcy" IC8800) oraz jej uproszczonej wersji BC700 pisano tu nie raz, i poza nielicznymi przypadkami gdy ktoś trafił na wadliwy egzemplarz, pozytywnie.

Ja myślę o zakupie V800C. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat?
                              Jeśli Ci NIE zależy na akumulatorach, to kupuj ją. Powody? proszę bardzo
                              1. Nieścisłości w opisie budzą moją podejrzliwość. Konkretnie słowa "indywidualny timer", które włączają "syrenę alarmową", gdyż.. w nowoczesnych ładowarkach NIE stosuje się ładowania na czas. Jeśli tu jest ono wspomiane, to można mieć wątpliwości co najmniej do tego, czy kontrola ładowania odbywa się dzięki pomiarowi -deltaV, czy też "na chama" poprzez odłączenie ładowania po 15 minutach, lub w najlepszym wypadku wątpić w skuteczność pomiaru -deltaV. No chyba że sprzedawcy mają na myśli wyświetlanie czasu ładowania. Przyjmijmy dla dalszej dyskusji założenie że tak jest, i że nie jest tak źle jak podejrzewam i przejdźmy dalej.
                              2. [wyciety tekst tekst o ładowaniu aku 2700 w 15 minut]? powód? sprzedawcy kłamią. Właśnie to sprawdziłem, weryfikując opis tu: http://www.powerbank.pl/files/PowerB...zytkowania.pdf. 15 minut, owszem, dla 750 mAh. 27 minut dla 2 szt aku 2700 mAh i 45 dla 4 szt.
                              3. 45 minut dla 2700, to 2x więcej niż +- 90 min dla 2600 (w BC 900) @1800mA. Czyli normalne ładowanie odbywa się na 3.6A zaś "turbo" dla 2 aku to 7.2A
                              4. Jadziem dalej: najlepsze aku dopuszczają ładowanie prądem równym 2.5x ich pojemności. Dla większości bezpiecznaym jest maksimum "jednokrotność". Wnioski: ładowanie 2 szt aku AA o najwyższej pojemności przekracza bezpieczne parametry. Ładowanie 4 szt wysokopojemnych (2500-2700) aku jeszcze mieści się w normie, ale już dla starych akumulatórów lub o mniejszej pojemności (w tym AAA/R3, bo one "z automatu" mają maks 1000 mAh pojemności, średnio 500-700) są to wartości przekraczające normy producentów, niebezpieczne dla akumulatorów.
                              5. Zakmnięta obudowa.. no ładnie to wygląda, a wentylator jest? nie widzę w opisie. Dodaj do tego parametry ładowania i się robi ciekawie, bo to oznacza potencjalne (IMHO wysoce prawdopodobne) przegrzewanie się akumulatorów podczas dość intensywnego ładowania.
                              6. W związku z punktem 5 wątpie w pomiar temperatury. Nie wierzę by można było tak intensywnie ładować aku bez ich przegrzania w ZAMKNIĘTEJ OBUDOWIE, bez aktywnego chłodzenia. Co to oznacza? to oznacza, że ładowanie się odbywa na nie wiadomo jakich zasadach tak naprawdę.
                              7. Słowa nie widzę o wyborze prądu ładowania. Zgadnij jak znosić będą takie ładowania akumulatory AAA(R3), które w najlepszym wypadku mają pojemność ok 1000 mAh, a średnio 500-700? to oznacza parukrotnie za silne ładowanie, tak na oko 3 do 7 razy za silne.
                              Jaka ładowarka będzie optymalana? Z góry dziękuję.
                              Niezmiennie BC 900, BC 700.

Jak ci się zachciewa eksperymentów, to proszę bardzo, weź MH-C9000, bądź forumowym królkiem doświadczalnym. Choć z lektury for już wiadomo, że ładowarka nie doładowuje środkowych aku z powodu błędu w konstrukcji.
                              Ostatnio edytowany przez AbrahaM; 258.

Komentarz

• kwv
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 118

Zamieszczone przez AbrahaM

Niezmiennie BC 900, BC 700.
                                Podpisuje się również pod tym

Komentarz

Pracuję...